Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Προς αναβολή οδεύει η δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ δικαστές ζήτησαν την εξαίρεση τους!


Νομικά εμπόδια εγείρονται στη δίκη της "Χρυσής Αυγής", πριν καλά - καλά ξεκινήσει, καθώς έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 15 Ιουνίου, σε δεύτερο βαθμό, στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη οδεύει προς αναβολή, η οποία - κατά πληροφορίες - θα ζητηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης στο πρόσωπο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, μετά από τρεις μήνες νοσηλεία διασωληνωμένος, λόγω κορωνοϊού.

Εκείνο όμως, που δημιουργεί σημαντικότερες παρανέργειες στη διαδικασία είναι οι - κατά πληροφορίες - αιτήσεις αποχής, που φέρονται να έχουν υποβάλλει τρεις από τους δικαστές, ο οποίοι έχουν κληρωθεί στη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου, γιά να δικάσουν τους 59 κατηγορούμενους, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι πρωτόδικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία εξ αυτών φέρεται να είναι η Εφέτης Μαρία - Γεωργία Τσιάμη, η οποία έχει κληρωθεί ως τακτικό μέλος της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου.

Η δικαστής φέρεται να ζήτησε την εξαίρεση της, επειδή το όνομα της είχε εμπλακεί στο θέμα, που ανέκυψε στη διάρκεια της ανάκρισης, μετά τη σύλληψη των τότε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, το Σεπτέμβριο του 2013.

Η κ. Τσιάμη ήταν η τότε Προισταμένη του Πρωτοδικείου και φέρεται ότι, εκείνη τη νύχτα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση, μετά από την απόφαση του τότε ανακριτή Νίκου Γεωργουλέα και του εισαγγελέα, να αφήσουν ελεύθερους τους πρώτους εκ των απολογούμενων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και τον Ηλία Κασιδιάρη.

Μάλιστα, για το θέμα είχε τοποθετηθεί στη Βουλή και ο κ. Αθανασίου, ο οποίος είχε πει, μεταξύ άλλων:

"... Όλοι έχουμε μια ιστορία καθένας στο χώρο του. Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον και είναι η μέρα που γίνεται η ανάκριση. Παίρνω τηλέφωνο την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, την κυρία Τσάμη, για να ενημερωθώ πώς έχει το θέμα, εξαιτίας του ότι ξέσπασε ο θόρυβος και δεν ξέραμε ποια ώρα θα αποφάσιζε ανακριτής και εισαγγελέας για την τύχη των κατηγορουμένων. Είχε δημιουργηθεί, δηλαδή, θόρυβος ότι απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Είχα δικαίωμα όπως κάθε πολίτης – και πολύ περισσότερο ως υπουργός Δικαιοσύνης – να ενημερωθώ για την τύχη της απόφασης. Ποιον δεν ενδιέφερε; Τους δημοσιογράφους; Τον κόσμο; Πήρα τηλέφωνο για να ενημερωθώ και να ενημερώσω τον πρωθυπουργό. Ποιον πήρα τηλέφωνο; Πήρα κανέναν ανακριτή; Την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να της πω ότι είμαι στις Βρυξέλλες και να ενημερωθώ. Και μου είπε ότι απολογήθηκαν τρεις κατηγορούμενοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Να μην ενημερωθώ; Για ποιες εντολές (λένε); Αφού είχαν απολογηθεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Ποια παρέμβαση; Έχουν μπερδέψει τα πράγματα".

Πάντως, για το εάν θα γίνουν δεκτές ή όχι αιτήσεις αποχή ή αιτήσεις εξαίρεσης δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θα αποφασίσει το Πενταμελές Εφετείο, την ώρα της διαδικασίας στις 15 Ιουνίου, αφού ανέβει στην έδρα άλλη σύνθεση.

Στο μεταξύ, οι δικαστές που έχουν κληρωθεί να δικάσουν την υπόθεση είναι οι εξής:
Πρόεδρος: Σοφία Πανουτσακοπούλου, πρόεδρος εφετών

Μέλη: Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, Στέφανος-Γρηγόριος Φετζιάν, Μαρία-Γεωργία Τσάμη, Χριστίνα Ρωμέση, εφέτες

Εισαγγελέας: Κυριακή Στεφανάτου, εισαγγελέας Εφετών

Αναπληρώτρια πρόεδρος: Φωτεινή Αθανασίου, πρόεδρος εφετών

Αναπληρώτρια εφέτης: Αλκηστις Σιάννου

Αναπληρώτρια εισαγγελέας: Σοφία Πετράκη

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να δικαστεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου στη Λουκάρεως, που ορίστηκε ως χώρος διεξαγωγής της από τον υπουργό Δικαιοσύνης, μετά από αίτημα της διοίκησης του Εφετείου (προηγήθηκε αίτημα των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, όπως ονομάζονται πλέον οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής).