Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Δίκη Λιγνάδη: "Hθελαν να πλήξουν τη Μενδώνη, που τον έβαλε διευθυντή στο Εθνικό"!


Σε δύο διαφορετικούς πόλους κινήθηκε σήμερα η δίκη του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για τέσσερεις βιασμούς αγοριών.
Μουσικός επιμελητής του Εθνικού θεάτρου τον κατηγόρησε, για σχέσεις με 15χρονα και 16χρονα αγόρια, ενώ η ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, που κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης του Λιγνάδη αντέτεινε ότι, ενώ έκανε στενότατη παρέα μαζί του, δεν τον είχε δει ποτέ με παιδιά, αλλά με νεαρούς, άνω των 18 ετών και μάλιστα τον περιέγραψε ως "έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο".

Στο μεταξύ ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας, για λογαριασμό του εντολέα του Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε μία ακόμη μήνυση εναντίον μάρτυρα κατηγορίας και συγκεκριμένα μήνυσε για ψευδή καταμήνυση τον προηγούμενο μάρτυρα Ν.Σ, που είχε υποστηρίξει ότι, βιάστηκε από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με σιδερένια μπάρα.

Η ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΟΥΓΙΑ

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον κ. Κούγια ολόκληρης της μήνυσης Λιγνάδη κατά του μάρτυρα, στην οποία ισχυριζόταν μεταξύ άλλων ότι:
- Η καταγγελία του έγινε χρόνια μετά με αποτέλεσμα την αδυναμία ιατροδικαστικών εξετάσεων.
- Δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας να επιβεβαιώνει όχι απλά την πράξη αλλά και τη μετάβαση στο σπίτι του κατηγορουμένου.
- Η καταγγελία βασίζεται στον λόγο του μάρτυρα που είναι αναξιόπιστος.
- Ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει τον μάρτυρα.
- Ενώ ο μάρτυρας λέει ότι το κίνητρό του ήταν να προστατέψει άλλα άτομα, έμεινε αδρανής για 15 χρόνια. Ακόμα και στις 6/02 που δημοσιεύτηκε η συνέντευξή του, λέει ότι είχε δικηγόρο, ο οποίος προφανώς τον είχε ενημερώσει ότι υπάρχει παραγραφή. Ο μόνος λόγος που έδωσε συνέντευξη είναι για να προκαλέσει την παραίτηση του κατηγορουμένου σε μια κρίσιμη στιγμή για να επιφέρει πλήγμα στην υπουργό Πολιτισμού που είχε να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα.
- Η Ναταλί Χατζηαντωνίου παραδέχτηκε ότι άνθρωποι του θεάτρου της τον σύστησαν, ενώ ο ΝΣ λέει ότι ο ίδιος απευθύνθηκε στη δημοσιογράφο αλλά αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε μιλήσει με άνθρωπο του θεάτρου και συγκεκριμένα τον Δ. Καρατζά, που εκμεταλλεύτηκε τη συνέντευξη του για λόγους μίσους προς τον κατηγορούμενο αλλά και για τη δική του προσωπική καλλιτεχνική προβολή. [...]
- Tελικώς αξιοποίησε την προβολή του για να ανεβάσει μια απαράδεκτη παράσταση με τον Φοίβο Δεληβοριά.
- Ο μάρτυρας κατέθεσε μετά την προφυλάκιση του Λιγνάδη με αίτημα του κ. Βλάχου με μοναδικό σκοπό να επιβαρυνθεί η θέση του κατηγορουμένου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα κατατέθηκε αίτημα για εξέταση του ΠΦ γεγονός που δείχνει ότι υπήρξε συντονισμός για την επιβάρυνση της θέσης του κατηγορουμένου.
- Ο ΝΣ αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της θείας του, της καφετέριας, της διεύθυνσής του. [...]ΛΟΑΤΚΙ και πάντα παρών ο ΒΚ. [...]
- Ενώ είχε δηλώσει για το δήθεν περιστατικό ότι είχε μιλήσει μόνο με έναν φίλο του, τελικά στο ακροατήριο παραδέχτηκε ότι μίλησε στον ψυχαναλυτή του, τη μητέρα του και τον σκηνοθέτη Δ. Καρατζά.
- Είπε ότι κατέβασε την αρχική του ανάρτηση αλλά αποδείχθηκε αναληθής ο ισχυρισμός γιατί η υπεράσπιση προσκόμισε έγγραφο που δείχνει ότι η ανάρτησή του ήταν ενεργή και μετά τη δημοσιοποιήση της συνέντευξης. [...] Είχαν γίνει αναρτήσεις που κατονόμαζαν ονομαστικά τον κατηγορούμενο που σήμερα έχουν διαγραφεί.
- Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι απευθύνθηκε στον δικηγόρο Βλάχο μετά τη συνέντευξη ενώ η Ναταλί Χατζηαντωνίου προλογίζει τη συνέντευξη λέγοντας ότι έχουν ενημερωθεί ο δικηγόρος της και ο δικηγόρος του ΝΣ.
- Ο μάρτυρας εμφανίστηκε με 2 δικηγόρους που είχαν υπογράψει για τον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.
- Ενώ ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι στο περιστατικό ήταν παρών άλλος ένας νέος, αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του. Βέβαια η περιγραφή της πράξης εμφανίζει το 3ο πρόσωπο ως βιαστή. Το περιστατικό είναι ανύπαρκτο και το τρίτο πρόσωπο είναι ανύπαρκτο.
- Ενώ παρουσιάζει ότι του συνέβη κάτι φριχτό, μετά παρουσιάζει τον εαυτό του να κάθεται σε ένα παγκάκι με το 3ο πρόσωπο ενώ κανονικά θα έπρεπε να μη μπορεί καν να καθίσει.
- Ισχυρίστηκε ότι ήταν πληγωμένος και βρώμικος, άρα δεν θα μπορούσε να κάτσει σε ένα παγκάκι. Και δεν εξήγησε πώς η μητέρα του και η θεία του δεν κατάλαβαν τίποτα αφού τα ρούχα του ήταν λερωμένα.
- Θα ήταν αναμενόμενο η επίμαχη περιοχή να παρουσιάσει μολύνσεις και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια.
- Στο πώς ήξερε ο κατηγορούμενος ότι δε θα τον καταγγείλει ισχυρίστηκε ότι ο Λιγνάδης πήγε στο μαγαζί που δούλευε η θεία του, αυτά δεν τα ανέφερε στην αρχική του κατάθεση.
- Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι μετά εισήχθη σε ιδιωτική δραματική σχολή χωρίς να πει ποιον μονόλογο είπε, ποιος τον βοήθησε, πώς δεν έπαθε κρίση πανικού, οτιδήποτε θα μπορούσε να αποδειχθεί δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο. [...]
- Αποφάσισε να μην ασχοληθεί με το θέατρο γιατί έφυγε εκτός Ελλάδος. [...]
- Έχει έλλειψη ντροπήςκαι αναστολών, όπως απεδείχθει από τις φωτογραφίες που ανεβάζει στο δημόσιο προφίλ του, δε διστάζει να προβάλει τα οπίσθιά του συνοδευόμενα από το σύνθημα «ο κώλος μου δεν έχει σιλικόνη, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», τις πιο προκλητικές τις διαθέτει προς εκτύπωση εμπορεύοντας τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ο ισχυρισμός του ότι τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό είναι ψευδής γιατί δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στις σχετικές σελίδες.
- Σε συνέντευξη που είχε δώσει σε ξένο περιοδικό παρουσίασε τον εαυτό του ως απόλυτα ευτυχισμένο. Δε μπορεί να γίνει δεκτό ότι το 2018 ήταν χαρούμενος και έκανε γιόγκα στο Μπαλί αλλά το 2020 να θυμάται ότι υπέστη βιασμό.

Και συνέχισε ο κ. Κούγιας:

- Θα μπορούσε να το πει το 2018 που δεν είχε παραγραφεί.
- Αμέσως μετά την εξέταση του μάρτυρα το διεθνές περιοδικό κατέβασε τη συνέντευξη του μάρτυρα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι η εν λόγω συνέντευξη καθιστά τον μάρτυρα αναξιόπιστο.

Προκύπτει ότι διέπραξε το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, ο κατηγορούμενος αιτείται να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ

Για σχέσεις με ανήλικα αγόρια τον κατηγόρησε τον Δημήτρη Λιγνάδη μάρτυρας, που συνεργαζόταν μαζί του ως μουσικός επιμελητής στο Εθνικό Θέατρο.
Ο μάρτυρας Γ.Χ μίλησε για αγόρια ηλικίας 15 με 16 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

ΓΧ: Είχα δει και άλλα. Το 2006 κατάλαβα ότι αυτό το παιδί δεν είναι φοιτητής, αλλά μαθητής.
Τον είχα συναντήσει μια φορά με την τσάντα και μου είπε ότι πάει σχολείο.
Πρόεδρος: Δηλαδή πόσο χρονών ήταν;
ΓΧ: 15-16.
Πρόεδρος: Δεν το καταλάβατε;
ΓΧ: Όχι, μεγαλόδειχνε.
Πρόεδρος: Πώς τον λένε;
ΓΧ: [λέει όνομα].
Πρόεδρος: Σας παραδέχτηκε ο κατηγορούμενος κάτι;
ΓΧ: Το καταλαβαίνεις, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο.

