Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: To "πάθημα" της Δικαιοσύνης , που έγινε... μάθημα!


Το πάθημα με την έλλειψη κατάλληλης δικαστικής αίθουσας, για τη δίκη γιά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έγινε... μάθημα στη Δικαιοσύνη.

Ετσι, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, η δίκη την υπόθεση της κακοποίησης και του βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό, με βασικούς κατηγορουμένους τον 53χρονο παιδοβιαστή Ηλία Μίχο και την 37χρονη μητέρα της ανήλικης, που φέρεται ότι, την εξέδιδε, θα γίνει σε μεγάλη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί στις 8 Ιανουαρίου 2024, με κατηγορουμένους συνολικά 26 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες προφυλάκισης.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, θα διεξάγονται στην αίθουσα Δ4 του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Λουκάρεως, καθώς κρίθηκε ότι διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδίκαση μιας πολυπρόσωπης δίκης, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, μαρτύρων και συνηγόρων.

Η εύρεση κατάλληλης αίθουσας έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, προς αποφυγή όσων είχαν συμβεί με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς, όπου η έλλειψη αίθουσας είχε αναγκάσει τους συγγενείς να παραμένουν στο δρόμο, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Για την υπόθεση της 12χρονης, εστάλη έγγραφο του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού, που ενημέρωνε για την αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην αίθουσα του ΜΟΔ.

Όπως τονίζεται ακόμη στο σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το δικαστήριο θα συνεδριάζει «κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, εκάστης εβδομάδας, ενώ, κατά τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη εκάστης εβδομάδας ο διευθύνων τη συνεδρίαση δικαστής θα μπορεί, εάν απαιτηθεί, να διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης στις υπάρχουσες αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Στο σκαμνί θα καθίσουν ο Ηλίας Μίχος και η μητέρα της 12χρονης, κατηγορούμενοι, ο μεν πρώτος για βιασμό και διακεκριμένη μαστροπεία εις βάρος του παιδιού, ενώ η 37χρονη μητέρα της ανήλικης, που είχε προφυλακιστεί αρχικά μόνο για διακεκριμένη μαστροπεία, θα δικαστεί επιπλέον και για διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθμόν 2865/2023 παραπεμπτικό βούλευμα, η κατηγορούμενη, η οποία αρνείται τις αποδιδόμενες πράξεις, διέθετε αντί αμοιβής σε πρόσωπα που προσδιορίζονται στη δικογραφία ηλεκτρονικό υλικό με το παιδί της γυμνό. Οι υπόλοιποι 24 κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι αποκαλούμενοι «πελάτες» του Μίχου, που πλήρωναν για να συνευρεθούν σεξουαλικά με το άτυχο κοριτσάκι και οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της γενετήσιας πράξης με ανήλικο.