Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αφεση... αμαρτιών, για τα δάνεια του ΤΤ!

Σε... "χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" των κατηγοριών, εξελίχτηκε η δίκη, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μετά το πρώτο... συγχωροχάρτι, που δόθηκε στους 35 κατηγορούμενους, με τις αλλαγές στο νέο Ποινικο Κώδικα από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που έδωσαν τη δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης τραπεζικών στελεχών, τα οποία κατηγορούνται για απιστία, πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων τους έκρινε αθώους και για απάτη.

Η απόφαση περί απαλλαγής τους, γιά το αδίκημα της απιστίας είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία, καθώς οι δικαστές, που πλειοψήφισαν δέχτηκαν ότι, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Η άποψη της προέδρου του δικαστηρίου, που είχε μειοψηφίσει ήταν ότι, η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί, με δήλωση συνέχισης της δίωξης .

Σήμερα, το  δικαστήριο τους έκρινε ομόφωνα αθώους και για την απάτη.

Η υπόθεση αφορούσε τις δανειοδοτήσεις του ΤΤ επί εποχής Άγγελου Φιλιππίδη, την περίοδο 2008 - 2010, που φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.