O μάρτυρας είπε μεταξύ άλλων:

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τον κατηγορούμενο;
ΓΧ: Ναι το 1993.
Πρόεδρος: Πότε συνεργαστήκατε;
ΓΧ: Από το '97 ως συνεργασία και από το 2003 επαγγελματικά.
Πρόεδρος: Ως ηθοποιοί;
ΓΧ: Όχι, έκανα τη μουσική επιμέλεια.
Πρόεδρος: Τι έκανε ο κατηγoρούμενος;
ΓΧ: Σκηνοθετούσε.
Πρόεδρος: Πότε έληξε η συνεργασία;
ΓΧ: Το 2006, τον είχα δει με ένα παιδί και όταν αντιλήφθηκα ότι είναι ανήλικο άρχισα να απομακρύνομαι από τον κατηγορούμενο.
Πρόεδρος: Πώς τον είχατε δει;
ΓΧ: Στις πρόβες. Καταλάβαινες ότι ήταν μαζί, στην Επίδαυρο έμεναν μαζί.
Πρόεδρος: Είχατε κοντινή συναναστροφή;
ΓΧ: Επειδή ήταν οι πρώτες μου εμπειρίες μου ζητούσε να είμαι μαζί στις πρόβες, σπίτι του.
Πρόεδρος: Για διάστημα 3 ετών βλέπατε το παιδί;
ΓΧ: Είχα δει και άλλα. Το 2006 κατάλαβα ότι αυτό το παιδί δεν είναι φοιτητής, αλλά μαθητής.
Τον είχα συναντήσει μια φορά με την τσάντα και μου είπε ότι πάει σχολείο.
Πρόεδρος: Δηλαδή πόσο χρονών ήταν;
ΓΧ: 15-16.
Πρόεδρος: Δεν το καταλάβατε;
ΓΧ: Όχι, μεγαλόδειχνε.
Πρόεδρος: Πώς τον λένε;
ΓΧ: [λέει όνομα].
Πρόεδρος: Σας παραδέχτηκε ο κατηγορούμενος κάτι;
ΓΧ: Το καταλαβαίνεις, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο.
Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι μεμπτό στο ότι έμενε με κάποιον στο ίδιο δωμάτιο; Πώς το συμπεράνατε ότι είχε ερωτική σχέση;
ΓΧ: Δεν είχα μάθει την αλήθεια για την ηλικία του και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Όταν ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε ήταν όλα πάρα πολύ περίεργα. Υπήρχαν φορές που δεν πήγε να παίξει στο θέατρο. Υπήρχαν φορές που ήταν χτυπημένος.

Ήταν περίεργο όλο αυτό, αλλά δεν μπορούσα να βγάλω συμπεράσματα. Μέχρι το περιστατικό το 2002 και τις φήμες. Για αυτό το περιστατικό ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκα ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.
Πρόεδρος: Πώς όλα αυτά τα συσχετίζετε;
ΓΧ: Υπήρχαν φήμες και υπήρχε ένα σύστημα, έρχονταν στις πρόβες συχνά με ανήλικα παιδιά και δεν μαθαίναμε ποτέ το όνομά τους.
Πρόεδρος: Τι φήμη υπήρχε;
ΓΧ: Ότι έχει σχέσεις με παιδιά.
Πρόεδρος: Τι άλλαξε το 2006 & αποφασίσατε ότι κάτι συμβαίνει;
ΓΧ: Για να υπάρχει αυτό το ψέμα, με τις ηλικίες των παιδιών κάτι πρέπει να συμβαίνει.
Πρόεδρος: Και καταλήξατε ότι έχει σχέση με εκείνο το παιδί;
ΓΧ: Το ξέραμε όλοι, έμεναν μαζί στην Επίδαυρο στο ίδιο δωμάτιο, φαινόταν. Μαζί με σχέσεις που ήξερα ήταν και με κοπέλες από το Αρσάκειο. Για μένα ήταν περίεργο.

Πρόεδρος: Γιατί διακόψατε τη συνεργασία τότε;
ΓΧ: Υπήρξε άνθρωπος που έκανε κακό στον εαυτό του τότε, παρόντος του κατηγορουμένου.
Πρόεδρος: Πώς προέκυψε η κατάθεσή σας;
ΓΧ: Είδα τη συνέντευξη του ΒΚ, όταν την είδα έψαξα το μέιλ του και είπα ότι αν θέλει τη στήριξή μου θα την έχει. Μου είπε αν μπορώ να έρθω να καταθέσω το 2021.
Πρόεδρος: Άρα μας μιλάτε για κάποιες φήμες και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει παραδεχτεί κάτι σε εσάς;
ΓΧ: Ο κατηγορούμενος δεν είχε παραδεχτεί καν ότι είχε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου, το ακούσαμε πρώτη φορά εδώ.

Εισαγγελέας: Τι εννοείτε ότι κάποια πράγματα ήταν περίεργα;
ΓΧ: Αργούσε στις πρόβες συνέχεια, όλα μαζί ήταν περίεργα. Ερχόταν χτυπημένος, είχα ανακαλύψει ότι έλεγε ψέματα μια φορά. Είχε πει ότι πρέπει να πάει στο δικαστήριο στη Μυτιλήνη ως μάρτυρας για μια κυρία που της έκλεψαν την τσάντα. Είχε έρθει δύο φορές χτυπημένος.
Εισ: Για το μαχαίρωμα σας είπε κάτι;
ΓΧ: Όχι, μου είπε μόνο γράψε ένα τραγούδι για τον μαχαιρωμένο Βασιλιά.
Εισ: Ήσασταν φίλοι;
ΓΧ: Μετά τις πρόβες βγαίναμε όλοι μαζί.
Εισ: Τον βλέπατε να βγαίνει με ανήλικα άτομα;
ΓΧ: Ναι και δεν τον έβλεπα μόνο εγώ.
Εισ: Ερχόντουσαν παιδιά στις πρόβες;
ΓΧ: Ναι με τη μηχανή, αλλά δεν μιλούσαν ποτέ.
Εισ: Ποιοι είχατε πάει στην Επίδαυρο;
ΓΧ: Ήταν μια χρονιά με τις εξετάσεις στο θέατρο.
Εισ: Μετά τα πράγματα έγιναν περίεργα μας είπατε.
ΓΧ: Υπήρχαν κάποια μηνύματα στα αγγλικά, στο τηλέφωνό του. Ήταν περίεργο.
Εισ: Ωστόσο συνεχίσατε να τον συναναστρέφεστε.
ΓΧ: Δεν είχα στοιχεία, παρ' όλο που δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα...
Εισ: Στο σπίτι του είχατε πάει;
ΓΧ: Ναι δύο φορές στην [οδός].
Εισ: Για ποιο λόγο;
ΓΧ: [...]
Εισ: Τα άτομα αυτά που βλέπατε ήταν ελληνικής καταγωγής.
ΓΧ: Ναι, αλλά δεν ήταν από το Αρσάκειο.
Εισ: Άρα από το 2006 και μετά συνεργαστήκατε μόνο 1 φορά και δεν κρατήσατε επαφή;
ΓΧ: Ναι. Εγώ είχα την ελπίδα ότι κάποια στιγμή αυτό θα σταματήσει. Είχε έναν φίλο που τον είδε το '13 και '14 αργά το βράδυ με παιδιά.
Εισ: Γνωρίζετε άτομα που έχουν κακοποιηθεί και δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη;
ΓΧ: Ναι.
Πρόεδρος: Για το ανήλικο παιδί στην Επίδαυρο [διαβάζει από κατάθεση]. Το μάθατε από κάποιον ότι είναι ανήλικο;
ΓΧ: Ρώτησα τον ίδιο.
Πρόεδρος: Για την ερωτική σχέση;
ΓΧ: Το έμαθα.
ΓΧ: Ακουγόταν ότι έχουν ερωτική σχέση.
Εισ: Αναφερθήκατε σε κάποιον πατέρα κακοποιημένου παιδιού.
ΓΧ: Αυτό είναι μια φήμη για το μαχαίρωμα.
Σύνεδρος: Είχατε δει να ασκεί σωματική βία;
ΓΧ: Σε άνθρωπο όχι, μια φορά σε ένα ζώο.
Βλάχος: Είπατε για το Αρσάκειο. Ποιες χρονιές εργαζόταν;
ΓΧ: Μέχρι το 2001 νομίζω.
Βλάχος: Τι ηλικία είχε αυτή η κοπέλα που αναφέρατε, τότε;
ΓΧ: 1η λυκείου.
Βλάχος: Πώς το ξέρατε ότι είχαν σχέση;
ΓΧ: Το ξέραμε όλοι.
Βλάχος: Καλλιεργούσε σχέσεις με τους μαθητές του στο Αρσάκειο;
ΓΧ: Ναι, τους καλούσε σπίτι του σε γενέθλια, γιορτές.
Βλάχος: Εσείς τι σκεφτόσασταν;
ΓΧ: Ότι κάνουν παρέα. Σαν μια ερωτική αυλή.
Βλάχος: Λέτε για ένα παιδί που πήδηξε από τη μηχανή ενώ ήταν εν κινήσει.
ΓΧ: Αυτό είναι μια φήμη.
Βλάχος: Ξέρετε το όνομα του παιδιού;
ΓΧ: Ναι, δεν ξέρω αν ασχολείται με το θέατρο.
Βλάχος: Είχατε γνωρίσει δικούς του ανθρώπους;
ΓΧ: Τη μητέρα του, την επίσημη κοπέλα του και τον αδερφό του.
Βλάχος: Αυτή ήταν ενήλικη;
ΓΧ: Ναι ήταν καθηγήτρια στο Θέατρο Τέχνης.
Βλάχος: Με την κ. Κούρκουλα ξέρετε αν έκανε παρέα;
ΓΧ: Πρέπει να έκαναν παρέα.
Βλάχος: Την ΓΚ την γνωρίζετε;
ΓΧ: Όχι.
Βλάχος: Λέτε «κανείς δεν ρώταγε». Γιατί;
ΓΧ: Είχε μια μορφή που επιβαλλόταν, δεν μπορούσες να πεις πολλά. Αν ρωτούσε κάποιος κάτι έλεγε ότι αυτός με μισεί, με φθονεί. Απαντούσε ειρωνικά, οπότε εκεί σταματούσε η συζήτηση.
Βλάχος: Τι συμπεραίνατε εσείς από αυτό;
ΓΧ: Ότι είναι ενοχλημένος. Θεωρώ ότι είχε θέμα να παραδεχτεί την ταυτότητά του. Σαν να προκαλούσε αλλά και σαν να είχε μια σοβαροφάνεια.

