Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Πώς ήρθε στην Ελλάδα μετά από 19 χρόνια η Αντωνία Ηλία - Οι επαφές Φλωρίδη με τους Βρετανούς!


Το παρασκήνιο της έκδοσης της Αντωνίας Ηλία. Φτάνει απόψε στην Ελλάδα. Θα κρατηθεί στο Μεταγωγών και το πρωί θα μεταφερθεί στην Εισαγγελία Εφετών.

Ενα δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη τους τελευταίους τρεις μήνες μεταξύ της Βρετανίας και της χώρας μας, χωρίς κανένας να πάρει μυρωδιά.

Αντικείμενο ήταν η πρώην δικαστής και πρωταγωνίστρια του πάλαι ποτέ παραδικαστικού κυκλώματος Αντωνία Ηλία, που μετά από 19 χρόνια εκδόθηκε στην Ελλάδα από  τις Βρετανικές Αρχές.

Ολα ξεκίνησαν από μία συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στην Αγγλική πρεσβεία πριν από τρεις μήνες.

Εκεί, σε μιά χαλαρή συζήτηση και σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν επί τάπητος διάφορα θέματα, που απασχολούν τις δικαστικές αρχές και των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έθεσε το χρόνιο πρόβλημα της πρώην δικαστή Αντωνίας Ηλία, που επί 19 χρόνια, κατάφερνε να μπλοκάρει συνεχώς την έκδοσή της στην Ελλάδα.

"Δεν μπορεί να παραμένουν τέτοιες εκκρεμότητες", φέρεται ότι είπε ο Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στα αλλεπάλληλα αιτήματα των ελληνικών δικαστικών Αρχών, που μέχρι τότε όλα απορρίπτονταν.

Και είχε δίκιο ο υπουργός.

Η Αντωνία Ηλία έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών, για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και συγκεκριμένα καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πέντε φορές είχε ζητηθεί η έκδοση της στην Ελλάδα και τις πέντε φορές το αίτημα απορρίφθηκε.

Ο δρόμος άνοιξε, μετά την επαφή του κ. Φλωρίδη με τη Βρετανική πρεσβεία.

Το έκτο αίτημα έκδοσης έγινε δεκτό και η πρώην δικαστής, η οποία φυγοδικεί από το 2005 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία. εκδόθηκε στη χώρα μας, για να εκτίσει την ποινή της.

Η πρώην ανακρίτρια αρχικά το 2005 διέφυγε στο εξωτερικό και στη συνέχεια συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές αρχές.