Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Der Spiegel & Newsweek: "Η Κίνα απέκρυπτε την αλήθεια για τον κορωνοϊό"


Μετά από το περιοδκό Der Spiegel, που αποκάλυψε  απόρρητη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, η Κίνα ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) να καθυστερήσει την παγκόσμια προειδοποίηση, για την επιδημία του νέου κορωνοϊού (SARS-Cov-2) στην πόλη Ουχάν, να παρακρατήσει την πληροφορία για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και να αναβάλει την κήρυξη πανδημίας, με παρόμοιο δημοσίευμα το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ισχυρίζεται πως, σύμφωανα με τη CIA, η Κίνα εμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο.
Όπως αποκάλυψε το  Der Spiegel, στις 21 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας – που είχε υποκλαπεί – από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς να κρατήσει εντός του διεθνούς οργανισμού τις σχετικές πληροφορίες για την μετάδοση του κορωνοϊού και να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν στην μεταδοτικός στους ανθρώπους. Επίσης, φέρεται να του ζήτησε να περιμένει και να μην προχωρήσει στην επίσημη δήλωση κήρυξης της κατάστασης σε πανδημία, όπως και έγινε τελικά στις 11 Μαρτίου μετά από πιέσεις άλλων ασιατικών χωρών.Η συγκεκριμένη συνομιλία (21/1) έγινε μία εβδομάδα μετά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως δεν υπήρχε «σαφής ένδειξη μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο» και αναμένονται πληροφορίες από τις κινεζικές αρχές.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι ο Σι Τζινπίνγκ απαίτησε να αγνοηθούν οι προειδοποιήσεις της Ταϊβάν για την νέα επικίνδυνη ασθένεια που υποβλήθηκαν επίσημα στον Π.Ο.Υ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019 γιατί «δεν υπάρχει αναγνωρισμένη χώρα Ταϊβάν αλλά είναι μέρος της κινεζικής επικράτειας»!  
Σύμφωνα με το  αμερικανικό περιοδικό Newsweek, η CIA ισχυρίζεται ότι, η Κίνα εμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση, για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.
Το περιοδικό επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών που επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς και εξήγησαν ότι το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Κίνα συνέχισε να συγκεντρώνει ιατρικές προμήθειες από άλλες χώρες, ενώ ο ΠΟΥ διατηρούσε τη σιωπή του.
Η έκθεση της CIA είναι η δεύτερη από διεθνή μυστική υπηρεσία που καθιστά την Κίνα υπόλογη για την εξάπλωση του ιού καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η πρώτη έκθεση καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια γερμανική υπηρεσία και δημοσιεύτηκε από το Der Spiegel. Κατηγορούσε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ότι άσκησε ο ίδιος προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στις 21 Ιανουαρίου -εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μιλώντας στο Newsweek, ο ΠΟΥ αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του Xi, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τους ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Κίνας να καθυστερήσει την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.