Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ανεξαρτησία Δικαιοσύνης και Eνότητα το ηχηρό μήνυμα από την παράσταση της "Δίκης του Κολοκοτρώνη" στο Ναύπλιο (pics)

Ηχηρό μήνυμα, γιά ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενότητα και όχι διχασμό των Ελλήνων, έστειλαν στους πολιτικούς, στους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και στην κοινωνία οι δικηγόροι, που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στην εξαιρετική θεατρική παράσταση “Η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη”, η οποία το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου, καθήλωσε το Ναύπλιο.

Σε μία από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες, για τη Δικαιοσύνη του σήμερα συγκυρία, η διαχρονική και επίκαιρη, όσο ποτέ, δίκη του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, που σημάδεψε την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας 188 χρόνια πριν, "ζωντάνεψε", για να μας αφυπνίσει!


Μπροστά σε εκατοντάδες θεατές, μεταξύ των οποίων και Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, όπως η ε.τ. Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη (στη φωτό κάτω), που ταξίδεψαν από την Αθήνα, αλλά και από μέρη της Πελοποννήσου, οι είκοσι εννέα δικηγόροι - μέλη της Ενωσης Ποινικλόγων Ελλάδας και της Ενωσης Ελλήνων Νομικών e - themis, μπήκαν σε ρόλους ηθοποιών.


Δουλεύοντας επί ένα χρόνο, με αυταπάρνηση και αξιοζήλευτο επαγγελματισμό, κατάφεραν να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβαλ Ναυπλίου, μιά παράσταση υψηλών προδιαγραφών, που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα παραγωγές υψηλού επιπέδου.

Οι δικηγόροι - ηθοποιοί πέτυχαν να αναπαραστήσουν απόλυτα, όλους τα πρόσωπα της πραγματικής δίκης του Γέρου του Μοριά, που έγινε 188 χρόνια πριν, στον ίδιο χώρο, δίπλα από την πλατεία Συντάγματος, στο κτίριο του Βουλευτηρίου.

Οι ηθοποιοί ήταν τόσο πειστικοί, που κατάφεραν να προκαλούν στον κόσμο, ανάμεικτα συναισθήματα, όπως: Oργή και θυμό, όταν ο Επίτροπος της Επικρατείας Εδουάρδος Μάσσων, που τον υποδυόταν ο δικηγόρος Δημήτρης Βαλάσης, παρενέβαινε απροκάλυπτα στο δικαστήριο, την ώρα της διάσκεψης, ζητώντας τη θανατική καταδίκη των δύο ηρώων της Επανάστασης. Ελπίδα και αγωνία, όταν αγόρευαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κολοκοτρώνη, Παναγής Μαρίνος - Βαλσαμάκης, που τον υποδυόταν ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος και του Πλαπούτα Χριστόδουλος Κλονάρης, που τον υποδυόταν ο Περικλής Κοντόγγονας. Και τέλος θαυμασμό και υπερηφάνεια, γιά τους δύο δικαστές (Πολυζωίδη και Τερτσέτη), που είπαν ΟΧΙ και τους υποδύονταν οι Γιώργος Πυρομάλης και Δημήτρης Γκαβέλας και Νίκος Κοντιζάς!
Η σκηνή ήταν επαγγελματικών προδιαγραφών και στήθηκε σε χρόνο ρεκορ στην ιστορική πλατεία Συντάγματος, που γέμισε με αμέτρητες καρέκλες, τις οποίες κατέλαβαν αμέσως θεατές, καθώς η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Το θεατρικό έργο ήταν των Μιχάλη Ρέπα και Θανάση
Παπαθανασίου, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε ο Σταύρος Καραγιάννης.
Η σκηνογραφία και η επιμέλεια της κίνησης ήταν του Σταύρου Λίτινα.
Τα πολύ επιτυχημένα κοστούμια ήταν της Ντένης Βαχλιώτη, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών και η εξαιρετική μουσική, που πλημμύρισαν το χώρο της πλατείας με τις φωνές του Κώστα Μακεδόνα και της Βερόνικα Δαβάκη, ήταν του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.




Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στην αρχή της εκδήλωσης, είπε ότι, "η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης. Παράλληλα σημαίνει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία του κράτους για την εθνική ολοκλήρωση".

