Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Μάτι: Ξανά ενώπιον του Δικαστηρίου όλοι οι κατηγορούμενοι!


Ωρα 11 αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα!

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, λόγω έλλειψης χωρητικότητας, ανακοίνωσε ότι, αλλάζει αίθουσα και μεταφέρει την δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, όπου είχε διεξαχθεί και πρωτόδικα.

Εικοσιένα πρόσωπα θα καθίσουν στο εδώλιο, μεταξύ των οποίων όλοι οι τότε υπεύθυνοι από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους οποίους αποδόθηκαν κατηγορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες της πυρκαγιάς, θα δικαστούν ξανά καθώς μετά από εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και θα κριθούν εκ νέου οι ομόφωνες αθωώσεις για δεκαπέντε κατηγορούμενους, αλλά και το ύψος των ποινών για πέντε καταδικασθέντες.

Εκτός της εισαγγελικής έφεσης, θα δικαστεί κατόπιν δικής του έφεσης και ο πολίτης που κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Η δίκη προσδιορίστηκε ταχύτατα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου καθώς επικρέμαται ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, ευθυνών θα πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα μέχρι το 2026.

Οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, για τους 104 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 9, που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να γλυτώσουν από την κόλαση. Επίσης καταδικάστηκαν και για τους 32 τραυματίες, οι οποίοι παρίστανται στην δίκη .

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είχε προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις, όχι μόνο στους συγγενείς των θυμάτων, που ξεσηκώθηκαν τότε, εντός της δικαστικής αίθουσας, αλλά προκάλεσαν οργή και θυμό στην κοινωνία, καθώς και πολιτικές αντιδράσεις.

Ενοχοι είχαν κριθεί, ένας πολίτης - κάτοικος της περιοχής, που φέρεται ότι, έβαλε τη φωτιά και οι τότε επικεφαλής και στελέχη της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης , Βασίλης Ματθαιόπουλος , Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, στους οποίους η τελική εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα πέντε έτη τα οποία μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως.

Στη νέα δίκη, που θα ξεκινήσει σήμερα, οι εφέτες καλούνται να αποφανθούν επίσης και για το εάν ορθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, βάσει των οποίων επέβαλλε χαμηλές ποινές στους καταδικασθέντες αξιωματικούς .

Συγκεκριμένα, με την πρωτόδικη απόφαση σε πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη καταδικάσθηκαν πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα οι Σωτήρης Τερζούδης αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Φωστιέρης Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαος Παναγιώτοπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπος Χιόνης Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

Ποινή φυλάκισης τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κων. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης. Επιπλέον το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες και συγκεκριμένα στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντίθετα, για κατηγορούμενα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας το δικαστήριο είχε κρίνει ότι δεν στοιχειοθετείται καμία ποινική τους ευθύνη.

Έτσι, έκρινε ομόφωνα αθώους τον τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε γενικό γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλη Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι είχαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Όλοι ξανά στο εδώλιο

Η καθαρογραφή της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου έγινε σε χρόνο – ρεκόρ. Η απόφαση που εκδόθηκε αριθμεί 8.500 σελίδες (μαζί με τα πρακτικά της δίκης) και καθαρογράφηκε ακριβώς μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Στην απόφαση οι δικαστές που δίκασαν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό παραθέτουν το σκεπτικό τους για την καταδίκη πέντε εκ των κατηγορουμένων και την αθώωση των υπολοίπων 16 εξ αυτών.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας είχε ασκήσει έφεση στο σύνολο της πρωτόδικης απόφασης, δηλαδή και για τους 15 αθωωθέντες και για τους πέντε καταδικασθέντες και τις ποινές, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν καθώς και για τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.