Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Εισαγγελέας για τη φωτιά στο Μάτι: Ενοχοι 9 - αθώοι 12, μεταξύ των οποίων Δούρου - Ψινάκης


Να κηρυχθούν ένοχοι 9 κατηγορούμενοι, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και να αθωωθούν 12, μεταξύ των οποίων και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου!

Αυτή ήταν επιγραμματικά η πρόταση του εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Παναγιώτη Μανιάτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, από όλες τις κατηγορίες για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, που είχε αποτέλεσμα να χαθούν 104 ζωές.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης έχει ζητήσει συνολικά την ενοχή εννέα κατηγορουμένων, από τους οποίους οι πέντε είναι από την Πυροσβεστική, οι τρεις αιρετοί και ο τελευταίος είναι ο κάτοικος στο Νταού Πεντέλης στον οποίο αποδίδεται η έναρξη της φονικής πυρκαγιάς.

Κατά την εισαγγελική κρίση, οι υπόλοιποι 12 κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τρεις αυτοδιοικητικούς, μεταξύ των οποίων τον τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Παράλληλα, ζήτησε και την απαλλαγή των τότε δημάρχων Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης Δημητρίου-Στέργιου Καψάλη.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης είπε στο δικαστήριο σε ότι αφορά τον κ. Μπουρνους ότι, παρείχε εσφαλμένη ενημέρωση στους πολίτες μέσω δηλώσεων του σε Μέσα Ενημέρωσης. Σε αυστηρό ύφος, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε για τον κ. Μπουρνούς ότι η εσφαλμένη ενημέρωση του κ. Μπουρνούς που αφορούσε πρωτίστως κατοίκους των περιοχών του Νέου Βουτζά και του Ματιού είχε αποτέλεσμα αυτοί να εφησυχάσουν, να μην αντιδράσουν, «αφού άκουγαν τον κ. Μπουρνούς να βγαίνει σε τηλεοπτικά κανάλια και να λέει ότι η φωτιά δεν απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, ενώ αυτή είχε ήδη φτάσει ή περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος».

Και συνέχισε ο εισαγγελέας:

«Αποδείχτηκε ότι ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε παρεμβάσεις τηλεοπτικές, όπου παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Την πρώτη φορά, όταν η φωτιά ήταν στο Λύρειο, τη δεύτερη φορά, για κατεύθυνση φωτιάς προς Νέο Βουτζά. Είναι αυτονόητο ότι και οι δύο δημόσιες τοποθετήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικά στη δεύτερη τοποθέτησή του σε τηλεοπτικό σταθμό, η φωτιά έχει ήδη εισέλθει στον Νέο Βουτζά και έκαιγε σπίτια. Ο δήμαρχος Ραφήνας παρείχε ενημέρωση που απείχε παρασάγγας από την πραγματικότητα. Όσοι άκουσαν τον δήμαρχο να παρέχει αυτές τις διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι δε θα χρειαστεί εκκένωση» ανέφερε ο κ. Μανιάτης για τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούσε, τους οποίους, όπως τόνισε, αποπροσανατόλισε και τους δημιούργησε σύγχυση, αντί να βοηθήσει.

Eνώ σε άλλο σημείο ήταν ιδιαίτερα επικριτικός αναφέροντας:

«Η στάση και καλύτερα, ο ζήλος που επέδειξε ξενίζουν έτι περαιρέτω, αφού όπως αποδείχτηκε δεν είχε καμία ενημέρωση από τους επικεφαλής στο πεδίο της φωτιάς. Το ερώτημα είναι από πού άντλησε αυτή την ενημέρωση. Η ενημέρωση που μετέδωσε δε στηριζόταν σε καμία επίσημη πηγή ενημέρωσης. Τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε πρόσωπα με δημόσια αξιώματα όταν ενημερώνουν την κοινή γνώμη για εν εξελίξει φαινόμενα. Προέβη σε εσφαλμένη ενημέρωση στο κοινό, και επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα».

