ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Απογοητευτικά για τη Δικαιοσύνη είναι τα αποτελέσματα έρευνας της MRB, που καταδεικνύουν ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών δεν την εμπιστεύεται!
Στην ερώτηση: "Πόσο εμπιστεύεστε τη Δικαιοσύνη, για την καλή εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα", μόνον το 40,6 των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι, για τους πολίτες έχει γκρεμιστεί και το τελευταίο καταφύγιο τους, που κατ΄ευφημισμόν - πλέον - είθισται να θεωρείται ότι, είναι η Δικαιοσύνη.
Κι όμως, ενώ ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στη Δικαιοσύνη, νοιώθοντας αβοήθητος στα προβλήματα του, την ίδια στιγμή δικαστές και εισαγγελείς κατέκλυσαν την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με θέμα τις "μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη", στην οποία προσήλθε και μίλησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ 'εδωσαν το παρόν και τα περισσότερα μέλη της Κυβέρνησης.
Το θέμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ήταν «Ελληνική Δικαιοσύνη: Οι μεγάλες αλλαγές», αρχής γενομένης από τους νέους Ποινικούς Κώδικες, μέχρι την πλέον πολυσυζητημένη και αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του νέου Δικαστικό Χάρτη, που επέβαλλε την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία.
Η εκδήλωση έγινε υπό τα όμματα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία παρά το γεγονός ότι, προέρχεται από τα σπλάχνα της Δικαιοσύνης, καθώς έφτασε μέχρι Πρόεδρος του ΣτΕ, εν τούτοιος ούτε καν χαιρετισμό δεν απηύθυνε, καθώς κάτιο τέτοιο δεν προβλεπόταν.
Αλλωστε πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Πρωθυπουργός και δεύτερος δεν χωρούσε...
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας χαρακτήρισε την εκδήλωση "πράξη λογοδοσίας προς τους πολίτες", ωστόσο περισσότερο με "πασαρέλα" έμποιαζε, αφού περιορίστηκε στις ομιλίες της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στην ομιλία του Πρωθυπουργούθύμιζε, την ώρα που προβάλλονταν στη γιγαντοθόνη του συνεδριακού κέντρου όλες οι τροποποιήσεις και οι τομές, που επέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δικαστές και εισαγγελείς, όλων των βαθμίδων, εν ενεργεία και συνταξιοδοτηθέντες χειροκροτούσαν θερμά, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε το λόγο, συνεχάρη "από καρδιάς", γιά το νέο Δικαστικό Χάρτη, όπως είπε "την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Υπουργό και τον Υφυπουργό, για την πολύ μεγάλη υπομονή με την οποία αντιμετώπισαν αυτή τη μεταρρύθμιση, η οποία, όπως αναφέρθηκε, έγινε σε συνεννόηση, όπου αυτό ήταν εφικτό, αλλά σίγουρα με διάλογο με όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης".
Το ίδιο θερμό με το χειροκρότημα, ήταν και το ενδιαφέρον, που επέδειξαν για να παραβρεθούν στην αίθουσα, καθώς η προσέλευση δικαστών και εισαγγελέων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αυτό ακριβώς ήταν και ο λόγος - όπως μάθαμε - που η εκδήλωση δεν έγινε στην αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επί της Λεωφόρου Συγγρού, για να χωρέσουν όσο περισσότεροι ήταν εφικτό.
Ηταν η πρώτη φορά άλλωστε, που ένας Πρωθυπουργός παρίστατο σε εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι από πολλούς ερμηνεύτηκε ως στήριξη του Μαξίμου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος "εβαλε το χέρι του στη φωτιά", με τομές, που ούτε ο Βενιζέλος δεν κατάφερε να υλοποιήσει.
Ακόμη νωπές είναι οι φωνές, οι επικρίσεις και οι διαμαρτυρίες του νομικού κόσμου, που ξεσηκώθηκε σε κινητοποιήσεις, για την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη, καταγγέλοντας - με απτά στοιχεία - οπισθοδρόμηση και τριτοκοσμικές συνθήκες στα δικαστήρια.
