Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Πως συνδέεται η βιασύνη της κυβέρνησης, να ψηφιστούν οι νέοι κώδικες, με τη δίκη μεγαλoεπιχειρηματία;

Η βιασύνη της κυβέρνησης μετά την πανωλεθρία της στις εκλογές της 26ης Μαίου, να περάσει άρον - άρον όσα την καίνε, δεν εξαντλείται στην εσπευσμένη επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης,  με τις Αντιπροέδρους ΑΠ Ειρήνη Καλού, γιά πρόεδρο και Δήμητρα Κοκοτίνη, γιά εισαγγελέα του  Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα, πριν κλείσει η Βουλή λόγω των επερχόμενων εκλογών, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τους νέους ποινικούς κώδικες, με τις αλλαγές στο ποινικό και δικονομικό μας σύστημα.
Ανάμεσα στις διατάξεις, που καταργούνται είναι και  ο πολυσυζητημένος νόμος περί καταχραστών του δημοσίου ( 1608/1950), που βγαίνει εκτός, για πρώτη φορά, μετά από 70 χρόνια, ενώ στο μεταξύ και κυρίως  τελευταία καταδικάστηκαν πολλοί κατηγορούμενοι, ακόμα και σε ισόβια, ποινή η οποία τώρα καταργείται.
Γιατί τόση πρεμούρα, να ψηφιστούν οι κώδικες πριν από τις εκλογές, ενώ πολλοί αμφισβητούν τη δυνατότητα της κυβέρνησης, να ψηφίζει νόμους, αφού έχουν προκηρυχθεί εκλογές;
H απάντηση κρύβεται ίσως, στη διευκρίνιση, που είχε κάνει σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, κατά την παρουσίαση των νέων κωδίκων, όπου μεταξύ άλλων είχε πει ότι, "γιά τις εκκρεμείς υποθέσεις, με κατηγορουμένους με βάση τον νόμο του 1608 του 50, εαν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπει το σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος".
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι, στις 14 Ιουνίου συνεχίζεται από διακοπή η δίκη κορυφαίου οικονομικού παράγοντα, για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Γιά το συγκεκριμένο, είχε ενδιαφερθεί το πρωθυπουργικό γραφείο, με τηλεφώνημα σε δικαστή, που χειριζόταν την υπόθεση, ώστε να έχει ευνοική κατάληξη...