Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Π. Αθανασίου: "Είχα την ανάγκη του Παπαγγελόπουλου"...

Πρόεδρος: Είχατε ζητήσει βοήθεια από τον κ. Παπαγγελόπουλο?

Aθανασίου: O κ. Παπαγγελόπουλος ήταν συνομιλητής της κ. Θάνου και του είχα ζητήσει να πει μια απλή κουβέντα στην κ. Θάνου.

Απόσπασμα διαλόγου στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου καταθέτει από νωρίς ο επι τιμή Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου, που κατήγγειλε ότι, δέχτηκε παρεμβάσεις στο έργο του, όταν ήταν Οικονομικός Εισαγγελέας, από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που δικάζεται μαζί με την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο κ. Αθανασίου παραδέχτηκε στην κατάθεση του ότι, επισκεπτόταν συχνά τον κ. Παπαγγελόπουλου, για να τον βοηθησει:

Πρόεδρος στον μάρτυρα ε.τ, εισαγγελέα Π. Αθανασίου: Δεν θα διαβάσετε την κατάθεση σας. Μου έκανε εντύπωση ότι, το κάνατε και στη Βουλή και υπήρξαν κι εκεί αντιδράσεις.

Συνήγορος Παπαγγελόπουλου Ιπποκράτης Μυλωνάς. Τότε το ντοσιεδάκι να το κλείσουμε...

Αθανασίου: Eχω δημοσιεύματα μέσα. θα το κλείσω όποτε θελω.

Πρόεδρος: Εν συντομία η τοποθέτηση σας

Αθανασίου: Ανέλαβα καθήκοντα οικονομικού εισαγγελέα το 2013 και παρέμειαν μέχρι το 2017. Αντικατέστησα τους προηγούμενους εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη. Παρέλαβα μία ανοργάνωτη υπηρεσία κι ένα βουνό από λίστες, που έπρεπε να διερευνηθούν. Είχε σκάσει και η υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ και ήταν τοξικό το κλίμα. Μόνο μία υπόθεση είχε ολοκληρωθει του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. θα σας πως γιατί, γιατί τα λεω αυτά. Γιά να φτασω, στο γιατι άρχισα να επισκέπτομαι τον κ. Παπαπαγγελόπουλο και άλλους υπουργούς, για να μας βοηθήσει να φτιάξουμε μία ελεγκτική υπηρεσία, για να ελέγχουμε τις λίστες. Θέλαμε να είναι στα γραφεία του ΣΔΟΕ, για να έχουμε κοντά μας τους ελεγκτές. Τότε που ανέλαβα ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά. Στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκα τον κ. Παπαγγελόπουλο, για να τον συγχαρώ. Του είπα τα προβλήματα της υπηρεσίας, έδειξε ενδιαφέρον να βοηθήσει. Ηδη είχαμε δώσει παραγγελία και υπήρχε λίστα των χρηματοδοτήσεων στα καναλια. Ενδιαφέρθηκε για μιντιάρχες και καναλάρχες. Τότε μας λέγανε να μεταφερθούμε πάμε στο κτίριο Κεράνης. Μία από τις φορές, που τον είχα επισκεφτεί μόνος μου, για να συζητήσουμε για την οργάνωση της υπηρεσίας, την ώρα που σηκώνομια, με κοιτάζει ο Παπαγγελόπουλος και μου λέει: "Για το δημοσιογράφο Παπαχρήστου έχεις τίποτα? "Οχι", του απανταω. "Δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα?", μου λέει. Λέω τι εννοείς: Kι ενοχλημένος έφυγα".

Πρόεδρος: Πάμε τώρα στο Βγενόπουλο

Αθανασίου: Tο Μαιο του 2016 στο ΚΕΦΟΜΕΠ δόθηκε εντολή ελέγχου, γιά τον επιχειρηματίας Βγενόπουλο. Ο κ. Παπαγγελόπουλος άρχισε να ενδιαφέρεται για την υπόθεση, με φορτικότητα. Με πίεζε. Τι γίνεται και τι γίνεται, με ρώταγε . Του λέω του λέω ό,τι γίνεται και με τις άλλες υποθεσεις. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια. Τέτοια ήταν η πίεση και και επειδή συνεχώς νόμιζε ότι, το καθυστερουν οι ελέγκτριες, μου λέει "εάν δεν τελειώσει η υπόθεση θα βγω στα καναλια και θα πως τα έχουν αρπάξει οι ελεγχκτές. Του λέω έχεις στοιχεία? "Oχι μου λέει, αλλά ξέρω. Με πίεζε να τελειώσουν τον έλεγχο τσάτρα πάτρα και να διαπράξουν αυτές παράβαση καθήκοντος και εγω ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Πρόεδρος: Εντάξει τώρα. Δεν είναι έτσι η παράβαση καθήκοντος..