Βλάχος: Ο χαρακτήρας του κατηγορουμένου πώς ήταν; Επιβλητικός;
ΓΧ: Ήταν πολύ ευχάριστος. Όμως εγώ έκανα τη μουσική, δεν ήμουν συνέχεια εκεί. Αργότερα έμαθα ότι υπήρχαν παρεξηγήσεις, μπλεξίματα.

Βλάχος: Για τη μέση κοινωνική αντίληψη περί ηθικής, τη σεβόταν ή είχε μια προσωπική δική του σχέση;
ΓΧ: Δική του σχέση, στην καλλιτεχνική του δουλειά σίγουρα.
Βλάχος: Τι έγινε στο έργο του Φάουστ;
ΓΧ: Ήταν όλο πάνω του, το μαχαίρωμα, η μητέρα του, ο πατέρας του, αυτοί που τον χλεύαζαν.

Ο συνήγορος Γιάννης Βλάχος
 δείχνει φωτογραφίες από την παράσταση Φάουστ]
Βλάχος: Τι φαίνεται στη φωτογραφία;
ΓΧ: Βιάζουν τον Πάπα της Ρώμης πάνω στην Αγία Τράπεζα.
Βλάχος: Αυτό υπάρχει στο αυθεντικό έργο;
ΓΧ: Όχι.
Πρόεδρος: Ελάτε.
Βλάχος: Εδώ έχουμε δει άλλες φωτογραφίες από την υπεράσπιση ενός νέου ανθρώπου στη Σαντορίνη.
Βλάχος: Εδώ πριν τον σοδομήσει, τον χτυπούσε με μια ράβδο μεταλλική το 2005. Αυτό είναι δραματουργεία Λιγνάδη;
ΓΧ: Ναι.
Βλάχος: Συμμετείχε στο όργιο επί σκηνής και ο Ιησούς; Κάνει πεοθηλασμό;
ΓΧ: Ναι.
Βλάχος: Έχει εντάξει αυτοβιογραφικά στοιχεία στην παράσταση.

(Διαβάζει απόσπασμα από παράσταση).

Βλάχος: Είναι από την παράσταση (το απόσπασμα);
ΓΧ: Ναι.
Βλάχος: Από την προσωπικότητα που αναδείχθηκε από την καλλιτεχνική του διαδρομή, θεωρείτε ότι ο κατηγορούμενος είναι ικανός να διαπράξει αυτά τα πράγματα;
Πρόεδρος: Τι ερώτηση είναι αυτή;
Βλάχος: Την αποσύρω. Στις παραστάσεις καλούσε ανήλικους με πρόσκληση;
ΓΧ: Στις παραστάσεις εγώ δεν ήμουν, ήμουν μόνο στις πρόβες.
Βλάχος: Αναφέρατε για κάποιο δικαστήριο στη Μυτιλήνη.
ΓΧ: Ήταν το '97-'98 για μια κυρία που της έκλεψαν την τσάντα, η οποία κατα λάθος έδωσε αριθμό που συμπίπτει με μια μηχανή που είχε.
Κουρτέση: Πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε στο θέατρο;
ΓΧ: Το '03 ξεκίνησα να δουλεύω επαγγελματικά. Η πρώτη μας συνεργασία με τον κατηγορούμενο ήταν το '97 αλλά σε φιλικό επίπεδο χωρίς αμοιβή.
Κουρτέση: Είπατε «δεν μιλούσε κανείς». Γιατί;
ΓΧ: Αυτοί που μιλούσαν στον ίδιο, είχαν μια αντιμετώπιση ειρωνική είτε με τρόπο «δεν σε αφορά».
Κουρτέση: Ποιοι ήταν αυτοί;
ΓΧ: Ένας ηθοποιός, μιλούσαμε και είπε μια λέξη υποτιμητική. Είπε «τεκνατζού» τον κατηγορούμενο και εκείνος φώναξε «είμαι, έχεις κανένα πρόβλημα;» σε θυμωμένο τόνο.
Κουρτέση: Ποιοι άλλοι;
ΓΧ: Άνθρωποι σε δεξιώσεις, του χώρου, είτε δημοσιογράφοι. Είχα ακούσει μια φορά «πώς γνωριστήκατε εσείς οι δύο;».
Κουρτέση: Γιατί συνεχίσατε να συνεργάζεστε μαζί του αφού αυτά δεν σας άρεσαν;
ΓΧ: Γιατί εμένα η δουλειά μου ήταν να παραδίδω τη μουσική μου. Δεν είχα πολλές επαφές.
Κουρτέση: Είχατε εξακολουθητική συνεργασία με τον κατηγορούμενο;
ΓΧ: Τρία χρόνια.
Κουρτέση: Εκείνο το χρονικό διάστημα δεν είχατε κλείσει άλλες δουλειές;
ΓΧ: Από την πρώτη χρονιά είχα ξεκινήσει να γράφω και για άλλες δουλειές.
Κουρτέση: Για ποιο λόγο δεν απευθύνατε την προσωπική σας δυσαρέσκεια;
ΓΧ: Το 2002 κατάλαβα ότι αυτό έχει μια ροή.
Κουρτέση: Αν ερχόσασταν σε κάποια ρήξη με τον κατηγορούμενο θα είχατε κάποια συνέπεια στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία;
ΓΧ: Όχι.
Κουρτέση: Σ' αυτές τις παραστάσεις που ήσασταν πόσο χρονών ήταν αυτά τα παιδιά;
ΓΧ: Το πιο μικρό είχε χνούδι.
Κουρτέση: Για πόσα παιδάκια μιλάμε;
ΓΧ: Για μια περίοδο 2,5 μηνών ερχόντουσαν παιδιά όταν ήμουν εγώ πάντα, μέρα παρά μέρα. Θα έλεγα ότι ήταν από 11 μέχρι 17 ετών.
Κουρτέση: Τα έβαζε πάνω στη μηχανή;
ΓΧ: Ναι.
Κουρτέση: Το είχατε δει εσείς να είναι πάνω στη μηχανή;
ΓΧ: Ναι.
Κουρτέση: Τον βλέπατε δηλαδή όταν έρχονταν να είναι με παιδιά;
ΓΧ: Ναι.
Κουρτέση: Ήταν καλοντυμένα;
ΓΧ: Φαίνονταν πολύ εσωστρεφή.
Κουρτέση: Αναρωτήθηκε κανείς;
ΓΧ: Εγώ και η βοηθός σκηνοθέτη.
Κουρτέση: Τι ώρα τελείωναν οι πρόβες;
ΓΧ: Μπορεί και 9-10.
Κουρτέση: Και πώς έφευγαν αυτά τα παιδιά;
ΓΧ: Κάποιες φορές μαζί του, κάποιες μόνα τους.
Κουρτέση: Δεν ήταν με τους γονείς τους;
ΓΧ: Όχι.

