Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Η στοιχηματική, που ξηλώθηκε κι ακόμη... λειτουργεί!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Απίστευτο!
Ξηλώθηκε εξαμελές δίκτυο παράνομης στοιχηματικής εταιρίας, η οποία περιλαμβάνεται στις 24 στοιχηματικές, που λειτουργούν με προσωρινή άδεια λειτουργίας.
Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης, η φορολογικά υπεύθυνη και ο διαχειριστής της παράνομης ιστοσελίδας.
Τους απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση με σκοπό τον παράνομο στοιχηματισμό, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παράβαση του νόμου 4002/2011, τους επιβλήθηκε υψηλή εγγυοδόσια και σκληροί περιοριστικοί όροι..
Κι όμως.. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα συνεχίζει ανενόχλητη τη λειτουργία της!
Εξι μέρες μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος της παράνομης στοιχηματικής εταιρίας, το οποίο αποκάλυψαν οι “Δικογραφίες”, δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, προκειμένου – όπως ορίζει ο νόμος – να βάλει στη “μπλακ λιστ” τη συγκεκριμενη εταιρία και να ενημερώσει την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία στη συνέχεια θα πρεπει να ζητησει από τον πάροχο τηλεπικοινωνιας (Vodafone, wind, cosmote κλπ), να διακόψει τη σύνδεση και την πρόσβαση στον ιστότοπο.
Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της στοιχηματικής εταιρίας από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η φορολογικά υπεύθυνη από την Καβάλα και ο διαχειριστή της ιστοσελίδας, απολογήθηαν στον ανακριτή Θεσσαλονίκης και αφέθηκαν ελέυθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Εισαγγελέας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε, μετά από επιχείρηση που οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης και αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη στο γραφείο του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταξίαρχου Γιώργου Παπαπροδρόμου, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της εποπτεύουσας τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εισαγγελέα εφετών Βιργινίας Σακελαροπούλου.
Στη σύσκεψη εκείνη συζητήθηκαν τα προβλήματα, με την προσωρινή άδεια λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών.
Διαπιστώθηκε ότι,η συγκεκριμένη εταιρία, δεν ειχε έδρα σε κάποια ευρωπαική χωρα, όπως ορίζει ο νόμος 4002/2011, για την προσωρινη αδειοδότηση των στοιχηματικών εταιριών, αλλα το Κουρασάο της Καραιβικής, γεγονός που τις στερούσε τις προυποθέσεις για να λειτουργεί νόμιμα.

Οι 18.000 πελάτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η εταιρία είχε προσωρινή άδεια λειτουργίας και περιλαμβάνεται στις 24, οι οποίες λειτουργούν σε αυτό το ημινόμιμο καθεστώς, ενω είχε δημιουργήσει 2 με 3 ιστοσελίδες παράνομου στοιχηματισμού και διοργάνωνε παράνομα παιχνίδια.
Από τα έγγραφα, που κατασχέθηκαν στα γραφεία της εταιρίας, προέκυψε ότι, ο αριθμός των συνεργαζόμενων επίγειων καταστημάτων (ιντερνετ καφε, καφενεία κλπ), σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνούσε τα 400.
Παράλληλα, από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι, ο μηνιαίος τζίρος της εταιρίας μπορεί να ξεπερνούσε τα 4 εκατομύρια ευρω.
Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, που δούλευαν επί 3 μηνες την υπόθεση, επικεντρώνουν τωρα τις έρευνες τους στους κωδικούς πελατων της στοιχηματικής εταιρίας, που υπερβαίνουν τους 18.000 σε όλη την Ελλάδα.
Οι ειδικοί της δίωξης προσπαθούν να σπάσουν τους κωδικούς των παικτων και να ταυτοποιησουν τα στοιχεία τους, καθως προκυπτουν ποινικές ευθύνες και γιά όσους έπαιζαν παράνομο στοίχημα, ο τζίρος του οποίου για την εταιρία υπερέβαινε τα 4 εκατομύρια ευρω.
Παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που κατασχέθηκαν στα γραφεία της εταιρίας.

Η...καυτή ατζέντα

Οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πιστεύουν ότι, από τα αποθηκευμένα ηλεκτρονικά αρχεία θα ανακαλύψουν την.. καυτή ατζέντα των παικτών.
Το στοίχημα πια για τους δώκτες του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου είναι η ανακάλυψη του σερβερ, όπου εκει έχουν καταγραφεί όλες οι κινησεις.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από γειτονική Βαλκανική χώρα, όπου πιστεύεται ότι, βρίσκεται η... κρυψώνα του σέρβερ
Παράλληλα έχει ζητηθει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των τριών συλληφθέντων και τριών ακόμη κατηγορουμένων, που καταζητούνται, παρα το ότι, πεποίθηση των αστυνομικών είναι ότι, τα χρήματα για το επίγειο στοίχημα στα 400 περίπου καφενεία ιντερνετ καφε κλπ. γινόταν χερι – χερι, για να μην αφήνουν ίχνη.
Στο μεταξύ πανικός επικρατεί στους παίκτες, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν μπορούν να επικοινωνησουν με την εταιρία, όπου βρισκονται εγκλωβισμένα τα χρήματα τους.

Η γύμνια

Η επιχείρηση εντοπισμού και εξάρθρωσης του δικτύου, που λειτουργούσε παράνομα την στοιχηματική εταιρία αποκάλυψε τη γύμνια και την υποκρισία του συστήματος, βάσει του οποίου λειτουργούν και θησαυρίζουν διαδυκτιακές στοιχηματικές εταιρίες, οι οποίες φορολογούνται κατά δήλωση τους και θησαυρίζουν σε βάρος του δημοσίου.
Ανώτατες δικαστικές πηγές μίλησαν στις “Δικογραφίες” για το φαινόμενο των καθυστερήσεων, που εφαρμόζουν στοιχηματικές εταιρίες, οι οποίες, ακόμη και μετά από τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπευθύνων τους όπως με τη συγκριμένη, δολίως καθυστερούν να συμμορφωθούν με την απαγόρευση λειτουργίας τους, συνεχίζοντας να κερδοσκοπούν.
Σε αυτή την περίπτωση ενημερώνουν οι ίδιες τους πελάτες τους ότι, λειτουργει άλλη ιστοσελίδα με παρεμφερή ονομασία και το παιχνίδι συνεχίζεται.
Η ατιμωρησία προκαλείται κυρίως από το γεγονός ότι, οι σέρβερ βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μην μπορει να γινει φορολογικός έλεγχος, αλλά εταιρίες αυτές να φορολογούνται κατά δήλωση τους.
Εχει καταγραφεί περιστατικό, όπου ο ιδιοκτήτης στοιχηματικής εταιρίας επέτρεψε σε συγγενικό του πρόσωπο να στοιχηματίσει μετα από την έκβαση του αγώνα και αφού το αποτέλεσμα ήταν γνωστό, προκειμένου η εταιρια του να εμφανισει τα δήθεν.. κέρδη του παίκτη – μαιμού ως ζημία της και να ξεπλύνει με αυτό τον τρόπο τα πραγματικά της έσοδα.