Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Τρεις "μονομάχοι" για την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας

 


Σε μεγάλο δίλλημα θα βρεθούν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου, όπου θα κληθούν να επιλέξουν το νέο διευθύντα τη μεγαλύτερη Εισαγγελία της χώρας, καθώς ο μέχρι πρότινος προιστάμενος τους Αντώνης Ελευθεριάνος ολοκλήρωσε τη θητεία του και αποχωρεί.

Οι δύο από τους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, εισαγγελείς Αριστείδης Κορρέας και Γιώργος Πέτρος έχουν ξεχωρίσει, για τις σημαντικότατες υποθέσεις, που χειρίστηκαν, καθώς επίσης και για το ότι, έχουν συγκρουστεί με συμφέροντα. Η τρίτη διεκδικήτρια της θέσης της διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών είναι η συνάδελφος τους Ροζαλία Λάλη, η οποία έχει ασχοληθεί κυρίως με υποθέσεις προστασίας περιβάλλοντος.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών  Αριστείδης Κορέας  έχει ασχοληθεί κατά κόρον με τη διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς ήταν αυτός, που ως αθλητικός εισαγγελέας είχε ασκήσει διώξεις σε 16 πρόσωπα, από τα οποία 7 κατηγορήθηκαν  ότι συγκρότησαν και συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ άλλων έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις που αφορούσαν συμβάσεις του Δημοσίου και έχει ασκήσεις διώξεις για υπερκοστολόγηση και συμβάσεις ασύμφορες για το Δημόσιο. Παράλληλα υπήρξε και αναπληρωτής πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέση από την οποία παραιτήθηκε.

Οσο για τον Εισαγγελέα Γιώργο Πέτρο, τι να πρωτοπεί κανείς? 

Eίναι ο πρώτος Εισαγγελέας - Ψυχίατρος στη Δικαιοσύνη, καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία το Διδακτορικό του στην Ψυχιατρική Εξαρτησιολογία και Αντιμετώπιση Εξερτήσεων.

Μάλιστα η Εργασία του, στην οποία αρίστευσε, πραγματεύτηκε ένα πολύ ακανθώδες θέμα, που αφορά τις "επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων του κορονοιού στην ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις των εφήβων".

Είναι ο εισαγγελέας ο οποίος κινήθηκε αυτεπαγγέλτως, για την επιβολή capital control, ενώ διερεύνησε μεγάλες υποθέσεις όπως καταγγελίες περί οικονομικών ατασθαλιών στον Ερυθρό Σταυρό, καθώς και τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών. Ηταν ο εισαγγελέας ο οποίος διέγνωσε ανθρωποκτόνο κίνητρο στην υπόθεση θανάτου της Ειρήνης Λαγούδη, ενώ ήταν ο εκπαιδευτής των αξιωματικών της Αστυνομίας για θέματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος μάλιστα είχε συμβάλει τα μάλα στη σύνταξη του εγχειριδίου, με οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο είχε εκδώσει και διανείμει προ περίπου τριών ετών το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Μέχρι πρότινος υπηρετούσε στο τμήμα Ανηλίκων και ενδοοικογενειακής βίας ην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.