Αλλοι, είδαν στοιχεία πολιτικής συγκέντρωσης, που οργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χάριν του Πρωθυπουργού, με προσκεκλημένους δικαστές, ενώ πολλοί διερωτήθηκαν: "Δικαστές σε πολιτική συγκέντρωση"?
Πολλοί μίλησαν για... "καταμέτρηση" εν είδει επιρροής στο χώρο της Δικαιοσύνης...
Ακόμη και για δημόσιες σχέσεις ακούστηκε, ενώ κάποιοι έδωσαν τη εξήγηση ότι, επειδή οι μεταρρυθμίσεις απορρόφησαν και απορροφούν κονδύλια από πακέτα στήριξης του Ταμείου Αν΄λακαμψης, όλο αυτό απαιτεί επικοινωνία.
Το ανέφερε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, λέγοντας: " Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικός «πυροδότης» αυτής της προσπάθειας είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης: 220 εκατομμύρια συνολικά έχουν εξασφαλιστεί μόνο για τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη. Είναι πόροι που σύντομα θα μεταφραστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Είναι αυτή που θα προστατεύει ακόμα πιο αποτελεσματικά τον πολίτη, θα θωρακίζει τα δικαιώματα, θα εγγυάται την ασφάλεια δικαίου, η οποία αποτελεί τελικά και την προϋπόθεση για την ανάπτυξη κάθε κράτους".Στις πρώτες σειρές κάθισαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, όπως και η Εισαγγελέας ΑΠ Γεωργία Αδειλίνη, οι οποίες είχαν θερμό χαιρετιμό με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.
Ανάμεσα στους παρεβρεθέντες πολλά νυν και πρώην μέλη της Κυβέρνησης, όπως ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο επίσης προκάτοχος του πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και πολλοί.Επίσης πολλοί βουλευτές έδωσαν το παρόν, ενώ στις πρώτες σειρές παραβρέθηκαν τα μέλη της ηγεσίας και των τριών δικαστηρίων, επίσης οι πρόεδροι όλων των δικαστικών ενώσεων, πολλοί δικαστές και εισαγγελείς, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσσός και πολλοί δικηγόροι.
Ανάμεσα σε όλα και μία ηχηρή απουσία. Αυτή του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος δεν προσήλθε.
Εκτενή αναφορά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αποδίδοντας μάλιστα σε αυτόν τη βούληση, για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
«Είναι η ώρα» είπε, «να κοιτάξουμε και προς την πλευρά των θυμάτων. Να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως επιβάλλει το κράτος δικαίου και η σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά να δούμε επιτέλους και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων.Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την επιβολή της νομιμότητας παντού».
Η δεύτερη, όχι ιεραρχικά, προτεραιότητα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ήταν ότι έπρεπε να απαντήσουμε, επίσης εμπράκτως, στο ερώτημα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο χρόνια τώρα, εάν η ελληνική δικαιοσύνη είναι μεταρρυθμίσιμη. Η απάντηση δόθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας".
Η μεταρρύθμιση αυτή, εφαρμόζεται ήδη, σε μεγάλο βαθμό επιτυχώς, χάρη στη συνεργασία των Δικαστών, των Δικηγόρων και των Δικαστικών Υπαλλήλων".
Αυτά είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο Δικαστικό Χάρτη, χαρακτηρίζοντας τον "την πιο σημαντική, την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί τελικά στην ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης... που, όπως επισημάνθηκε, έχει καθυστερήσει παραπάνω από έναν αιώνα. Πρώτος οραματίστηκε αυτή τη μεταρρύθμιση ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1911. Δεν κατάφερε να την υλοποιήσει τότε, ούτε όταν επιχείρησε και πάλι το 1931, για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητοί".
Σημαντικό σημελιο της ομιλίας του πρωθυπουργού, η αναφορά του στην τεχνητή νοημοσύνη, βάσει της οποίας δικαστικές αποφάσεις δεν θα βγαζουν οι δικαστές, αλλά οι αλγόριθμοι!
Κυρίες και κ. Πρόεδρε, δεν θα αντικαταστήσει ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη κρίση. Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο θα επιταχύνει διαδικασίες και θα βελτιώσει τελικά την παραγωγικότητα των ιδίων των δικαστών".