Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Δίκη... δικαστών, για τα εμβόλια!

Στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας εκδικάστηκε η αγωγή 176 ανεμβολίαστων υγιειονομικών, που στρέφονται εναντίον 19 ανώτατων δικαστών, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε κατά πλειοψηφία (απόφαση 1684/2022) την αίτησή τους κατά της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις – αν όχι η μοναδική – που ολόκληρη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικάζεται, για κακοδικία, ενώ μεταξύ των δικαστών, που βρέθηκαν εναγόμενοι ήταν και ο τότε Προέδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Δημήτριος Σκαλτσούνης.
Οι προσφεύγοντες, παρά το ότι, δικαιώθηκαν εν τέλει, με την υπ’ αρ. 2332/2022 απόφαση της Επταμελούς Συνθέσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής της ΠΟΕΔΗΝ και έκρινε ότι, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανεμβολιάστων υγειονομικών ήταν αντισυνταγματική, δεν αρκέστηκαν στη δικαίωση και στην επιστροφή στη εργασία τους, όπως οι σχεδόν 7.000 συνάδελφοι τους.

Αντίθετα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον των δικαστών της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι οποίοι με προγενέστερη απόφαση τους είχαν κρίνει συνταγματικό το μέτρο της αναστολής εργασίας, που είχε αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 7.000 συνάδελφοι υγειονομικοί, μεταξύ των οποίων και 240 γιατροί, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή τους εγκαλούμενοι δικαστές είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτσούνης, οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Πικραμένος και ο παραιτηθείς Παναγιώτης Ευστρατίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, Βασίλης Αραβαντινός, Άννα Καλογεροπούλου, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, Δημήτρης Μακρής, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Νικόλαος Σκαρβέλης, Βασίλειος Ανδρουλάκης, Ευσταθία Σκούρα, Κωνσταντία Λαζαράκη, Αικατερίνη Ρωξάνα, Ελένη Γεωργούτσου και οι πάρεδροι Ελένη Μουργιά, Θεοδώρα Ζιάμου και Ζωή Θεοδωρικάκου.

Οι 176 υγειονομικοί διεκδικούν αξίωσαν συνολικά από τους 19 δικαστές ποσόν 8,8 εκατομμυρίων ευρώ (50.000 ευρώ ο καθένας).

Υποστηρίζουν, ότι οι δικαστές του ΣτΕ παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον και αποφάνθηκαν σε αντίθεση με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Όπως υποστήριξαν εν γνώσει τους αντιμετώπισαν την ΠΟΕΔΗΝ μονόπλευρα ως διάδικο, παραβίασαν βασικές αρχές λειτουργίας του δικαστηρίου που αφορούν την ισότητα των διαδίκων και «οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει δραστικά την προσωπική τους κατάσταση

Επίσης, αποδίδουν στους 19 δικαστές βαρεία αμέλεια στην άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, κάτι που «εξηγείται ενδεχομένως από την έντονη πίεση που δέχθηκαν από την πολιτική διοίκηση, πλην όμως τούτο δεν αίρει το βαθμό της υπαιτιότητας του που ανάγεται σε βαρεία αμέλεια».

Στη δίκη προήδρευσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλαπα - Χριστοδουλέα, ενώ υπήρξαν στιγμές ένταση, όταν υγιειονομικοί, που παραβρέθηκαν στο δικαστήριο, στράφηκαν λεκτικά κατά των δικαστών της έδρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας το δικαστήριο «πρέπει να εξετάσει εάν οι προβαλλόμενες αιτιάσεις καταδεικνύουν παράνομη και υπαίτια σε βαθμό δόλου ή βαριάς αμέλειας συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πέππα, πρέπει να εξεταστεί αν καταδεικνύεται στο πρόσωπο των 19, «είτε δόλος ήτοι πρόθεση τους που κατευθύνθηκε με γνώση ευθέως ή ενδεχομένως στην πρόκληση ζημιάς στους ενάγοντες, είτε βαριά αμέλεια».

Το Δικαστηρίων Αγωγών Κακοδικίας απαρτίστηκε, εκτός από την κυρία Κλάπα- Χριστοδουλέα και τον κ. Πέππα, από τον αρεοπαγίτη Δημήτρη Τράγκα, τους καθηγητές Νομικών Σχολών Δέσποινα Κλαβανίδου (Θεσσαλονίκης), Στυλιανό Σταματόπουλο (Θράκης) και τους δικηγόρους Αθηνών Δημήτριο Μανώλη και Ευστράτιο Καρβέλη. Να σημειωθεί ότι οι καθηγητές των Νομικών Σχολών, όπως και οι δικηγόροι, ασκούν ενεργό δικηγορία.