Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Από τους Αγίους Αναργύρους στην φριχτά ξυλοκοπημενη ηλικιωμένη - Η ακαριαία αντίδραση της εισαγγελέα Καλαντζή. Μιά ίδια ιστορία, με διαφορετικό τέλος...


Το περιστατικό με την 28χρονη στους Αγίους Αναργύρους, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ενώ, λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε καταφύγει εκεί, για να καταγγείλει στις Αρχές πως κινδύνευε από εκείνον, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό!

Ενα από τα πιό χαρακτηριστικά και αλησμόνητα, συνέβη προ ετών στην Εισαγγελία Ακροάσεων, ή Εισαγγελία Παραπόνων, όπως είναι επί το λαικότερον η ονομασία του συγκεκριμένου γραφείου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, όπου καταφεύγουν καθημερινά όλοι οι κατατραγμενοι.

Τότε υπηρετούσε εκεί, μία από τις καλύτερες εισαγγελείς της χώρας, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρουσώ Καλαντζή, η οποία δυστυχώς έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Η ώρα ήταν 12 το μεσημέρι. Η πόρτα άνοιξε και μπήκε μέσα στο γραφείο, σέρνοντας μία ηλικιωμένη μικρόσωμη γυναίκα, υποβασταζόμενη από μία νεότερη της.

Το πρόσωπο της ηλικιωμένης ήταν καταματωμένο, φριχτά μαλανιασμένο και τόσο πρησμένο, που δεν αναγνωρίζονταν τα χαρακτηριστικά της.

Τα χέρια και τα πόδια της ήταν γεμάτα φριχτές μελανιές και πληγές...

Η εισαγγελέας πάγωσε.

- Τι σας συμβαίνει κυρία μου. Καθήστε, για το θεό! Μην στέκεστε όρθια.

Η εισαγγελέας έδωσε νερό στην πληγωμένη γυναίκα, η οποία δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη.

Εκλαιγε και επαναλάμβανε με φωνή, που μόλις ακουγόταν: "Να μην το μάθει ο γιός μου. Να μην το μάθει ο γιός μου...".

Η γυναίκα, που συνόδευε την ηλικιωμένη, η οποία ήταν γειτόνισσα της, εξήγησε στην εισαγγελέα τι είχε συμβεί.

Είπε:

"O σύζυγος της τη χτύπησε πολύ. Την έβαλε κάτω και την έδερνε. Οπως έχει κάνει και άλλες φορές. Εγω τη γλύτωσα από τα χέρια του. θα τη σκότωνε κ. Εισαγγελέα μου. Βοηθείστε την"!!

Η εισαγγελέας εξανέστη:

"Καλά, της είπε, φέρατε τη γιαγιά ως εδώ, αντί να καλέσετε την Αστυνομία και το ασθενοφόρο. H γυναίκα είναι χάλια. Θέλει νοσοκομείο".

"Φοβόταν η γιαγιά, μήπως μαθευτεί στο Στρατό, που είναι αξιωματικός ο γιός της και του κάνει κακό. Με το ζόρι την έβαλα σε ένα ταξί και την έφερα στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, για να τη βοηθήσουν οι αστυνομικοί, να πάνε να τον συλλάβουν, γιατί θα τη σκοτώσει εάν τον αφήσουν ελεύθερο".

- Και τότε γιατί ήρθατε εδώ με τη γυναίκα σε αυτά τα χάλια. Τι σας είπε η Αστυνομία"?, ρώτησε η εισαγγελέας.

"Μας έδιωξαν, απάντησε η γυναίκα. "Μας είπαν, να υποβάλλουμε μήνυση στο σύζυγο της γιαγιάς, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Η γιαγιά φοβήθηκε μήπως μαθευτεί στο στρατό και έχει πρόβλημα το παιδί της. Δεν ήθελε να κάνει μήνυση και οι αστυνομικοί μας είπαν να έρθουμε στον εισαγγελέα Ακροάσεων, για να τον καλέσετε να του κάνετε συστάσεις".

Εισαγγελέας: Και άφησαν τη γυναίκα σε αυτή την κατάσταση, αντί να την πάνε στο νοσοκομείο?

H συνέχεια στην υπόθεση της γιαγιάς ήταν πολύ διαφορετική από την τραγική εξέλιξη, που είχε η υπόθεση της 28χρονης, που κατέληξε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της, ο οποίος παραμόνευε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρουσώ Καλαντζή κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο και μερίμνησε προσωπικά, για τη μεταφορά και τη νοσηλεία της γιαγιάς σε νοσοκομείο.

Το σημαντικότερο όμως ήρθε στη συνέχεια.

Εδωσε εντολή να συλληφθεί ο σύζυγος της γιαγιάς, όπως και έγινε.

Αλλά η εισαγγελέας δεν έμεινε εκεί.

Σχημάτισε δικογραφία κατά των αστυνομικών κι έδωσε εντολή, για τη σύλληψη, στα όρια του αυτοφώρου, όχι μόνο των αστυνομικών της βάρδιας, αλλά ακόμη και του τότε Διοικητή του ΑΤ Κυψέλης!

Οπως κι έγινε...