Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δίωξη και για λαθρεμπορία στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών!


ΠΗΓΗ: Εστία της Κυριακής

Προ των πυλών, δίωξη και για λαθρεμπορία, στην υπόθεση των Τεμπών!

Ενα βήμα πριν από την απαγγελία νέων συμπληρωματικών κατηγοριών και για το αδίκημα της λαθρεμπορίας βρίσκεται ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαίμης, που διενεργεί την έρευνα, για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

Τα μεγάλα και μέχρι στιγμής αναπάντητα ερωτήματα, για την σιδηροδρομική τραγωδία με τους 57 νεκρούς, που αφορά το εάν υπήρχε απαγορευμένο φορτίο με χημικούς καταλύτες στην εμπορική αμαξοστοιχία, σε ποιόν ανήκε το υλικό και ποιός ήταν ο παραλήπτης του, αναμένεται να καθορίσει και την πορεία των ερευνών, όπως και την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης.

Εάν τελικά αποδειχτεί ότι, η εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία συγκρούστηκε με την επιβατική, μετέφερε τις ουσίες ξυλόλιο, τουλόλιο, βενζόλιο, για τις οποίες δεν υπήρχε σχετική άδεια, τότε ανοίγει ο δρόμος γιά την απαγγελία νέων κατηγοριών από τον ανακριτή και για το αδίκημα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος.

Η άσκηση ποινικής δίωξης για λαθρεμπορία, αναμένεται να συμπαρασύρει και την αύξηση του αριθμού των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι, θα αποκαλυφθούν τα πρόσωπα, στα οποία ανήκε το παράνομο φορτίο, τα πρόσωπα που ευθύνονται, για την παράνομη φόρτωση του υλικού, τα πρόσωπα, που έδωσαν την εντολή να μεταφερθεί το παράνομο υλικό με την εμπορική αμαξοστοιχία, καθώς και όσοι τους συγκάλυψαν, δηλαδή εάν το γνώριζε η διοίκηση των σιδηροδρόμων, όπως επίσης εάν είχε ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός!

Τα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία αναμένει εναγωνίως ο εφέτης ανακριτής, θα δώσουν τις απαντήσεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και αντίστοιχα θα καθορίσουν την εξέλιξη της ανάκρισης.

Δύο είναι οι σημαντικές απαντήσεις, που αναμένει ο κ. Μπακαίμης, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της έρευνας του.

Η πρώτη αφορά του πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που θα δώσει απαντήσεις σε έξι ερωτήματα του ανακριτή γιά το ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε μεγάλες ποσότητες ξυλόλιο, τουλόλιο κλπ.
Τον ειδικό πραγματογνώμονα του Μετσοβίου όρισε ο κ. Μπακαίμης τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις διαφορές, που είχαν ανακύψει μεταξύ των πραγματογνωμώνων, ως προς την ποσότητα ξυλόλιο, που ανιχνεύτηκε στον τόπο του δυστυχήματος, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων

Η πρώτη έκθεση του πραγματογνώμονα των συγγενών των θυμάτων κ. Κοκοτσάκη, έδειχνε τη χημική ουσία ως υπεύθυνη για την έκρηξη την ώρα, ενώ δεν είχε δηλωθεί επίσημα η ύπαρξή της.\
Αντίθετα, το πόρισμα των πραγματογνωμώνων, που είχε ορίσει ο εφέτης ανακριτής, έδινε μηδαμινή πιθανότητα σε αυτή την εκδοχή, θεωρώντας ως αιτία για την ποσότητα της συγκεκριμένης χημικης ουσίας, που είχε ανιχνευτεί, τη μπογιά με την οποία είχαν βαφτεί τα βαγόνια του τραίνου!

Η δεύτερη απάντηση, που περιμένει ο ανακριτής αφορά την ανάκτηση του διαγραμμένου υλικού καταγραφής φόρτωσης και κίνησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε με την επιβατική, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Μπακαΐμης έχει στείλει αίτημα προς ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου, το οποίο εκτός από καταρτισμένο προσωπικό διαθέτει και την απαραίτητη εξουσιοδότηση από την κατασκευάστρια εταιρία, για τους 12 από τους 15 σκληρούς δίσκους, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και δείχνουν τι ακριβως φορτώθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχια. Ομως, η διαδικασία φέρεται να καθυστέρησε, αφού το προξενείο της χώρας μας, στο οποίο αρχικά εστάλη το έγγραφο για να μεταφραστεί και να σταλεί στο εργαστήριο, φέρεται να απάντησε πως απαιτείται εξειδικευμένος μεταφραστής! Το έγγραφο επέστρεψε στον ανακριτή, ενώ τελικά φαίνεται πως με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε γνώστης της εξειδικευμένης ορολογίας που απαιτούσε το έγγραφο.