Κουρτέση: Στην Επίδαυρο, εσείς που μένατε;
ΓΧ: Στη Μουριά. Ο κατηγορούμενος έμενε αλλού.
Κουρτέση: Ήταν μαζί του και κάποιος άλλος;
ΓΧ: Ναι, ένα ανηλικό παιδί.
Κουρτέση: Στο νοσοκομείο που πήγατε να τον δείτε ποιος ηταν μαζί του;
ΓΧ: Οι μαθήτριες του από τον θεατρικό όμιλο Αρσακείου (λέει τρία ονόματα των πιο κοντινών του μαθητριών), εγώ δεν πήγα αμέσως, πήγα μετά από κάποιες μέρες.
Κουρτέση: Είπατε ότι συζητιόταν η φήμη για κάποιον αγανακτισμένο πατέρα, σε ποιους κύκλους;
ΓΧ: Στο Εθνικό.
Κουρτέση: Λέτε για φήμη. Η φήμη λεκτικοποιείται, οι φήμες με ποιες λέξεις έφτασαν στα δικά σας αυτιά; Τι ακούγατε;
ΓΧ: Ότι είναι παιδεραστής αλλά ήταν κάτι που ακούγονταν από την πρώτη μέρα του τον γνώρισα. Το '84 ηταν υπόδικος και οι μαθητές έκαναν παράπονα στο Εθνικό. Εγώ τότε δεν τα πίστεψα.
Κουρτέση: Με ποιες άλλες λέξεις;
ΓΧ: Ότι ήταν κάποιος γονέας, ότι θα γινόταν κάποια στιγμή.
Κουρτέση: Είπατε ότι γνωρίζατε για κάποιον που κακοποιήθηκε;
ΓΧ: Ναι, το έμαθα το 2006.
Κουρτέση: Το γνωρίζετε αυτό το άτομο;
ΓΧ: Ναι.
Κουρτέση: Τι σας είπε το άτομο;


ΓΧ: Ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε βία στο σεξ.
Κουρτέση: Το συμβουλέψατε για κάτι;
ΓΧ: Όχι.

Κουρτέση: Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι είχατε μια ερωτική σχέση;
ΓΧ: Είχαμε ένα φλερτ από τη μεριά του, το 1993.
Κουρτέση: Πόσο χρονών είσαστε τότε;
ΓΧ: 20.
Κουρτέση: Σας πλησίασε φλερτάροντας;
ΓΧ: Ναι.
Κουρτέση: Σας ρώτησε την ηλικία σας;
ΓΧ: Όχι.
Κουρτέση: Ισχυρίζεται ότι είστε ένας πληγωμένος ερωτευμένος;
ΓΧ: Όχι, είχαμε μια κανονική επαγγελματική σχέση.
Κουρτέση: Τι σας έκανε να έρθετε να καταθέσετε;
ΓΧ: Εμαθα ότι συνεχίζει να βγαίνει με ανηλικά άτομα, μου το είπε ένας φίλος μου που τον γνώρισε μέσω εμού, τον φλέρταρε, μου είπε ότι το 2013 - 2014 τον είχε δει βράδυ με ανηλικά παιδιά.
Κουρτέση: Τη συνένευξη την είδατε με τον φίλο σας;
ΓΧ: Ο καθένας από το σπίτι του.
Κουρτέση: Τι σας έκανε να πιστέψετε τον ΒΚ;
ΓΧ: Περιέγραφε πράγματα που αφορούσαν την εποχή που εγώ γνώριζα τον κατηγορούμενο και τα συνδύασα.
Κουρτέση: Γιατί δεν είπατε κάτι νωρίτερα; Έστω με κάποιους άλλους που έχουν κακοποιηθεί;
ΓΧ: Είπα θα πάω να μιλήσω να πω αυτά που ξέρω εγώ ο ίδιος.
Κουρτέση: Τι ειναι αυτό που άλλαξε το 2021;
ΓΧ: Ότι βγήκαν πρώτα τα θύματα.
Κουρτέση: Θα μπορούσατε να έχετε προλάβει κάτι, το έχετε σκεφτεί;
ΓΧ: Το έχω σκεφτεί, γι' αυτό είμαι εδώ.
Κουρτέση: Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια σκευωρία από ανθρώπους του θεάτρου, τα έχετε ακούσει αυτά;
ΓΧ: Ξέρω ότι είχε μια κόντρα με το ΣΕΗ τη δεκαετία του '90.
Κουρτέση: Ακούσατε σούσουρο το 2019 γιατί μπήκε ο Λιγνάδης στο Εθνικό;
ΓΧ: Όχι.
Κουρτέση: Θεωρείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον φθονούν;
ΓΧ: Όχι.
Κουρτέση: Τον αδερφό του τον ξέρετε;
ΓΧ: Ναι τον έχω δει.
Κουρτέση: Που εργαζόταν;
ΓΧ: Στο Αρσάκειο ως καθηγητής.

Μαρίνης: Ως ηθοποιός έχετε εργαστεί;
ΓΧ: Ναι το '93-'94 ήμουν στο Εθνικό, μετά στη Βουγιουκλάκη, μετά ... (αναφέρει αναλυτικά τις παραστάσεις που έχει συμμετάσχει και τους συντελεστές).
Μαρίνης: Από το 2006 που διακόπηκε η συνεργασία σας με τον κατηγορούμενο τι κάνατε;
ΓΧ: (Αναφέρει αναλυτικά τη συνέχεια της καριέρας του στην Ελλάδα και το εξωτερικό)
Μαρίνης: Είπατε ότι το 1993 ήσασταν 20 χρονών αλλά η ερμηνευτική σας ηλικία ήταν άλλη;
ΓΧ: Ναι την επόμενη χρονιά έκανα έναν 15χρονο.
Μαρίνης: Τι εννοείτε στην κατάθεσή σας ότι προσπαθούσε να σας προσεγγίσει;
ΓΧ: Με φλερτ.
Μαρίνης: Λέτε ότι διατηρούσε εξωσχολικές σχέσεις με παιδιά του Αρσακείου, τι εννοείτε;
ΓΧ: Κοινωνικές σχέσεις π.χ. γενέθλια αλλά δεν υπήρχαν άλλοι καθηγητές.
Μαρίνης: Το γεγονός ότι είχε σχέση με τον ανήλικο που μας είπατε είναι γνώση ή εκτίμηση;
ΓΧ: Εκτίμηση.
Μαρίνης: Στην κοινωνική συναναστροφή ήταν εμφανές ότι ήταν μαζί;
ΓΧ: Ήταν οφθαλμοφανές.
Μαρίνης: Για τα ανήλικα που έρχονταν στις πρόβες, ήταν σκηνοθέτης ο κατηγορούμενος;
ΓΧ: Ναι.
Μαρίνης: Είναι προνόμιο του σκηνοθέτη να φέρνει ανθρώπους στις πρόβες;
ΓΧ: Συνήθως όχι.
Μαρίνης: Θα μπορούσε να ήταν κάποιος που τον βοηθάει;
ΓΧ: Συνήθως είναι του χώρου αυτοί.
Μαρίνης: Άρα τα ανηλικά δεν είχαν κάποιον ρόλο ως προς το έργο. Γιατί σας εκανε εντύπωση;
ΓΧ: Ήταν κάτι που σχολιάζονταν.
Μαρίνης: Σας απέλυσε το 2006 ο Λιγνάδης;
ΓΧ: Όχι, οι συντελεστές δεν απολύονται.
Μαρίνης: Είπατε ότι το 2007 σας ξαναπήρε;
ΓΧ: Όχι ο ίδιος, έβαλε έναν άλλον για μια εκδήλωση.
Μαρίνης: Είστε τσακωμένοι;
ΓΧ: Όχι.

Κούγιας: Πώς βρεθήκατε να είστε μάρτυρας στην υπόθεση;
ΓΧ: Πήγα μόνος μου.
Κούγιας: Έτσι έγινε; Είστε βέβαιος;
ΓΧ: Ναι.

