Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Fast track ψήφιση, με προοπτική αμφισβήτησης στην επόμενη Βουλή


Οι «Δικογραφίες» επιβεβαιώνονται, για την χτεσινή ανάρτηση «Συνταγματική η "fast track" ψήφιση των κωδίκων;»:http://dikografies.blogspot.com/2019/06/fast-track.html
Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είπε σήμερα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής  (από τα πρακτικά https://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias):
«Άκουσα προηγουμένως τον κύριο Υπουργό να λέει ότι ενσωματώθηκαν στο σχέδιο το οποίο έχουμε μπροστά μας οι παρατηρήσεις που έγιναν και διατυπώθηκαν στη διαβούλευση. Δηλαδή, έχουμε ένα νέο σχέδιο νόμου από αυτό που παρέδωσε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή; Και αν συνέβη αυτό, επανασυστάθηκε με νόμο η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ή με άλλη διαδικασία; Δεν θέλω να επεκτείνω το σκεπτικό μου, κύριε Υπουργέ. Αντιλαμβάνεστε τι ερωτώ».
Να σημειωθεί επίσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε μια αποστροφή του λόγου του έκανε αναφορά στην έκφραση fasttrack, της ανάρτησης των «Δικογραφιών»:
«Οι παρατηρήσεις έγιναν. Πολλές από τις παρατηρήσεις και τις τροποποιήσεις ενσωματώθηκαν, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που μέχρι προχθές υπήρχε, δηλαδή μία ευρεία συναίνεση σε σχέση με τους δύο αυτούς κώδικες, οι οποίοι τεχνηέντως την επόμενη μέρα και για μικροπολιτικούς λόγους και με απόλυτη υποκρισία εμφανίζονται σήμερα δήθεν να παραπονιούνται για μία fast track διαδικασία, η οποία κρύβει ‘σκορπιούς και φίδια’».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Και ελπίζω μέχρι πέρας της συζήτησης να έχουμε μια μεταστροφή της άποψης του Υπουργείου όσον αφορά για τον χρόνο έναρξης ισχύος.
Όσον αφορά όμως το πρώτο ζήτημα που έθεσα, κύριε Υπουργέ, έχω την εντύπωση ότι οι Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές –μάλιστα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν βλέπω ούτε καν τον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής, η οποία είχε συσταθεί με νόμο, τον κ. Παντελή- μετά την παράδοση του σχεδίου είχαν ολοκληρώσει το έργο τους και καθ’ όν χρόνο δεν είχε δοθεί παράταση κατά τον χρόνο των εργασιών τους, δεν θα μπορούσε μετά να δοθεί.
Αυτή η είναι η προσωπική μου προσέγγιση και ελπίζω στο σημείο αυτό κάτι να έχει γίνει, ούτως ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα. Και το λέω αυτό, κύριε Υπουργέ, διότι εάν είχε επανασυσταθεί η νομοπαρασκευαστική ή οι νομοπαρασκευαστικές με νόμο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Κανένα απολύτως! Αλλά με υπουργική απόφαση να δοθεί παράταση σε μια νομοπαρασκευαστική που είχε τελειώσει ο χρόνος ζωής της και μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, από τον Σεπτέμβριο του 2017, αυτό νομίζω ότι μας δημιουργεί ένα διαδικαστικό, αλλά σοβαρό πρόβλημα στην όλη υπόθεση.