Αθανασίου: Και ο Βγενόπουλος θα γύρευε γιατί δε τηρήσαμε τις προθεσμίες. Και για να δείτε, σας λέω ότι, τότε βεβαιώθηκαν 200 εκατομύρια και σήμερα εχουν μείνει μόνο τέσσερα. Και οι κληρονόμοι του πάγωσαν τη διαικασία.

Πρόεδρος: Πάμε τώρα στην υπόθεση Αλαφούζου

Αθανασίου: Στην υπόθεση Αλαφούζου παραγγέλω ενέργειες τον Ιουλιο 2016. Στις 12. 7. 2016 και στις 13 βγηκε αντολή. Τον Αύγουστο ήμουνα στην πατρίδα μου και βλέπω πρωτοσελιδο στα Παραπολτικά. Είχε φωτο Αλαφουζου και από κατω έγραφε: "Ωρα Αθανασίου. Μία ΧΟΥΝΤΑ λα, καθυστερεί τον έλεγχο". Και μέσα στο ένθετο και στις τελευταίες σελίδες είχε κάνει άλλο δημοσίευμα, που ανέφερε ότι, εγω καθυστερούσα το φορολογικό έλεγχο Αλαφούζου και ότι, επειδείκνυα ολιγωρία λογω των Παναθηναικων μου καταβολών και ενεπλεκε και την εφοριακό κ. Χουντάλα. Τα
βασικά στοιχεία ήταν όλα ψέμματα. Δεν υπήρχε καμμία καθυστέρηση. Δέχομαι τηλεφωνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο και με ενημέρωσε ότι, η υπάλληλος κ. Χουντάλα είχε τηλεφωνήσει στα Παραπολιτικά και απειλούσε τον Κουρτάκη όιτ, θα τον σύρει στα δικαστήρια. Και ο Παπαγγελόπουλος μου λέει "κοίτα μάζεψε την, να μην κάνει καμμία ενέργεια κατά Κουρτακη". Του λέω δεν μπορώ να το κάνω, είναι παράνομο, Είναι δικό της δικαίωμα. το τι θα κάνει. Δεν τον ρώτησα πς το πληροφορήθηκε, αλλά μετα άρχισα να αναρωτιέμαι τι σχέσεις έχει ο Παπαγγελόπουλος με τον Κουρτάκη".

Πρόεδρος: Πού κατατείνουν όλα αυτά, που μας λέτε;

Aθανασίου: θα σας πω, πως έπεσα από τα σύννεφα όταν μετά την κατάθεση μου, το 2020, βγήκε δημοσίευμα από τον κ. Κουρτακη, που έλεγε ότι ήταν τακτικός συνομιλητής του και υπήρχε ανοιχτλη γραμμή μεταξύ τους.

Πρόεδρος: Πριν πόσα χρόνια έγινε το δημοσίευμα?

Aθανασίου: Το 2020 κι έλεγε ότι, ο Αλαφούζος με αποκαλούσε Πανο και πηγαιαε και έβλεπα αγωνα μαζί του στη σουίτα του, στο Δεν κρύβομαι ότι, είμαι παναθηναικός κ. Πρόεδρε. Και σας μπορεί να σας αρέσει κάποια ομάδα. Πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος.Ο δρόμος αυτής πίεσης ήταν ο χειρότερος. Ανεπίτρεπτο. Απαραδεκτο

Πρόεδρος: Συντομεύετε. Πάμε λοιπόν στο Σάλλα

Αθανασίου: Mεταξύ των υποθεσεων που ερευνούσαμε ήταν κι οι υποθέσεις, που αφορούσαν τον κ. Σαλλα. Είχαμε φτάσει το 2015 και είχαν δημιουργηθεί πολλές υποθέσεις με Σάλλα, όπως για την κακοδιαχείριση της Πειραιώς, τις εικονικές μεταβιβάσεις κλπ Αρχισα να ζηταω στοιχεία από την Τράπεζα Πειραιως. Στην αρχή έδιναν, μετά άρχισαν να ην δίνουν και μας έστειλαν εξώδικο, για να ανακόψουν την έρευνα. Φάγαμε κσι δεύτερο εξώδικο. Εχετε ακούσει ποτέ εξώδικα σε εισαγγελέα?

Πρόεδρος: Δεν υπογράφονταν από δικηγόρους?

Aθανασίου: Tα υπέγραφε η κ. Απαλλαγάκη και μετά πήγαινε στο γραφείο του κ. Παπαγγελόπουλου.

Πρόεδρος: Γιατί, στο δικό σας δεν ερχόταν?

Aθανασίου: Eρχόταν. Το λέω, επειδή στην αρχή ο Παπαγγελόπουλος μας έλεγε ότι, δεν χωνεύει τους τραπεζιτες, επειδη αυτοί έυθύνονταν, που φτάσαμε στο μνημόνιο. Το καλοκαίρι του 2016 άρχισε ένα αχνό ενδιαφέρον του Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Σαλλα. Μου έλεγε εάν συμφωνήσω με την παραπομπή, θα γίνει σάλος.

Πρόεδρος: Tι σας ζητησε?