Κούγιας: [Επαναλαμβάνει την ερώτηση πολλές φορές] Θέλω να το σκέφτεστε πολύ καλά όταν λέτε κάτι. Δηλώνεται ότι μένετε...
ΓΧ: [Λέει οδό].
Κούγιας: Πώς πήγατε λοιπόν στον Εισαγγελέα; Πώς πήγατε εκεί;
ΓΧ: Με τα πόδια πήγα.
Κούγιας: Ποιον βρήκατε εκεί;
ΓΧ: Ρώτησα ποιο είναι το γραφείο της ανακρίτριας. Και πήγα και είδα τον Εισαγγελέα.
Κούγιας: Σας είπε η ανακρίτρια να πάτε στον Εισαγγελέα;
ΓΧ: Δεν πήγα στην κ. ανακρίτρια. Ρώτησα που είναι το γραφείο, η υπάλληλος μου είπε περιμένετε λίγο.
Κούγιας: Ποια ρωτήσατε μια υπάλληλο στον δρόμο;
ΓΧ: Όχι μέσα.
Κούγιας: Πρωί;
ΓΧ: Ναι 11 το πρωί.
Κούγιας: Εδώ κύριε λέει ότι πήγατε 11 τη νύχτα.
ΓΧ: Όχι ήταν το πρωί.
Κουρτέση: Να πούμε και πάλι γιατί το λέει συνέχεια ότι η κατάθεση στον Εισαγγελέα έγινε το πρωί 11πμ.
Κούγιας: Που το ξέρετε ήσασταν εκεί;
Κουρτέση: Ναι.
Κούγιας: Ξέρατε την κ. Κουρτέση μέχρι τότε; Είχατε δώσει το τηλέφωνό σας;
ΓΧ: Όχι αλλά είχα δώσει το τηλέφωνό μου.
Κούγιας: 19 Φεβρουαρίου στις 11 φαίνεται να είστε εκεί εσείς, Ο Σ. (2ος μηνυτής), η μάρτυρας ΓΚ και ένας μάρτυρας του κ. Βλάχου.
[Διαβάζει έγγραφα που δείχνουν ότι οι προαναφερθέντες ήταν εκεί την ίδια μέρα]
Κούγιας: Έχουμε έγγραφο που έχει καταθέσει η κ. Κουρτέση στις 19/02 ενώπιον Εισαγγελέα, η ώρα δεν φαίνεται καλά αν το έχετε μπροστά σας κ. Πρόεδρε.
Κουρτέση: Δεν γράφει ώρα συσχετίζεται με τη δικογραφία. [Δείχνει το έγγραφο στην έδρα].
Πρόεδρος: Ευχαριστώ.
Κούγιας: 19/02 είναι εκεί λοιπόν και καταθέτει αίτημα, μία μήνυση για μία υπόθεση (ΒΚ) που έχει παραγραφεί εδώ και χρόνια. Λέει (στο έγγραφο που κατέθεσε η κα Κουρτέση) ότι, θα πάτε να καταθέσετε για τη μήνυση του ΒΚ. Είναι αλήθεια ή ψέματα;
ΓΧ: Εγώ πήγα μόνος μου.
Κούγιας: Το ακούσαμε αυτό. Το γνώριζε η κ. Κουρτέση ότι θα πάτε;
ΓΧ: Γνώριζε ο ΒΚ.
Κούγιας: Άρα η κ. Κουρτέση το ήξερε μέσω του ΒΚ.
Πρόεδρος: Ξέρατε για αυτό το έγγραφο;
ΓΧ: Όχι.
Κούγιας: Δώσατε κανένα αντίγραφο της ταυτότητάς σας και το μέιλ σας; (Διαβάζει απόσπασμα της δικογραφίας που αναφέρονται τα στοιχεία του). Που τα βρήκε αυτά; Εσείς την συναντήσατε [...]
ΓΧ: Μισό λεπτό. Μεσολάβησε ένας φίλος μου για να έρθουμε σε επαφή με τον ΒΚ. Του έστειλε μέιλ.
Κούγιας: Ποιος είναι και τι κάνει;
ΓΧ: Ο ΔΠ, είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο εξωτερικού.
Κούγιας: Την κ. Ναταλί την ξέρετε;
ΓΧ: Σαν δημοσιογράφο.
Κούγιας: Γιατί δεν επικοινωνήσατε με την Ναταλί ή τον ΝΣ; Με αφορμή τη συνέντευξη του ΝΣ συζητούσαν όλοι για τον Λιγνάδη;
ΓΧ: Όχι, από πιο πριν. Όταν βγήκε η ιστορία με τον Κιμούλη, όλοι φοβόμασταν ότι θα βγει για τον Λιγνάδη.
Κούγιας: Τι φοβόσασταν εσείς; [Σηκώνεται και δείχνει στον μάρτυρα την αναφορά στον μάρτυρα σε έγγραφο που κατέθεσε η κα Κουρτέση].
[Ένταση στο δικαστήριο με Κουρτέση να διαμαρτύρεται για παρελκυστικές ερωτήσεις. Κούγιας φωνάζει]
ΓΧ: Σας παρακαλώ μην φωνάζετε δεν χρειάζεται.
Κούγιας: Πότε τα στείλατε στον ΒΚ;
ΓΧ: Τα έστειλα με μέιλ στις 18.
Κούγιας: Τους άλλους εκεί δεν τους είδατε;
ΓΧ: Όχι.
Κούγιας: Προσωπική άποψη για τον Λιγνάδη είχατε; Από πότε είχατε την άποψη ότι του αρέσουν τα παιδιά;
ΓΧ: Το 2002.
Κούγιας: Ερωτευμένος με τον Λιγνάδη υπήρξατε;
ΓΧ: Όχι.
[Κούγιας προσκομίζει έγγραφο με τραγούδι του μάρτυρα]
Πρόεδρος: Υπογραμμίστε αυτά που θέλετε.
Κούγιας: Όχι όλα είναι σημαντικά.
[Αναγιγνώσκει στίχους για να δείξει ότι ο μάρτυρας είναι ερωτευμένος με τον κατηγορούμενο]
Κούγιας: Για ποιον το γράψατε αυτό;
ΓΧ: Το έγραψα γιατί ο κ. Λιγνάδης μου το ζήτησε. Θυμάμαι ακριβώς και την αφιέρωση που είχε πάνω ο δίσκος.
Κούγιας: Του έχετε γράψει τίποτα άλλο; Το 2006;
[Αναγιγνώσκει στίχους από άλλο τραγούδι]
Κούγιας: Πρόκειται να πάτε στη Λισαβόνα με τον κ. Λιγνάδη (αναφορά στο τραγούδι);
ΓΧ: Λισαβόνα λένε τη γάτα μου, δεν θα πήγαινα τότε με τον Λιγνάδη.
Κούγιας: Αυτό γιατί το γράψατε;
ΓΧ: Ήταν ντέμο για άλλον [..]
Κούγιας: Εσείς λοιπόν τον απεχθάνεστε ως παιδόφυλο που τον λέτε.
Χ: Πότε το είπα αυτό;
[Κούγιας αναγιγνώσκει απόσπασμα κατάθεσης]
Κούγιας: Λέτε ότι σας είπε μπροστα σε μια μαθήτρια να γράψετε ένα τραγούδι για τον μαχαιρωμένο βασιλιά.
ΓΧ: Κάναμε μια συζήτηση, ήμουν τόση ώρα μέσα δεν είναι μιαμιση σελίδα η κατάθεσή μου είναι περίληψη προφανώς.
Κούγιας: Άρα επέλεξε ο κ. Εισαγγελέας;
ΓΧ: Δεν είπα αυτό.
Κούγιας: Εσείς πόσες φορές έχετε μιλήσει με τον κ. Λιγνάδη, και για πόσα χρόνια;
ΓΧ: Κάμποσα.
Κούγιας: Τελευταία συνάντηση;
ΓΧ: Το 2007.
Κούγιας: Δηλάδή είχατε 14 χρόνια να συναντηθείτε μέχρι το 2021. Σε αυτό το διάστημα γνωρίζετε κάτι κακό για τον κ. Λιγνάδη;
ΓΧ: Ναι γνωρίζω.
Κούγιας: Ποιον; Ονοματεπώνυμο.
ΓΧ: [Λέει όνομα].
Κούγιας: Αυτός ποιος είναι;
ΓΧ: Συνεργάτης.
Κούγιας: Ήταν σε αυτό το βίντεο που έκανε σάλο; Το γκέυ βίντεο;
ΓΧ: Αυτό το βίντεο έχει γυριστεί στην Αγγλία, οι άνθρωποι είναι Πορτογάλοι και μένουν σε ένα σπίτι μαζί.
Κούγιας: Τι άλλο κάνει; Μόνο μένουν μαζί; Έρωτα κάνει;
ΓΧ: Κάνουν ό,τι κάνουν οι άνθρωποι που μένουν σε ενα σπίτι μαζί.
Κούγιας: Τι σας είπε αυτός ο συνεργάτης σας;
ΓΧ: Ότι τον είδε το 2013-2014 να τρώει με παιδιά.
Κούγιας: Έχετε κάνει ανάρτηση υπέρ ανθρώπου που τον θεωρείτε ανήθικο;

ΓΧ: Εξαρτάται για ποιον λόγο.
Κούγιας: Λέτε εδώ (αναγιγνώσκει ανάρτηση που προβάλει τη δουλειά του ο μάρτυρας). Τι σχέση έχει ο Λιγνάδης με αυτήν την παράσταση;
ΓΧ: Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής. Ήταν και δική μου δουλειά.
Κούγιας: Εδώ την παρουσιάζετε σαν ύμνο.
ΓΧ: Είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά μου.
Κούγιας: Αφήσατε ποτέ κανένα υπονοούμενο σε κάποια ανάρτηση για τον κ. Λιγνάδη;
ΓΧ: Όχι.
Κούγιας: Υπήρχε κάποιος που είχε κάνει τέτοια ανάρτηση;
Πρόεδρος: Είχε υποπέσει στην αντίληψή σας;
ΓΧ: Ναι πρέπει να πω όνομα;

