Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Για κακούργημα πέντε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη


Ανατρεπτικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια σηματοδοτεί η απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, που ανέσυρε την υπόθεση από το «συρτάρι», καθώς άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βάρος πέντε υψηλόβαθμών αστυνομικών, που φέρονται υπεύθυνοι, για την είσοδο των Κροατών Χούλιγκανς στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2023.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο, καθώς ήταν επιχειρησιακά υπεύθυνοι για την οργανωμένη έλευση των Κροατών οπαδών, στο πλαίσιο προγραμματισμένου αγώνα μεταξύ της Dinamo Zagreb και της ΑΕΚ.

Οι 100 και πλέον χούλιγκαν της Κροατικής ομάδας είχαν καταφέρει να διανύσουν περισσότερα από 1500 χιλιόμετρα και να διασχίσουν δυο χώρες, κάτω από τη «μύτη» της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα τη συμπλοκή τους με Έλληνες οπαδούς της ΑΕΚ και το θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, αν και αρχικά είχαν βρεθεί εκτός  ποινικών ευθυνών, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε βάλει το σκέλος της υπόθεσης,τους αφορούσε στο αρχείο, η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας ανέσυρε την δικογραφία  από το «συρτάρι» και άσκησε βαριά ποινική δίωξη σε βάρος τους για κακούργημα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας είχε αρχειοθετήσει την υπόθεση, για ενδεχόμενες ευθύνες αστυνομικών, κρίνοντας ότι, δεν  στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς  δεν υπήρχε δόλος.



Η εισαγγελέας, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση, έκρινε ότι «οι αξιωματικοί τελούσαν σε θέση εγγυητή της δημόσιας τάξης και των εννόμων αγαθών των πολιτών και ήταν αρμόδιοι να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν τους οπαδούς, αποτρέποντας ενδεχόμενα επεισόδια».

Παρόλα αυτά, επισημαίνει στο σκεπτικό της, «δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πλειόνων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός φιλάθλου αυτής».

Ωστόσο δεν τους παρέπεμψε σε δίκη, καθώς κατέληξε  ότι «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους τους οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης και, ιδίως, της πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξης της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν υπήρχε δόλος».

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη είχε η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, που  ζήτησε την ανάσυρση της δικογραφίας και την επανεξέτασή της από μηδενική βάση, παραγγέλνοντας μάλιστα τη λήψη ανωμοτί εξηγήσεων για τους πέντε αξιωματικούς. Οι εξηγήσεις, που έδωσαν ως ύποπτοι δεν κρίθηκαν πειστικές, με αποτέλεσμα να ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για έκθεση σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο.

Ο εισαγγελέας εφετών, ο οποίος άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος των υψηλόβαθμων αστυνομικών έκρινε ότι, στοιχειοθετείται το  αδίκημα, ενώ  επισημαίνει, «το αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μ. Κατσούρη».

Ο εισαγγελικός λειτουργός αρχειοθέτησε το σκέλος της υπόθεσης που αφορά σε ενδεχόμενες ευθύνες των υπευθύνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.