Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κίνδυνος σύγκρουσης εκτελεστικής - δικαστικής εξουσίας, για την ηγεσία της Δικαιοσύνης


 

ΠΗΓΗ: "ΕΣΤΙΑ της Κυριακής"

Σοβαρούς κινδύνους, για... πόλεμο μεταξύ Κυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Βουλής προκαλεί η νέα ρύθμιση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που αλλάζει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης!

Για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη, στη διαδικασία επιλογής των Προέδρων και των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα ψηφίζουν και οι ίδιοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Η νέα διάταξη Φλωρίδη διάταξη καλύπτει εν μέρει ένα διαχρονικό αίτημα της Δικαιοσύνης, να επιλέγει η ίδια την ηγεσία της, ωστόσο περιορίζεται στη συμβουλευτική γνώμη δικαστών και εισαγγελέων, προς την κυβέρνηση, χωρίς να τους δίνει  την ουσιαστική δυνατότητα προεπιλογής των υποψηφίων.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, να προκληθεί ρήξη, μεταξύ των τριών εξουσιών, καθώς άλλους υποψηφίους μπορεί να προτείνει η Δικαιοσύνη, άλλους να επιλέγει η Βουλή και τελικά άλλους θα ορίζει η Κυβέρνηση, που έχει και τον αποφασιστικό λόγο.

Η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι συνταγματική επιταγη, να γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν ωστόσο υποτιμητικό, για τη Δικαιοσύνη, να ψηφίζει τους υποψηφίους για την ηγεσία της και τελικά η Κυβέρνηση να επιλέγει τους δικούς της?

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και τα μέλη του νεοεκλεγέντος προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που έθεσαν το θέμα στην πρώτη τους  συνάντηση με τον κ. Φλωρίδη, αμέσως μετά την εκλογή τους.

H διάταξη Φλωρίδη για την αλλαγη στον τρόπο της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου  γιά τον «Εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις», όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ειδικά για τις προαγωγές στις θέσεις του Προέδρων και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς επίσης και στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πριν από τη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ζητείται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η γνώμη της Ολομέλειας του οικείου Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία διατυπώνεται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας των μελών της.

Η Ολομέλεια συνεδριάζει σε συμβούλιο και μετέχουν σε αυτή όλα τα μέλη του Δικαστηρίου, στη δε Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετέχουν επίσης ο Εισαγγελέας και οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση κωλύματος η Ολομέλεια συγκροτείται νόμιμα και με λιγότερο αριθμό μελών, σε κάθε όμως περίπτωση τα παρόντα μέλη πρέπει να είναι περισσότερα από το ήμισυ των μελών που υπηρετούν.

Κάθε μέλος του Δικαστηρίου έχει δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ όσων έχουν τα νόμιμα προσόντα κατά το δεύτερο και τρίτο εδάφιο: α) μέχρι πέντε (5) δικαστικούς λειτουργούς για την κάλυψη της θέσης του Προέδρου, β) μέχρι πέντε (5) δικαστικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς για την κάλυψη της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γ) αριθμό μέχρι το πενήντα τοις εκατό όσων δικαστικών λειτουργών έχουν τα ανωτέρω προσόντα για τις προς κάλυψη θέσεις αντιπροέδρων.

Το Πρακτικό με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης μέσα σε ένα (1) μήνα από τότε που ζητήθηκε η γνώμη της Ολομέλειας.

 Ειδικότερα για την προαγωγή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τον Υπουργό Δικαιoσύνης και η γνώμη της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλογικά, όσων ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια.»