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης ζήτησε την ενοχή του αντιδημάρχου του Δήμου Μαραθώνα Βάιου Θανασιά καθώς και του αντιδημάρχου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αντώνιου Παλπατζή για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Σε ότι αφορά τον Aντώνη Αγγελόπουλο που κατηγορείται ότι έβαλε την φωτιά που σκόρπισε τον όλεθρο ο εισαγγελέας είπε:

«Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός όμως έθεσε τη λυδία λίθο της συμφοράς».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή πρέπει να κριθούν οι:
Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός
Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα
Ευάγγελος Μπουρνούς τότε Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου
Αντώνης Παλπατζής

Όπως ανέφερε, όλοι τους επέδειξαν συγκλίνουσα αμέλεια και συνέβαλαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα, ζήτησε την απαλλαγή των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσόπουλου, Γεωργίου Πορτοζούδη και Στέφανου Κολολουρη. Επίσης, του τότε αξιωματικού στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπου Συρογιαννη, του τότε γγ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και των τότε δημάρχων Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης Δημήτριου-Στέργιου Καψάλη.

Τεκμηριώνοντας στην αγόρευση του, για απαλλαγή της τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ο εισαγγελικός λειτουργός, ανέφερε:

Σχετικά με την αποδιδόμενη κατηγορία ότι. δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής «αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της περιφέρειας ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος και είχε ανατεθεί σε εταιρία. Οι εργασίες σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εκτελεστεί».

Και συμπλήρωσε ο εισαγγελέας:

"Ο αντιπυρικός σχεδιασμός είχε προχωρήσει και από τις 2/3/2018 είχε αποστείλει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής τον κατάλογο με μέσα και πρόσωπα για ζήτημα που αφορούσαν τα επίμαχα έργα. Υπήρχαν και τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων της περιφέρειας. Ήταν γνωστά στα αρμόδια όργανα πρόληψης της αποκεντρωμένης διοίκησης και, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση στην αποστολή τους δεν είχε συνδρομή στο αποτέλεσμα της φωτιάς".

Για το ότι, δεν είχαν οι πολίτες, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, για την ανάγκη λήψης αυτοπροστασίας που αποδίδεται στη Ρένα Δούρου, ο εισαγγελέας είπε πως "η Περιφέρεια είχε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες μέσω μηνυμάτων στα ΜΜΕ, με πινακίδες ενημέρωσης στους δρόμους κλπ".

Για τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως "η τότε περιφερειάρχης, αν και δεν υπήρχε έγκυρη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, είχε συγκαλέσει ΣΟΠΠ όταν έλαβε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις επτά το απόγευμα".

Τέλος για το κομβικό ζήτημα της μη απόφασης για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, ο εισαγγελέας τόνισε ότι εφόσον δεν υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αποστερούνταν την ευθύνη εισήγησης.

«Δεν ήταν στη δική της ευθύνη, είπε χαρακτηριστικά, είναι άνευ αντικειμένου της Περιφέρειας»

Αναφερόμενος στην αγόρευση του στο ότι, ο κόσμος στο Μάτι δεν ενημερώθηκε για τον επικείμενο κίνδυνο , ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε για απαράδεκτο και αδικαιολόγητο γεγονός.

.Όπως τόνισε «η μοναδική οδηγία που δόθηκε στους κατοίκους ήταν “κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται” κι αυτό αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου που η φωτιά είχε μπει πλέον στο Μάτι». Κατά την κρίση του κ. Μανιάτη υπήρχε χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης αν ο μηχανισμός ενημέρωνε και κινητοποιούσε έγκαιρα τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση -επισήμανε- αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. «Το να αφήνεται ο πληθυσμός χωρίς ενημέρωση, ήσυχος, για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, είπε:

«Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι. Ανέμεναν εντολές για να δράσουν».

Καταλήγοντας σε σχέση με τις ευθύνες της πυροσβεστικής ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να κριθεί ένοχος ο πρώην διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης, επειδή δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε.

«Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος», τόνισε ο ο κ. Μανιάτης, και πρόσθεσε:

«Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας.»

Σε κάθε περίπτωση -συνέχισε ο εισαγγελικός λειτουργός- αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες τις κρίσιμες ώρες. «Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε» ανέφερε.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.