Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Σπαρτιάτες: H «σολομώντεια» λύση του Εκλογοδικείου για την υπόθεση έκπτωσης των 12 βουλευτών


«Σολομώντεια» λύση επέλεξε το Εκλογοδικείο για την υπόθεση της έκπτωσης των βουλευτών των Σπαρτιατών.

Ενώ αναμενόταν να αποφασίσει εάν θα εκπέσουν από τις έδρες τους ή όχι, στο πλαίσιο προσφυγών που είχαν κατατεθεί εναντίον τους, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα ανέβαλε την κρίση του για μετά την έκδοση απόφασης από το Ποινικό Δικαστήριο που θα κρίνει εάν οι βουλευτές των Σπαρτιατών έχουν διαπράξει το αδίκημα της εξαπάτησης ψηφοφόρων. Νομικές πηγές τόνιζαν στις "Δικογραφίες" και στο  iEidiseis.gr ότι, η φράση στην απόφαση  του Εκλογοδικείου «μετά την έκδοση της απόφασης του Ποινικού Δικαστηρίου», εκλαμβάνεται πιθανότατα ότι εννοεί μετά την τελεσίδικη ή την αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης για το παραπάνω αδίκημα.

Η δίκη με κατηγορούμενους τους βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 19 Ιουνίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για το αδίκημα της εξαπάτησης ψηφοφόρων.

Την ποινική δίωξη εναντίον τους είχε ασκήσει η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, κρίνοντας ότι οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος είναι βιτρίνα του έγκλειστου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Άρειος Πάγος απέκλεισε την κάθοδό τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Για την υπόθεση της έκπτωσης των Σπαρτιατών από το Κοινοβούλιοοι "Δικογραφίες" και  το iEidiseis.gr είχαν αποκαλύψει ότι είχαν διχαστεί τα μέλη του Εκλογοδικείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών είχε την άποψη ότι μετά την έκπτωση των Σπαρτιατών, πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που βρίσκονται οι έδρες όλων βουλευτών του κόμματος.

Αντίθετα, μειοψηφία ανώτατων δικαστών που αποτελούν μέλη της σύνθεσης του Εκλογοδικείου, είχαν την άποψη ότι μπορεί να γίνει αναδιανομή των εδρών των βουλευτών των Σπαρτιατών. Η άποψη αυτή, ωστόσο, προσέκρουε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νόμος που να το προβλέπει, με αποτέλεσμα να θεωρείται αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.

Μια ακόμη εκδοχή υποστήριζαν μέλη του Εκλογοδικείου, σύμφωνα με την οποία το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση.

Επιπλέον, τα μέλη του Εκλογοδικείου στις μακροσκελείς διασκέψεις τους συζήτησαν ένα ακόμη ενδεχόμενο, σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές των Σπαρτιατών μπορεί και να μην εκπέσουν τελικά από τις έδρες τους. Όπως και να έχει, η αναβολή της υπόθεσης για μετά τις 19 Ιουνίου, δίνει χρόνο…
.