Ο εφέτης ανακριτής στο αίτημα του , που εστάλη στις 15 Μαρτίου ζητά την ανάκτηση του περιεχομένου των 15 συνολικά κατασχεμένων σκληρών δίσκων από τη φόρτωση στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στις 28-2-2023 της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, που ενεπλάκη στο δυστύχημα και την κίνηση, πορεία και διέλευση αυτής από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πλατέως, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Νέων Πόρων και Ραψάνης, διέλευση που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ των ωρών 21.40 – 23.18.

Αφού λάβει τις επιστημονικές απαντήσεις, που αναμένει ο κ. Μπακαίμης, θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες...

Στο μεταξύ, νεότερες ποινικές εξελίξεις ενισχύουν το ενδεχόμενο της μεταφοράς παράνομου υλικού με την εμπορική αμαξοστοιχία. Αυτό προέκυψε από την νέα, επικαιροποιημένη έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, την οποία κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη 16 Μαίου, στον εφέτη ανακριτή Λάρισας κ. Μπακαίμη, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης που έχασε στο δυστύχημα τη σύζυγό του, Βασιλική Χλωρού.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση Κοκοτσάκη, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο ο καθηγητής μαθηματικών, κ. Μάνος Παπαδάκης του Πανεπιστημίου του Χιούστον και ο κ. Νικόλαος Ντούβρας, μηχανικός με εξαιρετική πείρα στη Formula 1, "δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση στα δύο τρένα, τα οποία εκτροχιάστηκαν μετά από το «φρενάρισμα» των μηχανοδηγών της εμπορικής και η μηχανή της επιβατικής συγκρούστηκε με το πρώτο βαγόνι του εμπορικού, για να πέσει στη συνέχεια στο διπλανό πρανές".

Οπως αναφέρει η έκθεση, η μεγάλη φωτιά προκλήθηκε από τα υλικά 12-15 τόνων, εκ των οποίων βρέθηκαν ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για νόθευση καυσίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, τα θύματα που βρέθηκαν απανθρακωμένα ήταν σε στάση που υποδεικνύει ότι επιχείρησαν να αποφύγουν τη φωτιά.

Παράλληλα με τις απαντήσεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο εφέτης ανακριτής αναμένει μέχρι το τέλος του Μαίου και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, για τα υπολείμματα οστών, που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στο ιδιωτικό οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας.

Τα οστά έχουν ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και εξετάζονται από ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟ, ώστε να εξακριβωθεί εάν ανήκουν σε ζώα, ή σε άνθρωπο.


Τα οστά είχαν βρεθεί με τη συνδρομή της ομάδας Anubis με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Είχαν βρεθεί στη θέση «Πηγάδια», όπου βρίσκεται το οικόπεδο, που μεταφέρθηκαν τα μπάζα από τον τόπο της τραγωδίας και είναι τα τελευταία ευρήματα στην υπόθεση, τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον σημαντικά.

Εχουν αποσταλεί από τον κ. Μπακαίμη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, από όπου αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών του ανθρωπολόγου, προκειμένου να ακολουθήσει έλεγχος για ταυτοποίηση του DNA. Εφόσον διαπιστωθεί ότι, ανήκουν σε άνθρωπο και όχι σε ζώο, τότε γίνει έλεγχος DNA, ώστε να εξακριβωθεί σε ποιόν ανήκουν.

Εάν αποδειχτεί ότι, τα οστά είναι ανθρώπινα και όχι ζώων, τότε θα προκύψουν νέες κατηγορίες, με συμπληρωματικές ποινικές διώξεις, όχι μόνον για τους ήδη κατηγορούμενους, που εμπλέκονται στο μπάζωμα, αλλά ενδεχομένως και σε νέα πρόσωπα.

Γιά την υπόθεση του μπαζώματος ή του τσιμεντώματος στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, γιά αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος (πλημμέλημα).

Μάλιστα, παρά την προσπάθεια, που κατέβαλλε ο κ. Αγοραστός, η δικογραφία με την ποινική εμπλοκή του, να παραμείνει ανεξάρτητη και χωριστή από την μεγάλη δικογραφία, για τους 57 νεκρούς, ο ανακριτής συσχέτισε τις δύο υποθέσεις. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο πρωην Περιφερειάρχης να είναι συγκατηγορούμενος , γιά παράβαση καθήκοντος, που αφορά την αλλοίωση των στοιχείων της έρευνας, στη μεγάλη δικογραφία για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

Ο κ. Αγοραστός ωστόσο, δεν θα είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος για αλλοίωση στοιχείων της υπόθεσης.

Ο ανακριτής αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες και σε άλλα πρόσωπα, για απόκρυψη στοιχείων. Αυτό αφορά όσους εμπλέκονται στην εκχέρσωση, που έγινε στον τόπο του δυστυχήματος αμέσως μετά τη σύγκρουση. Επίσης αφορά όσους συμμετείχαν σε συσκέψεις και αποφάσισαν το τσιμέντωμα του χώρου και τέλος τη μεταφορά στο οικόπεδο στη θέση "Πηγάδια", όπου βρεθηκαν τα οστά.

























,