Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

"Ψυχραιμία παιδιά"...


Μετά το θόρυβο, γιά το ενδεχόμενο αποφυλάκισης πολυισοβιτών, για το οποίο έγινε λόγος στη χτεσινοβραδυνή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σκάι, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής, έκανε την παρακάτω δήλωση στις “Δικογραφίες”, όπου μίλησε για αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα, ενω αναφερόμενος στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, υποστήριξε ότι “υπονομεύει τα θεμέλια του.
Διαβάστε τη δήλωση Κοτσαλη:
Σε δυο πρόσφατες εκδηλώσεις, που έγιναν στις 11.4.2019 στην Εταιρία Δικαστικών Μελετών και στις 17.5.2019 στην Ενωση Ελλήνων Νομικών, στις εισηγήσεις, που ανέπτυξα σχετικά με το νέο Ποινικό Κώδικα, εξέθεσα τις κριτικές παρατηρήσεις μου, που αφορούσαν τις ενότητες των άθρων 1- 49, 50- 134 και 134 μέχρι τέλος.
Την τεκμηρίωση της κριτικής, για το νέο ποινικό νόμο, την οποία δημοσίευσαν και οι "Δικογραφίες”, ακολούθησε η έκκληση - παραίνεση προς τον  υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, να προβεί σε απόσυρση του σχεδίου, ή σε συνολική επεξεργασία των παρατηρήσεων, που έγιναν κατά τη διαβούλευση και στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου.
Αντί αυτού προκρίθηκε ο δρόμος της ταχείας ψηφίσεως απο την Εθνική Αντιπροσωπεία και μάλιστα, με τη διαδικαδια της ψήφισης κωδίκων, η άμμεση δημοσίευση και η έναρξη ισχύος την 1. 7.2019.
Διευκρινίζεται ότι, σχεδόν το ήμισι της Εθνικής Αντιπροσωπείας, απουσίαζε απο τη Βουλή κατά την κρίσιμη ψηφοφορια.
Παρόντα ήταν μόνον τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.
Την επαύριον της ισχύος του ΠΚ άρχισαν φωνές διαμαρτυρίας κριτικές κλπ., για το νέο νομοθέτημα.
Μάλιστα η μείζων αντιπολίτευση εξήγγειλε άμμεση τροποποίηση σειράς διατάξεων την επόμενη ημέρα της νικηφόρου εκβάσεως των εκλογών.
Επίσης σημειώνεται το πρωτοφανές γεγονός, της εκδόσεως πράξεως νομοθετικού περιεχομένου, λίγες μερες μετα απο τη δημοσίευση του ΦΕΚ, δηλαδή προ της ισχύος του νόμου, με ορισμένες τροποποιήσεις διατάξεων ουσιαστικου και δικονομικού περιεχομένου.
Η όλη σπουδή δεν έχει καμμία σχέση με το κράτος δικαίου, τουναντίον υπονομεύει τα θεμέλια του.
ΘΕΩΡΩ ότι, πρεπει να επιδειχθεί απο όλες της πλευρές αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.
Οι όποιες επεμβάσεις κριθούν σκόπιμες, να είναι προιόν ώριμης σκέψης, νηφάλιου αναστοχασμού και εποστημονικής εμβρύθειας.
Οι επεμβάσεις να προσλάβουν τη μορφή συνολικής επαναθεωρήσεως και αναθεωρήσεως και όχι τη μορφή περιστασιακών λύσεων, ή εμβαλοματικών επεμβάσεων χάριν επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.