Αθανασίου: Mου είπε, εάν η κριση μου είναι παραπεμπτική, θα έπρεπε να τον ενημερώσω, πριν τη διαβιβάσω. Μου έλεγε, πριν να τη διαβιβάσεις να με ενημερώσεις.

Πρόεδρος: Δεν σας βοήθησε να ανανεωθεί η θητεία σας?

Aθανασίου: Aυτό δεν είχε καμμία σχέση

Πρόεδρος: Πότε τον γνωρίσατε

Aθανασίου: Τη δεκαετια του '80. Mέναμε κοντά στην Ηλιούπολη καιμε εξυπηρετούσε με το αυτοκίνητο του. Η γνωριμία έγινε φιλία. Μετά, το 2003 με 2006, με έβαλε και στο Προανακριτικό και ασχολιομουνα με εξοπλιστικά και έπρεπε να τον ενημερώνω.

Πρόεδρος: Ηταν παρεμβατικός?

Aθανασίου: Δεν μου έκανε παρεμβάσεις τότε

Πρόεδρος: Γιατί τον βλέπατε συνέχεια, αφού αρμόδιο ήταν το Υπουργείο Οικονομικών, όταν εισασταν οικονομικός εισαγγελέας? Σας βοήθησε να ξαναπαρετε τη θέση?

Αθανασίου: Πιστευω ότι, είπε κουβέντες στον Αλεξιάδη

Πρόεδρος: Σας βοήθησε, ήταν αποτελεσματικός?

Aθανασιου: Πρέπει να βοηθησε κι αυτός

Πρόεδρος: Οι παρεμβάσεις, για τις οποίες είπατε, πάμε τώρα στην κατηγορια, ήταν αυτά για τον Παπαχρήστου?

Aθανασίου: Δεν με ενοχλησε, αφου μου είπε να κανω καταχρηση εξουσίας?

Προεδρος: Εμένα θα ρωτήσετε εσείς?

Aθανασίου: Toν εαυτό μου ρωτάω.

Πρόεδρος: Aφου σας ενόχλησε την πρώτη φορά η παρέμβαση του για τον Παπαχρήστου, γιατι δεν του ξεκόβατε?

Aθανασίου: Είχα την ανάγκη του, χρειαζόμασταν χώρους...

Πρόεδρος: Κι επειδή είχατε ανάγκη καθοσασταν και τον ακουγατε στις υποθέσεις σας?

Aθανασίου: Eφυγα, δεν τον άκουσα. Τον αγνόησα.

Πρόεδρος: Γιατί του δίνατε πληροφορίες, αφού είχε γίνει τόσο πιεστικός? Αφού αυτό γινόταν σε βάθος χρόνουυ, καθόσασταν και τον ακούγατε και του δινατε πληροφορίες για το Σάλλα και τον έναν και τον άλλο?

Aθανασίου: Oλους μπορούμε να τους ακούμε και μετα να τους αγνοούμε.Τελεια και παύλα.

Πρόεδρος: Eαν σε αυτές τις παρεμβάσεις εσεις τον αγνοούσατε, κι οταν σαςε μίλαγε και σας ξαναμίλαγε τον αγνοουσατε, δεν θα του δίνατε τη δυνατότητα να συνεχίσει

Πρόεδρος: Tον αγνοούσα. Δεν του έδωσα τη δυνατότητα να συνεχίσει.

Πρόεδρος: Κι αυτός δεν καταλάβαινε ότι, τον κοροιδεύατε?

Aθανασίου: Tο καταλάβαινε, αλλά δεν τον ενδιέφερε.

Πρέδρος: Το γεγονός ότι, σας ζητουσε πληροφόρηση συνιστα κάτι?

Αθανασιου: μα δεν μίλησα για πληροφορηση

Πρόεδρος: Πως δεν το καταλάβαινε ότι, τον αγνοουσατε? Και γιατί συνεχίζατε και δεντον απομακρύνατε?

Aθανασίου: Σας το ειτο είπα, γιατί θέλαμε να μας βοηθήσει.

Πρόεδρος: Mπορεί ο εισσαγγελέας, να κανει κάτι που δεν ήταν επιτρεπτό? Δηλαδή το να δίνετε πληροφορίες ήταν επιτρεπτό?

Aθανασίου: Mα και ο πρώην υπουργος Αθανασίου μου ζήταγε πληροφορίες και τις έδινα.

Πρόεδρος: Γιατί δεν σας υπέβαλλε τα ερωτήματα επίσημα? Mήπως ελπίζατε σε μία ανανεωση της θητείας σας και θέλατε να σας βοηθήσεi?

Αθανασίου: Tις προαγωγές τις κανει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Είχατε ζητήσει βοήθεια από τον κ. Παπαγγελόπουλο?

Aθανασίου: O κ. Παπαγγελόπουλος ήταν συνομιλητής της κ. Θάνου και του είχα ζητήσει να πει μια απλή κουβέντα στην κ. Θάνου.
Η δίκη συνεχίζεται.