Και συμπλήρωσε:

"Δύο σημαντικά μηνύματα βγαίνουν, με όσα θα δείτε και ακούσετε σε αυτό τον χώρο. Το μήνυμα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Μία αξία υπερτατη σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία, που αποτελεί πάντοτε ζητούμενο και δεν είναι ποτέ δεδομένη. Και δεύτερον το μήνυμα της ενότητας, της ομόνοιας του ελληνικού λαού, ένα μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης εμπράκτως στη ζωή του, αλλά και στον ιστορικό λόγο, στο λόφο της Πνύκας.

Ο διχασμός και τα πάθη όλων των ειδών, τα κομματικά και οποιοδήποτε άλλο μπορεί να μας χωρίσει, μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Δικάσαμε την Επανάσταση την ίδια και ευτυχώς δύο υπογραφές έλειπαν. Του Προέδρου Αναστασίου Πολυζωίδη και του δικαστή Γεωργίου Τερτσέτη. Αυτό είναι που μας κρατάει όρθιους, για να καταλάβουμε τι είναι η Ελλάδα. θα θυμόμαστε πάντα ότι, σήμερα στο Ναύπλιο, έγινε αυτή η ξεχωριστή παράσταση".


Ο πρόεδρος της  Ενωσης Ελλήνων Νομικών e - themis Δημήτρης Αναστασόπουλος, μίλησε για την προσπάθεια και το νόημα της:

"Oι δικηγόροι  θέλησαν να συμμετάσχουν ενεργά στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ΄21, με έναν τρόπο έντονα συμβολικό, έντονα διαδραστικό, όχι μόνο για τη Δικαιοσύνη, αλλά και για την κοινωνία, μέρος της οποίας είμαστε κι εμείς.

Η ιδέα μας αυτή, το ταξίδι μας αυτό, ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο και κορυφώθηκε για πρώτη φορά, στις 7 Οκτωβρίου 1821 στο κατάμεστο Ηρώδειο. Επόμενη στάση, στις 22 Μαρτίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επίσης κατάμεστο".



Και συνέχισε:
"Χαρούμενοι, περήφανοι και συγκινημένοι, που βρισκόμαστε στη γεννέθλια γη του γεγονότος αυτού, στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στο Βουλευτικό, στον ιστορικό και φυσικό χώρος, που έγινε η πρώτη αυτή πολύκροτη δίκη, η δίκη του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.
Η αναπαράσταση της δίκης του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, ελάχιστος φόρος τιμής, στην εμβληματική μορφή του ελληνικού αγώνα και ταυτόχρονα μιά δήλωση ευγνωμοσύνης, γιά όσα έκανε για μας.
Η αναπαράσταση της δίκης του Κολοκοτρώνη αποτελεί ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα ότι, οι δικηγόροι και ο νομικός κόσμος, εξακολουθούν να δίνουν το παρόν, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για όλη την κοινωνία, γιά τον κάθε πολίτη ατομικά.
Δύο σημαντικά μηνύματα, με όσα θα δείτε και ακούσετε σε αυτό τον χώρο. Το μήνυμα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. μία αξία υπερτατη σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία, που αποτελεί πάντοτε ζητούμενο και δεν είναι ποτέ δεδομένη. και δεύτερον το μήνυμα της ενότητας, της ομόνοιας του ελληνικού λαού, ένα μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης εμπράκτως στη ζωή του, αλλά και στον ιστορικό λόγο, στο λόφο της Πνύκας.
Πάνω από όλα ευχαριστώ του 29 εξαιρετικούς συναδέλφους μου, που εδώ και ένα χρόνο έχουν θυσιάσει πάρα πολλά, ώστε με αυταπάρνηση ήθος και επαγγελματισμό, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πρωτοβουλία".


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου Γιάννης Βακαρέλης.

Το έργο έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (7.10.2021) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22.03.2022).

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής - πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του Βασιλέως. 

Πρόκειται, για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας, που διεξήχθη στο Βουλευτικόν του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι
εβδομάδες. 

Η δίκη προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με την
φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, αλλά και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, συνάμα, δε, διασαλπίζει το μήνυμα
της ενότητας στη μακρά πορεία για την εθνική ολοκλήρωση.

Οι συντελεστές της παράστασης: