Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Aύριο πάλι Noor One

 Με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίζεται αύριο, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, η δικη γιά το φορτίο 2,1 τόνων ηρωίνης, που οδεύει προς την τελική ευθεία της έκδοσης απόφασης του δικαστηρίου.

Την περασμένη Πέμπτη ολοκλήρωσε την αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Βλάχου, η οποία, με όσα είπε, μοίρασε... ισόβια ακόμη και σε κατηγορούμενους, που είχαν κριθεί ευνοικότερα στο πρωτόδικο δικαστήριο, όπως το πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης.

Η εισαγγελέας κ. Βλάου ταυτιζόμενη με την άποψη της εισαγγελέα του πρωτόδικου δικαστηρίου κ. Τρουπή, χαρακτήρισε τον Αιμίλιο Κοτσώνη “εγκέφαλο”, ανοιγοντας το δρόμο, ακόμη και για ισόβια, εαν το δικαστήριο υιοθετήσει το σκεπτικό της.

Παρόμοια ήταν η πρόταση της εισαγγελέα και γιά τον  φερόμενο ως υποναυλωτή του πλοίου Βασίλη Κουρούβανη, ενώ ζήτησε την καταδίκη όπως πρωτόδικα των επίσης βασικών κατηγορουμένων Ευθύμιου Γιαννουσάκη και Γεώργιου Μπουρδούβαλη.

«Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα» επισήμανε στη αγόρευσή της η κ. Βλάχου.

Η κ. Βλάχου αιτιολόγησε, γιατί θεωρεί ότι,  δεν ήταν απλοί συνεργοί, όπως καταδικάστηκαν πρωτόδικα, αλλά αυτουργοί οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης και είπε:.

«Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι όλοι μαζί μερίμνησαν από κοινού για τη συνεκμετάλλευση του "Noor 1" με προορισμό τα Εμιράτα για μεταφορά πετρελαίων κυρίως από το Ιράν. Η μεταξύ τους συνεργασία και κυρίως ο ρόλος του Κοτσώνη καταδεικνύει ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της συμφωνίας που δεν επιθυμεί να εμφανίζεται και μέχρι σήμερα δεν αποδέχεται».

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας επεσήμανε αλλεπάλληλες συνομιλίες του κατηγορουμένου Κοτσώνη με συγκατηγορουμένους του, στη διάρκεια του ταξιδιού του «Noor One» από την Ελλάδα στα Εμιράτα, αλλά και πριν και τόνισε:

«Παρά το γεγονός ότι δεν μετέχει στην εκμετάλλευση του πλοίου, καθίσταται φανερή h συμμετχή του από το αρχικό σχήμα, αλλά και μετά όταν περνά στη διαχείριση Καλαφάτη (σ.σ. τελευταίου πλοιοκτήτη του "Noor One") και παράδοση του πλοίου στον Μπουρδούβαλη, με τον οποίο έχει συμφωνήσει να έρθει στην Ελλάδα. Είναι εν γνώσει του ότι, πάει στα χέρια του γνώριμου στον ίδιο Γιαννουσάκη, αφού είναι ενήμερος για όλα και την καθυστέρηση του πλοίου στο Σουέζ μέχρι την έλευσή του στην Ελευσίνα. Από το περιεχόμενο των συνομιλιών με σαφήνεια προκύπτει πως κεντρικό πρόσωπο αναφοράς είναι ο Αιμίλιος Κοτσώνης. Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης παραμένει το πρόσωπο που συμμετέχει αφανώς μετά τον κατάπλου και, επειδή η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών. Καθοριστική είναι η κατάθεση του Γιαννουσάκη σε συνομιλία με τον Κοτσώνη στις 21-6 που αναφέρει: "Ό,τι θες εσύ, Αιμίλιε, κάνουμε. Εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ, εγώ δεν μπαίνω"».

Η κ. Βλάχου αναφέρθηκε  και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αιμίλιου Κοτσώνη με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και κατηγορούμενο στη δεύτερη δικογραφία για το «Noor Οne» Βαγγέλη Μαρινάκη, που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ.

Eίπε η κ. Βλάχου:

«Ο Κοτσώνης καλεί γνωστό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας και του αναφέρει ότι έχει ένα πλοίο χιλιαράκι για το Ντουμπάι. Ο επιχειρηματίας ρητά δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μόνο να εξαγοράσει εταιρεία στα Εμιράτα».