Κούγιας: Πείτε μου έναν που έχει κάνει ανάρτηση και αναφέρει ότι ο κ. Λιγνάδης κάνει παρέα με ανήλικους.
ΓΧ: Όχι.
Κούγιας: Πώς υπάρχουν οι φήμες που όλοι αναφέρετε;
ΓΧ: Ξέρω ένα [λέει όνομα] δεν ξέρω βέβαια αν ζει τώρα.
Κούγιας: Πεθαμένο βρήκατε;
ΓΧ: Ήταν ο πρώτος, που πέταξε ένα υπονοούμενο για ανήλικα παιδιά μπροστά στον κατηγορούμενο.
Κούγιας: Λέτε εδώ ότι όλοι λέγατε μεταξύ σας. Ποιοι όλοι; Ονοματεπώνυμα και πότε.
ΓΧ: Όλοι γενικώς στο θέατρο.
Κούγιας: Ναι ονοματεπώνυμα.
ΓΧ: 20 χρόνια μετά;
Κούγιας: Πείτε ποιο είναι να τους καλέσει το δικαστήριο αύριο.
ΓΧ: Έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια δεν θυμάμαι ακριβώς. Καλέστε τους μαθητές του.
Κούγιας: Ποιους;
ΓΧ: [Λέει ονόματα].
Κούγιας: Και γιατί δεν το είπατε στον Εισαγγελέα;
ΓΧ: Δεν έχω το δικαίωμα να δώσω τα ονόματα έτσι απλά.
Κούγιας: Και έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε εναντίον κάποιου μόνο με την άποψή σας; Λέτε ότι είχε σχέση με μια μαθήτριά του στο Αρσάκειο. Πρεπει να πείτε το όνομά της. Γιατί δεν το είπατε στην κατάθεσή σας;
ΓΧ: Έχω πει ότι είχα σχέσεις με παιδιά και με κοπέλα στο Αρσάκειο.
Κούγιας: Τότε συνεργαζόσασταν στο Αρσάκειο μαζι;
ΓΧ: Ναι.
Κούγιας: Λέτε ότι τα πρώτα χρόνια που τον ξέρατε δεν τον είχατε δει με ανήλικα. Το τραγούδι που σας ζήτησε μπροστά σε κοπέλα το γράψατε το '98.
ΓΧ: Το 97 λέω, τότε το έγραψα.
Κούγιας: Πώς τον είδατε με κοπέλα από θεατρική ομάδα το '97 αφού στην κατάθεσή σας λέτε για '99.
ΓΧ: Ήταν λάθος εννοούσα '97-'99.
Κούγιας: Πότε τελείωσε η συνεργασία σας;
ΓΧ: '97-'99, το λέω με επιφύλαξη γιατί δεν θυμάμαι.
Κούγιας: Είναι αυτές που υπέγραψαν την επιστολή;
ΓΧ: Δεν νομίζω.
Κούγιας: Τι δουλειά κάνει αυτή;
ΓΧ: Έχει μια επιχείρηση.
Κούγιας: Από το 2002 μέχρι το2007, η καριέρα σας ως συντελεστής σε παραστάσεις, σε πόσες παραστάσεις έχετε συμμετοχή;
ΓΧ: Πάνω από 12.
Κούγιας: Στην έρευνα που κάναμε στην Βικιπαιδεία είναι μόνο οκτώ. Οι τέσσερεις με τον Λιγνάδη. Εκτός από εσάς πόσοι ήταν οι υπόλοιποι συντελεστές στις τέσσερεις παραστάσεις μαζί σας;
ΓΧ: Κάποιοι νεαρής ηλικίας. Λίγοι. Σε μια είχαμε βοηθό σκηνοθέτη, ο ίδιος, μια πρωταγωνίστρια, σκηνογράφος.
Κούγιας: Πόσοι έρχονταν στις πρόβες;
ΓΧ: Δεν ξέρω δεν έρχονταν ταυτόχρονα.
Κούγιας: Μπορείτε να πείτε ένα πρόσωπο που σας είπε ότι τον παρενόχλησε σεξουαλικά ο Λιγνάδης;
ΓΧ: Οι μαθητές του.
Κούγιας: Ποιοι και που;
ΓΧ: [Λέει ονόματα].
Κούγιας: Αυτός γιατί δεν ήρθε; Εσείς φαίνεται ότι τη μισή καριέρα σας τη χτίσατε με τον Λιγνάδη.
ΓΧ: Όχι με συγχωρείτε.

Κούγιας: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι κανένας από τους συντελεστές των παραστάσεών του δεν ήρθε κανείς να καταθέσει;
ΓΧ: Με αυτούς που έχω μιλήσει λένε ότι αν με καλέσουν θα καταθέσω.
Κούγιας: Εδώ έχουν εμφανιστεί οι εξής.. Έναν νεαρό που να έρθει να πει επώνυμα ότι την ταδε του μηνός, στο τάδε μέρος ο Λιγνάδης με βίασε. Χιλιάδες μαθητές και ηθοποιούς.
Πρόεδρος: Γιατί δεν τον κατήγγειλαν;
ΓΧ: Που να ξέρω εγώ;
Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πάει στο σπίτι του Λιγνάδη (άλλη οδό).
ΓΧ: Μία φορά.
Κούγιας: Το τραγούδι τότε το γράψατε με τόση νοσταλγία; Που δεν ξεπεράσατε ποτέ τη συνάντηση;
ΓΧ: Ο πρώτος  στίχος δεν είναι καν δικός μου.
Κούγιας: Για ποιο φεγγάρι λέτε εδώ κύριε.

ΓΧ: Εγώ τότε έμενα και με τον πατέρα μου.
Κούγιας: Πείτε μας πότε γνωρίσατε τον πατέρα σας πρώτη φορά;
ΓΧ: Δεν θέλω να πω.
Πρόεδρος: Δεν μας ενδιαφέρει.
Κούγιας: Σας βίασαν στο [όνομα σχολείου] που πήγατε;
ΓΧ: Τα έχετε μπερδέψει στη β' λυκείου είχα μια συμμαθήτρια που τη βίασαν και τη σκότωσαν και ήσασταν συνήγορος του κατηγορουμένου.
Κούγιας: Αυτά μας τα είπε ο κ. Λιγνάδης. Τον σκηνοθέτη Γ. Ιορδανίδη από πότε τον γνωρίσατε;
ΓΧ: Από τα 19.
Κούγιας: Τι σχέση είχατε;
ΓΧ: Δάσκαλός μου και σκηνοθέτης μου 2 φορές.

Κούγιας: Από ποιας ηλικίας βρισκόσασταν στον κύκλο των ανθρώπων του Μάνου Χατζηδάκη;
ΓΧ: Από 17. Δευτέρα Λυκείου. Τότε ο μπαμπάς ενός συμμαθητή μου δούλευε στη ΕΡΤ, ήξερε τον ηχολήπτη του Χατζηδάκι, έγραψα ένα ντέμο και του το εδωσα. Τι σχέση έχει ο κ. Χατζηδάκης;
Κούγιας: Κακίζετε όλοι σας τον κ. Λιγνάδη ότι κάνει παρέα με τους μαθητές του. Είναι κακό ένας άνθρωπος που διδάσκει κάπου μετά το σχολείο να απολαμβάνει της εκτίμησης  των μαθητών;
ΓΧ: Για μένα δεν είναι σωστό.
Κούγιας: Εσείς γιατί μένατε μαζί;
ΓΧ: Τον έβλεπα, δεν έμενα μαζί. Σε γενέθλια.
Κούγιας: Πόσα άτομα ήταν εκεί;
ΓΧ: 5.
Κούγιας: Συνηθίζεται για καθηγητές θεάτρου;
ΓΧ: Όχι.
Κούγιας: Πώς αναπτύξατε σχέση ως ενήλικας προσωπική σχέση με τις κοπέλες; Πώς σας το εκμυστηρεύτηκε;
ΓΧ: Δεν είπα ότι μου το εκμυστηρεύτηκε; Που το λέω αυτό; Τα αλλάζετε.

