Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ανανεωμένη, σε τόνους σμαραγδί, η Πρόεδρος ΑΠ απηύθυνε μηνύματα γιά επιτάχυνση σε συγκέντρωση δικαστών στο Εφετείο

Την αίθουσα Τελετών του Εφετείου επέλεξε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγο Ιωάννα Κλάπα, γιά να απευθύνει μηνύματα στους δικαστές ενόψει του νέου δικαστικού έτους.

Εν είδει... Ολομελείας του Εφετείου, Πρόεδροι Εφετών και Εφέτες προσήλθαν στη συγκέντρωση, όπου η κ. Κλάπα, μετά τις ευχές γιά το νέο δικαστικό έτος,  τοποθετήθηκε με  άξονα τι άλλο? Την  επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα είχε απευθύνει μήνυμα σε όλους, με ανακοίνωση της, η οποία  αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρειου Πάγου, όπου μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η Δικαιοαύνη με καθυστέρηση, ή ακόμη, με προχειρότητα και αδιαφορία, τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη»! 

Με ιδιαίτερα ανανεωμένη εμφάνιση, σε έντονο πράσινο σμαραγδί, η Πρόεδρος ΑΠ μστην ομιλία της στους δικαστές έδωσε το στίγμα της, λέγοντας: «Υπάρχουμε για την ορθή, αιτιολογημένη και έγκαιρη παροχή της έννομης προστασίας στον πολίτη, ο οποίος είναι το κέντρο του δικαστικού συστήματος και αναμένει από εμάς αμερόληπτες, θεμελιωμένες, αιτιολογημένες και έγκαιρες αποφάσεις. Δικαιοσύνη, η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, ή ακόμη, με προχειρότητα και αδιαφορία, τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη».

Σε ανακοίνωση της η κ. Κλάπα, δεν απέφυγε  να αναφερθεί στις παθογένειες που υπάρχουν μέσα στο δικαστικό σώμα, στους ελάχιστους ράθυμους δικαστές, που δεν ανταποκρίνονται για διάφορους λόγους στο καθήκον τους, τους οποίους καλεί να προβληματιστούν για την πορεία τους, αναλογιζόμενοι, ότι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης πλήττει δικαιώματα των πολιτών.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κλάπα αναφέρει:

«Έχοντας απόλυτη επίγνωση των δικών μας παθογενειών, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, οφείλω να επισημάνω -αντιλαμβανόμενη τη δυσαρέσκεια κάποιων, σίγουρα λίγων, συναδέλφων- ότι όποιες ή όποιοι αδυνατούν, για οποιονδήποτε λόγο, να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα βαρύτατα δικαστικά τους καθήκοντα, έχουν υποχρέωση να αναλογιστούν έγκαιρα ότι η αδυναμία τους επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν μια απόφαση που θα καθορίσει τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους και, εν τέλει, βαρύνει υπέρμετρα τους συναδέλφους τους, που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους».

Οπως και προκάτοχοι της, η Πρόεδρος  Αρείου Πάγου, εμμέσως πλην σαφώς, προέτρεψε  τους ράθυμους δικαστές, να εγκαταλείψουν το δικαστικό σώμα, λέγοντας:

«Οι συνάδελφοι αυτοί οφείλουν να προβληματιστούν για την πορεία τους, για τα προβλήματα που δημιουργούν στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην υπηρεσία και να λάβουν, άμεσα, την απόφαση, που θα βελτιώσει την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή και θα τους απαλλάξει από την αγωνία, που, οπωσδήποτε, προκαλεί η αντιμετώπιση δυσμενών πειθαρχικών συνεπειών».

Απευθυνόμενη στους νέους δικαστικούς λειτουργούς η κ  Κλάπα σημειώνει:

"Η ευπρέπεια εντός και εκτός υπηρεσίας, η ευγένεια και ο σεβασμός προς τους συναδέλφους, τους συνηγόρους, τους παράγοντες της δίκης και τους πολίτες εν γένει, είναι υποχρέωση, που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα».