Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Το φάντασμα της Siemens επανέρχεται σήμερα στη Δικαιοσύνη, με τις δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων, που παραμένουν στα αζήτητα


Το... φάντασμα της Siemens, που έκλεισε με παραγραφή και αθώωση των 20 κατηγορουμένων, εξακολουθεί να κυνηγάει τη Δικαιοσύνη, που επικρίθηκε σφόδρα, για την αδυναμία της να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διερεύνηση του σκανδάλου των "μαύρων ταμείων".

Η πικρή γεύση, που άφησε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με την οποία απάλλαξε και τους 20 κατηγορούμενους, για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" επανέρχεται σήμερα, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα ένα σημαντικό σκέλος της υπόθεσης, που αφορά το εάν θα δημευθούν ή θα επιστραφούν περιουσιακά στοιχεία κατηγορουμένων, που είχαν κατασχεθεί ως προιόντα εγκληματικών πράξεων.

Το θέμα της δήμευσης των κατασχεθέντων θα έπρεπε κανονικά να έχει ήδη κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με πρόεδρο τον κ. Νικόπουλο, που έβγαλε απόφαση πριν από ένα μήνα και απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, όλα τα μεγαλοστελέχη του γερμανικού κολοσσού, Γερμανούς αλλά και Ελληνες, μεταξύ των οποίων και το Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Μία αστοχία (?), ωστόσο του Εφετείου έγινε αιτία, να παραμείνει σε εκκρεμότητα το θέμα των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων, την απόδοση των οποίων και με ΤΟΚΟΥΣ διεκδικούν όλοι οι αθωωθέντες.

Τι συνέβη?

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που απάλλαξε και τους 20 κατηγορούμενους σε δεύτερο βαθμό, θα έπρεπε να έχει ήδη αποφασίσει, εάν θα αποδοθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα με τόκους, στους κατηγορούμενους, που αθωώθηκαν, ή εάν θα δημευθούν και θα αποδοθούν στο Δημόσιο ή στον ΟΤΕ, που επίσης τα διεκδικούν.

Κατά περίεργο τρόπο ωστόσο διαπιστώθηκε ότι, οι εφέσεις του Δημοσίου και του ΟΤΕ, που διεκδικούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση, δεν είχαν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μαζί με τις εφέσεις των κατηγορουμένων, που ήταν στην δικογραφία.

Ετσι με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, το σκέλος της υπόθεσης για τη δήμευση ή την επιστροφή των κατασχεθέντων, διαχωρίστηκε από την απόφαση του δικαστηρίου, που απάλλαξε τους κατηγορούμενους και προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σήμερα, σε άλλο δικαστήριο, ίδιου βαθμού.

Σύμφωνα ωστόσο με δικαστικές πηγές, το πιθανότερο είναι ότι, δεν θα εκδικαστεί η υπόθεση σήμερα, καθώς το δικαστήριο πιθανότερο είναι να κριθει ότι, το θέμα αυτό είναι παρεμπίπτον της κύριας υπόθεσης, που κρίθηκε απο τη δικαστική σύνθεση με πρόεδρο τον κ. Νικόπουλο.