Κούγιας: Εσείς το λέτε εδώ. Δεν υπάρχει στην κατάθεση.
ΓΧ: Εγώ είπα από την αρχή ότι δεν ξέρω αν αυτά που ξέρω βοηθούν κάπου, γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια, έχουν παραγραφεί.
[Κούγιας αναγιγνώσκει ανάρτηση του μάρτυρα από το 2014]
ΓΧ: Για τη δουλειά μου μιλάω.
Κούγιας: Εσείς είστε επετειολάγνος. Άλλο θεατρικό έργο δεν βρήκατε να πείτε;
ΓΧ: Είμαι περήφανος για αυτή τη δουλειά είναι μιαμιση ώρα μουσική από μένα.
[Διαβάζει άλλη ανάρτηση από το 11/02/15 ]
Κούγιας: Τον λέτε καταπληκτικό. Τον Λιγνάδη βρήκατε; Τον παιδόφιλο; Έχετε κάνει καμία ανάρτηση για αυτόν;
ΓΧ: Έχω κάνει και για άλλους στο πλαίσιο συνεργασιών.
Κούγιας: Άλλη είναι η ερώτηση.
ΓΧ: Έχω κάνει και άλλες αναρτήσεις στις οποίες λέω τα ίδια και καλύτερα λόγια.
Κούγιας: Κάνετε παρέα με την κ. Χατζηαντωνίου; Τις ξέρετε τις απόψεις της;
ΓΧ: Όχι.
Πρόεδρος: Τα άρθρα της τα διαβάζετε;
ΓΧ: Κάποια τα εχω διαβάσει.
Κούγιας: Ξέρετε πόσο καιρό προσπαθούσε να ρίξει τη Μενδώνη. Έχετε κάνει με άλλους διαμαρτυρία για τη θέση της κ. Μενδώνη; Ποιος έγραψε το ένα σύνθημα για αυτήν; Είστε εκεί;
ΓΧ: Ναι αλλά δεν το φώναζα. Θυμάμαι ένα άλλο σύνθημα.
Κούγιας: Αυτό το είχατε γράψει εσείς;
ΓΧ: Όχι.
Κούγιας: Η κ. Χατζηαντωνίου πόσα άρθρα έχει γράψει και πόσες φορές έχει ζητήσει την παραίτηση της κ. Μενδώνη;
ΓΧ: Δεν ξέρω.
Κούγιας: Τον κ. Καρατζά τον ξέρετε;
ΓΧ: Είμαστε φίλοι στα σόσιαλ.
Κούγιας: Πώς εξηγείτε ότι όλοι έχετε κέντρο τον ΒΚ.
ΓΧ: Έχω πει χίλιες φορές ότι ήρθα μόνος μου.
Κούγιας: Είναι σύμπτωση ότι σας πήρε η κ. Κουρτέση;
ΓΧ: Δεν με πήρε η κ. Κουρτέση.
Πρόεδρος: Θα τα κρίνει το δικαστήριο αυτά κ. συνήγορε.
Κούγιας: Επικοινωνήσατε ποτέ με τον κ. Λιγνάδη για τη θέση που πήρε ως διευθυντής του Εθνικού;
ΓΧ: Του έστειλα μήνυμα, "ξέρω πόσο πολύ το ήθελες από τότε που σε γνώρισα και μπράβο"!
Κούγιας: Χαρηκατε;
ΓΧ: Φυσικά.
Κούγιας: Γιά έναν που τον έχετε στολίσει ως παιδόφιλο;
ΓΧ: Εγώ δεν έχω πει τίποτα.
Κούγιας: Εσείς που τον ξέρετε;
ΓΧ: Ακριβώς επειδή τον ξέρω, τον θεωρώ ικανό. Μόνο αυτό.
Κούγιας: Άρα αρκεί, μόνο η ικανότητά του αρκεί.
ΓΧ: Εγώ αυτά τα ξεχωρίζω. Ναι.
Κούγιας: Αναφέρετε ένα παιδί [λέει όνομα] που είχε ερωτική σχέση με τον Λιγνάδη, όταν ήταν 15. Λέτε είναι η αίσθησή σας.
ΓΧ: Ναι.
Κούγιας: Ερχόταν στο θέατρο για τον Λιγνάδη;
ΓΧ: Ναι.
Κούγιας: Η μητέρα του τι δουλειά κάνει;
ΓΧ: Είναι χορογράφος.
Κούγιας: Σε αυτές τις παραστάσεις ήταν η μητέρα του εκεί και ήταν χορογράφος;
ΓΧ: Όχι.
Κούγιας: Γιατί αποκρύψατε ότι είναι χορογράφος;
ΓΧ: Δεν τη γνωρίζω προσωπικά.
Κούγιας: Ο πατέρας του έχει σχέση με τον χώρο; Αυτοί γιατί δεν προειδοποίησαν το παιδί;
ΓΧ: Δεν ξέρω.
Κούγιας: Γιατί δεν αναφέρατε τι έκαναν πιο πριν;
ΓΧ: Θεώρησα ότι δεν ήθελαν να δημοσιευτεί το όνομά τους.
[Ένταση στο δικαστήριο]
Έχω πει ήδη ότι δεν ξέρω αν αυτά που έχω να πω θα βοηθήσουν γιατί δεν μπορώ να πω ονόματα και επειδή έχουν περάσει χρόνια.
Κούγιας: Πόσες φορές έχει ανέβει ο Φάουστ και τι προσεγγίσεις έχουν γίνει; Ο χαρακτήρας του Φάουστ, όπως τον ανέδειξε ο Μάρλο πώς ήταν; Μήπως ήταν αναρχικός και βλάσφημος;
ΓΧ: Όχι, ήταν ένας αδίστακτος άνθρωπος.
Κούγιας: Ποιοι επισκέπτονται στο φινάλε τον Φάουστ;
ΓΧ: Οι ερηνείες και οι τύψεις.
Κούγιας: Έτσι.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συνήγορος Γιάννης Βλάχος:

Βλάχος: Ζητάω τον λόγο για να κάνω ένα σχόλιο.
Πρόεδρος: Τον μάρτυρα δεν τον χρειαζόμαστε.
Βλάχος: Η υπεράσπιση εφόσον γνωρίζει, αν γνωρίζει μπορεί να φέρει τους μαθητές από τον κύκλο του Λιγνάδη να καταθέσουν, εμείς θα συναινέσουμε αν το θέλει η Εισαγγελία. [...] δικής του δραματουργείας είναι οι σκηνές, που βιάζεται ο Πάπας και τα όργια με τον Ιησού, και δεν είναι τυχαίο που υπήρχε η μεταλλική ράβδος το 2005 όταν ακούσαμε από μάρτυρα σε προηγούμενες δικασίμους για αυτήν.
Κούγιας: Θεωρούμε ότι είναι αναξιόπιστος γιατί είπε πράγματα για πρώτη φορά, όπως με την κοπέλα στο Αρσάκειο, αναφέρθηκε στον ΚΣ. Αποδεικνύεται ότι η παρέα Χατζηαντωνίου, με τον ΒΚ, που είναι αδίστακτος άνθρωπος χωρίς ντροπή, όπως πήραν τον Φάουστ και τον έφταξαν όπως ήθελαν, έτσι έφτιαξαν τον βιασμό του ΝΣ.


Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

Στην αρχή της κατάθεσης της η ηθοποιός υποστήριξε  ο μάρτυρας ΓΧ την προπυλάκισε και της είπε «ντροπή».

