Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Τα Τέμπη της Δικαιοσύνης!


ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, κινδυνεύει να οδηγήσει σε... εκτροχιασμό και τη Δικαιοσύνη.Οι σφοδρές αποκαλύψεις, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, γιά όσα γίνονται σε ευρωπαικό επίπεδο, είτε μέσω της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα τεκταινόμενα, είτε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, που κάλεσε τη Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρο συλλόγου οικογενειών θυμάτων και μητέρα της 19χρονης Μάρθας, προκάλεσαν την αντίδραση του Αρείου Πάγου, που έκανε λόγο, για “ψευδή δημοσιεύματα, που έχουν στόχο να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Σκοπίμως ή όχι, η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, ήρθε αμέσως μετά το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι « είναι ζωτικής σημασίας να γίνει γρήγορα και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ η δικαστική έρευνα για τα Τέμπη καλύπτοντας όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους".

Στην ανακοίνωση του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζονται "παραπειστικά" τα δημοσιεύματα, με τις αποκαλύψεις για την δικαστική έρευνα, ενώ καταλογίζεται και δόλος, αφού αναφέρεται ότι, "μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της Χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα".

Αν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, που αναφέρονται στη διεθνοποίηση της έρευνας για τα Τέμπη, καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, Ρουμάνα εισαγγελέας Λάουρα Κοβέτσι, κάλεσε τον Ελληνα εντεταλμένο της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στη χώρα μας, τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σουφουλάκη, στο Λουξεμβούργο, "έχουν στόχο να πλήξουν τους θεσμούς της χώρας", όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τότε ας μας εξηγήσουν για ποιο λόγο εκλήθη στην Ευρωπαική Εισαγγελία ο κ. Σοφουλάκης?

Επειδή ωστόσο τόσο η έρευνα της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, για τα Τέμπη, όσο και η επίσκεψη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, καλύπτονται από μυστικότητα, όπως ο νόμος ορίζει, ας απαντήσει η Δικαιοσύνη στα παρακάτω ερωτήματα:

- Γιατί υπάρχει βιασύνη να τελειώσει η έρευνα, που διενεργεί ο ειδικός εφέτης ανακριτής Παναγιώτης Μπακαίμης, χωρίς να ανακτηθεί το βιντεοληπτικό υλικό, με εικόνες και συνομιλίες από την εμπορική αμαξοστοιχία, που θεωρούνται κλειδί για την υπόθεση και κάποιοι προσπάθησαν να καταστρέψουν?

- Γιατί ενώ καταστράφηκε το υλικό των καταγραφών των συνομιλιών στην εμπορική αμαξοστοιχία, που θα αποδείκνυε, εάν το τραίνο μετέφερε απαγορευμένο φορτίο (ξυλόλιο), δεν ασκήθηκε ποτέ ποινική δίωξη για την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων?

- Kαι γιατί, αφού δεν ανακτήθηκε ολόκληρο το υλικό από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αλλά μικρά καρέ, που δεν μπορούν να βοηθήσουν την ανάκριση, γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει αποστείλει το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα εργαστήρια του εξωτερικού, αφού όπου εκεί θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί το ζητούμενο?

Oταν μάλιστα η Δικαιοσύνη, κινητοποίησε τα εγκληματολογικά εργαστήρια του εξωρτερικού, για υπόθεση γνωστή υπόθεση με προσωπικό υπόβαθρο?

- Και γιατί δεν αποστέλλεται τώρα το υλικό στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει δισταγμός στον ανακριτή, που - κατα πληροφορίες - φοβάται ότι, έτσι θα καθυστερήσει η έρευνα?

Υπενθυμίζεται ότι, καταθέτοντας στην Εξεταστική για τα Τέμπη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ομολόγησε πριν από περίπου ένα μήνα ότι, 15 ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, καταστράφηκε υλικό καταγραφών των συνομιλιών στην εμπορική αμαξοστοιχία

Ως δικαιολογία, είχε επικαλεστεί ότι, η καταστροφή των καταγραφών μετά από 15 ημέρες προβλέπεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

- Γιατί μετά από ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα, ο Οργανισμός έμεινε στο «γράμμα» των κανόνων της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, ενώ θα μπορούσε να έχει διεκδικήσει να υπάρξει μια εξαίρεση, λόγω της τραγωδίας, ώστε να μην χαθεί το βιντεοληπτικό υλικό?

- Γιατί ο ανακριτής κ. Μπακαίμης χρειάστηκε να καταφύγει στην Ευρωπαική Εισαγγελία, για να συμπληρώσει τη δικογραφία με στοιχεία, τα οποία ήταν ελλιπή?

- Γιατί το Γενικό Χημείο του Κράτους έλαβε δείγματα ένα μήνα μετά το δυστύχημα και όχι τις πρώτες ημέρες από τον χώρο, όπου ανίχνευσε, μεταξύ άλλων, την ουσία «ξυλόλιο», η οποία δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, από τα υπάρχοντα υλικά – στοιχεία των αμαξοστοιχιών?

- Ποιός έδωσε εντολή να μπαζωθεί με τσιμέντο ο τόπος του δυστυχήματος πριν κάνουν την έρευνα οι πραγματογνώμονες?

- Γιατί δεν καλούνται στην Εξεταστική Επιτροπή: το στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Κατσιούλης, που είχε θέσει θέμα ασφαλειας δικτύου, ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΠΕΠΕ), Κώστας Γενηδούνιας και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος?