Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Τι σημαίνει η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, που βάζει τέλος στο μονοπώλιο UEFA-FIFA!


Ο δικηγόρος και καθηγητής αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Στη Σέντρα" στο Metropolis 95.5 και μεταξύ άλλων μίλησε, για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία βάζει τέλος στο μονοπώλιο της UEFA σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, ενώ σχολίασε και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, γιατί είχαμε πει από την αρχή ότι, αυτό που κάνει η UEFA είναι κατά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μας είχαν χλευάσει, μας είχαν κατηγορήσει ότι καταστρέφουμε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο θα αναπτυχθεί περισσότερο, αλλά αυτό που μένει είναι η απόφαση, η οποία τονίζει ότι, ομάδες που θα θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους λίγκα, μπορούν να το κάνουν χωρίς να έχουν την έγκριση της UEFA.

Η απόφαση του δικαστηρίου συγκλίνει και ακολουθεί ουσιαστικά αυτό που είχε προτείνει και ο γενικός εισαγγελέας, κ. Ράντος, οποίος είχε δηλώσει ότι, η UEFA είναι κυρίως υπεύθυνη για τους δικούς της αγώνες και πρωταθλήματα, όπως το Champions League. Η UEFA δεν μπορεί να απαγορεύσει τη δημιουργία μιας νέας λίγκας, όπως η European Super League.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δεν εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία πλέον, γιατί δεν είναι μέλος της ΕΕ, οπότε αναμένουμε ποια θα είναι αντίδραση των έξι ομάδων της Αγγλίας που ήθελαν να μπουν στην ESL, αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε πρώτη φάση στην ESL θα είναι ισπανικές, ιταλικές, γαλλικές και κάποιες ολλανδικές, και αναμένεται αν θα υπάρξει κάποια είδους συμφωνία, ώστε να συμμετάσχουν οι αγγλικές και οι γερμανικές, οι οποίες είναι άκρως εμπορικές.

Αν πέσει η υπεροψία της UEFA νομίζω ότι, μπορεί να γίνει ένας συμβιβασμός, ώστε να συμμετάσχουν οι αγγλικές και οι γερμανικές. Καμία από αυτές τις ομάδες δεν έχει δηλώσει ότι, δεν θέλει να αγωνίζεται στα εθνικά πρωταθλήματα και στο Champions League, απλά θέλουν να συμμετάσχουν και στην ESL, ώστε να μπορούν να μεγιστοποιούν τα εμπορικά τους δικαιώματα.

Αν υπερισχύσει η υπεροψία της UEFA, αυτό που προβλέπω είναι ότι, οι εθνικές ομοσπονδίες σε κάθε χώρα να πιέσουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις να δημιουργήσουν νομοθεσία, η οποία θα απαγορεύει σε αυτές τις ομάδες να αγωνίζονται στην ESL».

Για τα νέα μέτρα της οπαδικής βία: «Πολύ σωστά η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να προστατεύει τους πολίτες της από κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κίνδυνο. Τα επτά νέα μέτρα της κυβέρνησης γεννούν τρεις βασικές ενστάσεις.

Πρώτη ένσταση: Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα υπήρχαν ήδη, εφαρμόζεται ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και θα έπρεπε να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Αναμένεται η σωστή εφαρμογή τους.

Δεύτερη ένσταση: Αυτά τα μέτρα αφορούν κατά κόρον στην πρόληψη και στην καταστολή μέσα στο γήπεδο, πλην του μέτρου κατά των συνδέσμων. Με τους χουλίγκανς όμως που δρουν εκτός γηπέδων ποιος θα ασχοληθεί; Δηλαδή αν δώσουν ένα "ραντεβού θανάτου" στα Τέμπη ποιος θα τιμωρηθεί;

Τρίτη ένσταση: Αυτά τα μέτρα ως επί το πλείστον επικεντρώνονται στο ποδόσφαιρο και αν πούμε το κλείσιμο των συνδέσμων, πέραν ύπαρξης ενός μόνου όπως λένε τα μέτρα, και η προστασία των φιλάθλων μέσα στο γήπεδο αποβούν αποτελεσματικά, το αποτέλεσμα θα είναι να στείλουν αυτά τα κοινωνικά "κατακάθια" υπόγεια ή σε άλλα αθλήματα, οπότε και η σύλληψη τους θα γίνει ποιο δύσκολη και θα κάνει την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού πιο δύσκολη».