Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ: Σήμερα η δίκη, γιά το πολύνεκρο ναυάγιο, που συμπληρώνει έξι χρόνια...



Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση έξι ετών, που μπορεί να αγγίξει ακόμη και την παραγραφή, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η δίκη, για το πολύνεκρο δυστύχημα στο πλοίο «Norman Atlantic», τον Δεκέμβριο του 2014, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 επιβάτες, καθώς άγνωστος αριθμός επιβατών του πλοίου, μεταξύ των οποίων και μετανάστες, παραμένουν αγνούμενοι. 

Κατηγορούμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, για εγκληματικές παραλείψεις και σωρεία λαθών, βρίσκονται 11 έλληνες ναυτικοί, μεταξύ των οποίων, ο υποπλοίαρχος, ο αρχιφροντιστής, ο μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου, ένας ναύκληρος και ναύτες οι οποίοι συμμετείχαν στην «έχμαση» (στερέωση, ασφάλιση) του φορτίου, καθώς και ναυτόπαιδες. 

Oλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό από αμέλεια, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους, και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων από αμέλεια.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί, αρχικά για τις 9 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε τότε, λόγω των μέτρων, γιά τον κορωνοϊό.

Γιά την υπόθεση του «Norman Atlantic», εκκρεμεί παράλληλα, ποινική δίκη και στην Ιταλία, η οποία ξεκίνησε στις 6 Μαΐου 2019, ενώ στην Ιταλική Δικαιοσύνη θα κριθεί το θέμα των αποζημιώσεων,.

Η Ιταλική Δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία, αφού το δυστύχημα στο πλοίο έγινε σε χωρικά ύδατα της γειτονικής μας χώρας, όταν το πλοίο Norman Atlantic που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα – Ανκόνα, έπιασε φωτιά εν πλω 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κέρκυρας. 

Σύμφωνα με το ελληνικό κατηγορητήριο, η φωτιά εκδηλώθηκε, ενώ έπνεαν άνεμοι έντασης 8 έως 9 μποφόρ και προκλήθηκε από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ζωντανά ψάρια, το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικά συνδεδεμένο. 

Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως εάν δεν ακολουθούσε μια σειρά λαθών και παραλείψεων! 

Ενδεικτικά, Ιταλός μέλος του πληρώματος θεώρησε λανθασμένα ότι, ο προσυναγερμός οφειλόταν στον καπνό της εξάτμισης ενός φορτηγού και όχι στη φωτιά, την οποία κατά το κατηγορητήριο θα μπορούσε να κατασβέσει άμεσα με τοπικά μέσα πυρόσβεσης προτού εκείνη επεκταθεί. Τουλάχιστον τέσσερις προσυναγερμοί του συστήματος ανίχνευσης καπνού φέρεται να ήχησαν από τις 3.43 έως τις 5.12 εκείνη τη νύχτα, αλλά αγνοήθηκαν. Από τους 11 Έλληνες, που παραπέμπονται σε δίκη στον Πειραιά, οι πέντε είναι ήδη κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση στην Ιταλία.