Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Οι διαρρήκτες είναι μαρξιστές


Γράφει ο δικηγόρος Πάνος Μπιτσαξής

•Εκτός από τον κορωνοιό έχουμε και πανδημία διαρρήξεων.

Με όλο και μεγαλύτερο θράσος εισβάλλουν στα σπίτια.Όλοι ξέρουμε πως οι διαρρήξεις μόνο δευτερευόντως είναι εγκλήματα κατα της περιουσίας.Στη πραγματικότητα είναι εγκλήματα κατα της οικιακής ειρήνης. Ένας βιασμός του ιδιωτικού χώρου που παράγει φόβο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα.

Χτες μας επισκέφτηκαν.Για τεταρτη φορά από τότε που μένουμε στο σπίτι.Αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν.Τι να καταφέρουν δηλαδή;μόνο βιβλία θα μπορούσαν να πάρουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους.Έχω από το βαθύ πολιτικό μου παρελθόν πλούσια μαρξιστική βιβλιοθήκη.Και αν δεν το ξέρετε οι διαρρήκτες είναι μελετημένοι μαρξιστές.Ίσως να ήρθαν γι αυτό.

•Για να το διασκεδάσουμε λίγο γιατί μόνο διασκεδαστικό δεν είναι αντιγράφω αποσπάσματα από την «παρέκβαση εγκώμιο του εγκληματος» του Μαρξ.Απολαυστικό κείμενο του 1860.Έχει και ένα υποδορειο γερμανικό χιούμορ μάλλον δύσκολο να πιάσει στο μεσογειακό μας περιβάλλον.

«Ένας φιλόσοφος παράγει ιδέες, ένας ποιητής ποιήματα, ένας παπάς κηρύγματα, κλπ. Ένας εγκληματίας παράγει εγκλήματα…..Ο εγκληματίας δεν παράγει μόνο εγκλήματα, αλλά και ποινικό δίκαιο και μαζί του και τον καθηγητή ….

Έτσι πραγματοποιείται αύξηση του εθνικού πλούτου….
Ο εγκληματίας παράγει ακόμα όλη την αστυνομία και την ποινική δικαιοσύνη, τους δικαστικούς κλητήρες, τους δικαστές, τους δήμιους, τους ενόρκους κλπ. Και όλοι αυτοί οι διάφοροι κλάδοι επαγγελμάτων, που αποτελούν ισάριθμες κατηγορίες του κοινωνικού καταμερισμού της εργασίας, αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες του ανθρώπινου πνεύματος, δημιουργούν νέες ανάγκες και κανούργιους τρόπους ικανοποίησής τους…..

Ο εγκληματίας δημιουργεί μια εντύπωση, ενμέρει ηθική, ενμέρει τραγική, ανάλογα με τις περιστάσεις, και προσφέρει έτσι μιαν “υπηρεσία”, μια κίνηση των ηθικών και αισθητικών αισθημάτων του κοινού. Δεν παράγει μόνο εγχειρίδια για το ποινικό δίκαιο, ούτε μόνο κώδικες της ποινικής νομοθεσίας και μαζί τους ποινικούς νομοθέτες, αλλά και τέχνη, λογοτεχνία, μυθιστορήματα, ακόμη και τραγωδίες, όπως το αποδείχνουν όχι μόνο η “Ενοχή” του Μύλλνερ και οι “Ληστές” του Σίλλερ, αλλά επίσης ο “Οιδίπους” και ο “Ριχάρδος ο Τρίτος”….

Ο εγκληματίας διακόπτει την μονοτονία και την καθημερινή ασφάλεια της αστικής ζωής. Την προφυλλάσει έτσι από την στασιμότητα και προκαλεί όλη εκείνη την ανήσυχη ένταση και την κινητικότητα, χωρίς την οποία θα αμβλυνόταν ακόμη και το κεντρί του συναγωνισμού. Έτσι δίνει κάποιο κέντρισμα στις παραγωγικές δυνάμεις. ….

Οι επιδράσεις του εγκληματία στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων μπορούν ν’ αποδειχθούν ως τις λεπτομέρειές τους. Θα πρόκοβαν οι κλειδαράδες ως την τωρινή τους τελειότητα, αν δεν υπήρχαν οι κλέφτες; Η εκτύπωση τραπεζογραμματίων θα έφτανε ως τη σημερινή τους τέλεια εμφάνιση, αν δεν υπήρχαν οι παραχαράκτες; Θα έβρισκε το μικροσκόπιο τον δρόμο του στη συνηθισμένη εμπορική σφαίρα (βλέπε τον Μπάμπατζ), χωρίς την απάτη στο εμπόριο; Μήπως η πρακτική χημεία δεν χρωστάει τόσα στη νόθευση των εμπορευμάτων και στην προσπάθεια της αποκάλυψής της, όσα και στον τίμιο ζήλο παραγωγής; Το έγκλημα, με τα διαρκώς νέα μέσα επίθεσης ενάντια στην ιδιοκτησία, γεννάει διαρκώς νέα μέσα υπεράπισης και επιδρά έτσι τόσο παραγωγικά στην εφεύρεση μηχανών όσο επιδρούν και οι απεργίες. …Και μήπως το δέντρο της αμαρτίας δεν είναι ταυτόχρονα και το δέντρο της γνώσης, από τον καιρό ακόμα του Αδάμ;»

•Ο Μαρξ είχε μια απέχθεια προς την αστική ζωή.Παιδικό τραύμα.Μεγαλωσε σε ένα μεσοαστικό εύπορο σπίτι στην Τριερ της Γερμανιας.Με βαρειά καταθλιπτική επίπλωση.Με σκούρα χρώματα.Ο πατέρας του πετυχημενος δικηγορος της εποχης.Με τον αείμνηστο καθηγητή Μαγκάκη ,όταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης και η αφεντιά μου με την ευθύνη της νομοθεσίας,πήγαμε εκεί κάνοντας στάση από το Λουξεμβούργο ειδικά για να το δούμε,κατα προτροπή του.Μετά από μια υπουργική διάσκεψη.

•Για να εξηγήσεις μου ειχε πει τη σκέψη ενός μεγάλου πρέπει να δεις το που μεγάλωσε.Ειχα «τσιμπήσει» τη συμβουλή και κατόπιν όταν με έφερνε ο δρόμος πήγαινα σε τετοια σπίτια μουσεια.Του Φρόυντ θυμάμαι χαρακτηριστικά και αρκετών άλλων μεγάλων προσωπικοτητων.Πράγματι καταλαβαίνεις πολλά από αυτές τις συντομες επισκέψεις.