Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Aθώος ο Ιρανός Ζιντάστι, για τη μεταφορά των 2.1 τόνων ηρωίνης με το "Noor One".


Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του πλοίου "Νoor One", που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης και ακόμη απασχολεί τη Δικαιοσύνη!

Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο Ιρανός Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος κατηγορείτο ως υπεύθυνος, για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor Οne» τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από καταθέσεις του καταδικασθέντα σε ισόβια, για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One» Ευθύμιου Γιαννουσάκη, o οποίος 
είχε προσκομίσει βίντεο 16 δευτερολέπτων από το κινητό του τηλέφωνο, για συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014, τρεις μήνες πριν από τη μεταφορά των ναρκωτικών, με τον Ζιντάστι, ακόμα έναν Ιρανό και τον Αχμέντ Σαχίντ, που εκτιμάται ότι, «έδωσε» το ναρκοπλοίο  στις Αρχές και στη συνέχεια δολοφονήθηκε στην Τουρκία.

Ο κατηγορούμενος,  δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται στο Ιράν.  Εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Αντώνη Βουλγαράκη, ο οποίος ζήτησε να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, επικαλούμενος ότι, έχει δολοφονηθεί η κόρη του εντολέα του στην Τουρκία και φοβάται για τη ζωή του.

Μάλιστα, επικαλέστηκε ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια προηγούμενης δίκης, στις 5 Απριλίου 2022, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου δικαζόταν Ιρανός συγκατηγορούμενός του. Εκεί - όπως είπε ο συνήγορος -  είχε αναφερθεί ότι, ο εντολέας του Σ. Ζιντάστι ήταν πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, DEA, με βάση την απολογία του καταζητούμενου με διεθνές ένταλμα σύλληψης Οργκάν Ορχάν (σ.σ.: παραλήπτης του φορτίου των ναρκωτικών).

Ο συνήγορος υποστήριξε επίσης ότι, για τον λόγο αυτό φέρεται ότι είχε δοθεί εντολή να δολοφονηθεί η κόρη του Ζιντάστι, λίγους μήνες μετά τον εντοπισμό της ηρωίνης που μετέφερε το «Noor One». 

Η εισαγγελέας της έδρας Αρετή Σκαφίδα πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 330 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει ανάγκη προστασίας του ιδιωτικού βίου».

Οι δικαστές συμφώνησαν με την εισαγγελική πρόταση και η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Μοναδικός μάρτυρας στη δίκη ήταν ο επικεφαλής στην έρευνα για το «Noor Οne», αρχιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης,

 Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορουμένου, καθώς δεν αποδείχτηκε - όπως είπε - η συμμετοχή του στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Ζιντάστι «λόγω ευλόγων αμφιβολιών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικηφόρος Πρίντζης.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά,  τον περασμένο Νοέμβριο, έκρινε\ ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό επτά πρωτοδίκως καταδικασθέντες, επιβάλλοντας την ανώτατη ποινή των ισοβίων για τη διακίνηση των ναρκωτικών στους Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους που συσκεύαζαν την ηρωίνη σε αποθήκη στο Κορωπί.

Στον Γιαννουσάκη επιβλήθηκε, επίσης, κάθειρξη 8 ετών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ, στον Μπουρδούβαλη 9 έτη για την ίδια πράξη και 600.000 ευρώ χρηματική ποινή, και στους Τούρκους 8 έτη.

Ο ιδιοκτήτης αποθήκης στο Κορωπί, όπου μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά, καταδικάστηκε σε 15 έτη κάθειρξη και 80.000 ευρώ χρηματική ποινή, και ο Ιρανός συνοδός του φορτίου της ηρωίνης στο πλοίο σε 15 έτη και 60.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Ο Ιρανός και ένας από τους Τούρκους που ήταν κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν στο Ιράν και το Βέλγιο, αντιστοίχως, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να παραμένουν φυγόποινοι.