Πρόεδρος: Τι σχέση έχετε με τον κατηγορούμενο;
ΕΚ: Γνωρίστηκα με τον κατηγορούμενο το '90. Είμαστε χρόνια φίλοι θα έλεγα ότι, είναι η οικογένειά μου.
Πρόεδρος: Έχετε συνεργαστεί;
ΕΚ: Ναι πολλές φορές, το διάστημα '93-'98 ήταν στο Εθνικό, μετά ήρθε και παίξαμε μαζί στο θέατρο Κάππα δύο έργα
Πρόεδρος: Έκτοτε έχετε συνεργαστεί;
ΕΚ: Όχι άλλα έχουμε διαρκή σχέση, καθημερινότητα, πολλές διακοπές μαζί, Πάσχα μαζί, ξύπνησα - ξύπνησες.
Πρόεδρος: Είχατε καθημερινή επικοινωνία δια ζώσης;
ΕΚ: Και διαζώσης, σπίτια με φίλους κλπ.
Πρόεδρος: Εδώ υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς, γνωρίζετε τους καταγγέλοντες, τους έχετε δει;
ΕΚ: Ποτέ κανέναν, έπεσα από τα σύννεφα, χθες το βράδυ σκεφτόμουν εκείνες τις μέρες, ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη.
Πρόεδρος: Πριν φτάσουμε εκεί, είχατε διαπιστώσει ότι περιστοιχίζεται με ανήλικα άτομα, ότι έχει περίεργη συμπεριφορά;
ΕΚ: Με ανήλικα άτομα ποτέ, με ενήλικα βεβαίως και γυναίκες και άνδρες, ξέρω σχέσεις και δεσμούς του.
Πρόεδρος: Μπορείτε να κατονομάσετε;
ΕΚ: Δε θέλω να εκθέσω τα αγόρια, όταν τον πρωτογνώρισα ήταν με την ΤΚ.,  που ήταν τότε νέα ηθοποιός, ο πρώτος του δεσμός, ξέρω ότι ήταν με τον ΔΜ έναν νέο ηθοποιό, δεν ήταν γνωστές, όχι επειδή ήταν κρυφές. Πιο εύκολα οι τηλεοράσεις βγάζουν ένα στρειτ ζευγάρι.
Πρόεδρος: Γενικά τι άνθρωπος ήταν σε αυτή την πλευρά του;
ΕΚ: Με όλες του τις σχέσεις ευγενής παραπάνω από το κανονικό, έτσι είμαστε κι εμείς, πάντα περιποιητικός είχαμε εξοχικό και έρχονταν, έβλεπα πάντα μια κανονική σχέση, δεν υπήρχε υποψία του άνδρα που κάνει ό,τι θέλει, καθόλου.
Πρόεδρος: Πηγαίνατε απροειδοποίητα σπίτι του;
ΕΚ: Πολλές φορές, είχαμε μεγάλη οικειότητα μεταξύ μας.
Πρόεδρος: Στις εξόδους σας βλέπατε νεαρά άτομα;
ΕΚ: Παιδιά ουδέποτε, με νεαρούς ανθρώπους βεβαίως κι εγώ συναλλάσομαι με άνδρες και γυναίκες, οι παρέες μου δεν είναι μόνο συνομηλίκων, αυτό ανανεώνει τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη. Όσο κι αν ακουστεί περίεργο στην αίθουσα η εντύπωση μου είναι ότι πρόκειται για έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Πρόεδρος: Κάποιος μάρτυρας είπε ότι ήταν αλαζόνας, εσείς πως αντιληφθήκατε τα γεγονότα;
ΕΚ: Κοιτάξτε το αλαζόνας είναι κάτι που μπορεί να πει κάποιος για τον σκηνοθέτη του, που άλλες φορές είναι αλήθεια αλλές όχι, αν θες να εκμαιεύσεις το καλύτερο μπορεί να γίνεις αλαζονικός, εμένα μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι σχετικά με τη σύλληψή του, όταν κυκλοφορούσαν οι φήμες. Ρώτησα τον Δημήτρη πολλές φορές, μου απαντούσε ότι δεν ξέρει. Αφού πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ, μετά συνελήφθη, όταν συνελήφθη του πήγα το ημερολόγιό του. Ένας είχε καταγγείλει ότι βιάστηκε σε ημερομηνίες που στο ημερολόγιο φαινόταν ότι ήταν στην Ιθάκη μαζί μας. Είχα πολλές φωτογραφίες από την Ιθάκη. Πήγα στην ανακρίτρια και τις κατέθεσα. Μου έκανε εντύπωση, που είπε ο καταγγέλων ότι μπερδεύτηκε με τις ημερομηνίες, όπως κι ένας άλλος. Τι τον έβιαζε ακριβώς; Αυτός είχε βιαστεί προ 15ετίας, γιατί δεν περίμενε να το καταθέσει τον επόμενο χρόνο κι έπεσε σε τόσες ανακρίβειες;
Πρόεδρος: Πότε τον Αύγουστο του '15;
ΕΚ: Από τις αρχές μέχρι '17-'20.
Πρόεδρος: Ήταν κι άλλα πρόσωπα;
ΕΚ: Είχε φέρει ένας φίλος του στο πρώτο μισό και στο άλλο μισό ο αδερφός του με την ανιψιά του.
Πρόεδρος: Άλλα άτομα;
ΕΚ: Πολύς κόσμος που προσφέρθηκε να καταθέσει.
Πρόεδρος: Υπήρχαν στο παρελθόν καταγγελίες;
ΕΚ: Δεν το γνωρίζω.
Εισαγγελέας: Πηγαίνατε συχνά σπίτι του;
ΕΚ: Ναι.
Εισαγγελέας: Δεν είδατε ποτέ να φιλοξενεί κάποιον;
ΕΚ: Ποτέ κανείς άλλος, ούτε ανήλικος, ούτε ενήλικος, μόνο οι κατα καιρούς δεσμοί του.
Εισαγγελέας: Τον κύριο ΓΧ τον γνωρίζετε;
ΕΚ: Από το θεατρό, ήξερα ότι ήταν συνεργάτες.
Εισαγγελέας: Την κ. ΓΚ;
ΕΚ: Κάθε καλοκαίρι χτύπαγε το τηλέφωνο του Δημήτρη, τον ρωτάγαμε ποιος είναι κι έλεγε η ΓΚ, σήκωνε ανοιχτή ακρόαση κι άκουγα «τι κάνεις». Εμμονική παράφρονη που τον κυνήγαγε παντού. Μια φορά έγινε πάλι στη Μύκονο και τον πήρε τηλ και είπε ότι ήρθε κι αυτή στη Μύκονο.
Εισ: Για τον ΒΚ ξέρετε;
ΕΚ: Από την τηλεόραση μόνο.
Εισ: Για την επίθεση;
ΕΚ: Να τελειώσει μια για πάντα η παραφιλολογία, εγώ ήμουν μαζί με τον αδερφό του όταν μπήκε στο ασθενοφόρο έδωσε το κινητό μου, με πήραν και πήγα στο Γεννηματάς, μόλις είχε φτάσει ο αδερφός του και ο Δημήτρης μαχαιρωμένος, τον κράταγε ο γιατρός έτοιμο να καταρρεύσει, πηγαίνοντας να μπει σπίτι του κάποιος του την είχε στήσει και τον μαχαίρωσε από πίσω, άρχισε μια παραφιλολογία από ΜΜΕ κι από αστικούς μύθους, αμέσως φτιάχτηκε ο μύθος, τότε κανάλι έδειξε τον Μαρκουλάκη και είπε ότι ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος και άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να τον είχε μαχαιρώσει ο Μαρκουλάκης, ακόμα και σήμερα λένε ότι ο Μαρκουλάκης τον μετέφερε, δεν τον μετέφερε, ήρθε μετά στο νοσοκομείο. Μετά την υπόθεση Μαρκουλάκη άρχισε μια άλλη φιλολογία για τον πατέρα κάποιου παιδιού και άρχισαν να αφήνουν σύννεφα προς συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν ήταν ένα πρόσωπο, άλλαζαν τα σενάρια, είμαι πεπεισμένη ότι τίποτα δεν είναι αλήθεια, ο Δημήτρης έπεσε θύμα ανθρώπου που την έστησε για να τον ληστέψει, έχει συμβεί και σε μένα. Τι λόγο έχουν να υπάρχουν αυτές οι παραφιλολογίες πχ. μια τραγουδίστρια διακομίστηκε με ένα μπουκάλι κλπ.
Εισαγγελέας: Του αφαιρέθηκε κάποιο αντικείμενο;
ΕΚ: Δε θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Ή αντιστάθηκε;
ΕΚ: Μα έμπαινε σπίτι.
Εισαγγελέας: Δε γνωρίζετε όμως αν αφαιρέθηκε κάτι, είχατε ακούσει φήμες για τις παρέες του κατηγορουμένου και τις ηλικίες του;
ΕΚ: Στο θέατρο δεν υπάρχει η ηλικιακή κατανομή που υπάρχει σε άλλες δουλειές.
Εισαγγελέας: Γνωρίζετε πολλούς συναδέλφους σας με ανήλικα;
ΕΚ: Ανηλικά όχι αλλά νεαρά άτομα πολλά, σε όλες τις σχολές κάνουν παρέα καθηγητές σκηνοθέτες μαθητές, το θέατρο είναι ηλικιακά ένα.
Εισ: Είχαν λόγο κάποιοι να βλάψουν με αυτά τον κατηγρούμενο;
ΕΚ: Αυτό ρώτησα και εγώ πριν, ποιοι βιάστηκαν, να καταγγείλουν τον βιασμό τους που έγινε χρόνια πριν. Θέλετε επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού; Επειδή τον ζηλεύουν; Πάντα ο χαρακτήρας του προκαλούσε φθόνο.
Εισ: Μα διορίστηκε το '19 και οι κατηγορίες έγιναν στις '21.
ΕΚ: Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν ντελάλης που είχε βγει και έλεγε τώρα για τον Λιγνάδη. Επειδή ήταν διευθυντής ήθελαν να τον πλήξουν.
Εισαγγελέας: Γιατί;
ΕΚ: Για να πάρει την θέση του, για να πλήξει την υπουργό που τον έβαλε.
Κούγιας (παρέμβαση): Τον επέλεξε.
ΕΚ: Πιστεύω ότι, με το που έσκασε η υπόθεση #Metoo με την Μπεκατώρου, και τον Κιμούλη, δεν είδα κάποιον σοβαρό να καταγγέλει για τον κ. Λιγνάδη, μόνο κάποιες περίεργες προσωπικότητες δεν θέλω να πω άλλο. Δεν βγήκαν από το θέατρο να πουν ότι τους βίασε στο καμαρίνι. Με το που έπεσε ο σπόρος του #Metoo άρχισαν να σκέφτονται αυτοί που δεν ήταν από την πελυρά του Λιγνάδη και της κυβέρνησης είπαν να ευκαιρία να τελειώσουμε τον ζωηρό Λιγνάδη. Παρασυρόμενα πολλά μέσα το καταφέρανε. Εγώ θυμάμαι να ακούω το ανθρωπόμορφο τέρας.
Εισ: Στην αντίληψή σας δεν είχαν υποπέσει τέτοια περιστατικά;
ΕΚ: Ποτέ, και γνώριζα και τους συντρόφους του, ποτέ κανείς τους δεν μου είπε κάτι. Να σας πω ότι τσεκάρισε παλιές του σχέσεις και κανείς δεν είπε τίποτα τέτοιο.
Σύνεδρος: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ηλικιακό όριο των ατόμων που ήταν κοντά στο Λιγνάδη;
ΕΚ: 18 και άνω.
Σύνεδρος: Οι παρέες αυτές ήταν από το θέατρο;
ΕΚ: Κυρίως από το θέατρο ναι, είχε κάποιες παρέες από το σχολείο του, αλλά δεν είχε άλλο κύκλο.
Ένορκος: Με αυτές τις παρέες τον βλέπατε έξω ή στις πρόβες να κάνουν παρέα;
ΕΚ: Σε ταβέρνες, σε μπαρ.
Ένορκος: Σε πρόβες είχατε πάει;
ΕΚ: Σε πρόβες με άδεια σκηνοθέτη επιτρέπεται να πηγαίνουν φίλοι και μαθητές των σκηνοθετών από άλλες σχολές. Τα ανήλικα παιδιά τα είχαμε ως παιδιά μας. Τα παιδιά ήταν παιδιά.
Ένορκος 2: Ως προς τις φήμες είχατε συζητήσει για αυτά τα θέματα;
ΕΚ: Για ομοφυλοφιλία;
Ένορκος 2: Όλων αυτών που έχουμε ακούσει εδώ. Είστε του χώρου.
ΕΚ: Ερχόντουσαν και με ρωτούσαν.
Ένορκος 2 : Με αυτόν είχατε μιλήσει;
ΕΚ: Πολλές φορές γελώντας στα επόμενα χρόνια.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Ιουνίου.