Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Για μία ακόμη φορά ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε να αντικρύσει την Καρυστιανού!





Γιά μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε να κοιτάξει στα μάτια τη Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, αφού δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού
Συλλόγου Αθηνών, αλλά ούτε και εκπρόσωπο του έστειλε στη Συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών
«ΤΕΜΠΗ 28-2-2023».



Και παρά το γεγονός ότι, η συνέντευξη δόθηκε τρεις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι διεκδικούν τις ψήφους των εκλογέων, ούτε και από τη Νέα Δημοκρατία παραβρέθηκε κάποιος στην αίθουσα του ΔΣΑ, για να ακούσει την ηρωίδα - μητέρα Μαρία Καρυστιανού, η οποία μίλησε για πρώτη φορά, μετά τη συλλογή 1.500.000 ελλήνων πολιτών, που ζήτησαν την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας.

Η θέση της ΝΔ έμεινε σε όλη τη διάρκεια, κενή!

Με συγκίνηση και αξιοπρέπεια η Μαρία Καρυστιανού, που έχασε την 27χρονη κόρη της Μάρθη στο μοιραίο τραίνο, απέδειξε ότι, παραμένει αλύγιστη, παρά τον πόλεμο, που δέχτηκε από κομματικά στελέχη της ΝΔ, που έφτασαν στο σημείο να την κατηγορήσουν ότι, «εργαλειοποιεί» τον θάνατο του παιδιού της «για λόγους ξεκάθαρα κομματικούς και στόχο την μελλοντική προσωπική κομματική σας ανέλιξη».

Ορθια στο βήμα η κ. Καρυστιανού, κοιτάζοντας την κενή θέση της ΝΔ, είπε:

"Ο πρωθυπουργός απουσιάζει και σήμερα. Οπως απουσίασε και από την Ολομέλεια της Βουλής".

Και συνέχισε με δυνατή φωνή:

"Kύριε Μητσοτάκη, το όνομα σας αναφέρθηκε σε μία ποινικά κολάσιμη πράξη. Σας απέστειλα επιστολή. Οφείλατε να μου απαντήσετε, ως εκπρόσωπος του κράτους, που σκότωσε το παιδί μου. Εχω δικαίωμα να μάθω, γιατί κάηκε το παιδί μου και γιατί αναζητούμε ακόμη οστικά υπολείμματα του".

Και συμπλήρωσε:

"Eχω υπομονή και θα περιμένω"!

Σε άλλο σημείο η Μαρία Καρυστιανού αναφέρθηκε στην απαίτηση του 1,5 εκατομμυρίου πολιτών, να καταργηθεί ο νόμος για την ατιμωρησία των πολιτικών, λέγοντας:

"Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη αδικία"!

Και απευθυνόμενη στους πολιτικούς φώναξε:

"Σηκωθείτε από τις καρέκλες σας. Σηκωθείτε από το βάθρο σας κι επιτέλους κοιτάξτε μας. Ενάμισι εκατομμύριο πολίτες, είναι πολύ περισσότεροι από τους 500.000 που απαιτεί το Σύνταγμα, για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών".

Ενώ συμπλήρωσε:

"Η συνεχής εξασθένηση των πολιτών με αβάσταχτους φόρους, προκειμένου να κάμψει το ηθικό μας, δεν λειτουργεί πλέον".


Στη συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023», με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας», εκτός από τη Μαρία Καρυστιανού, ομιλητές ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός, η ε.τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Νίκος Παπασπύρου.

Παρεμβάσεις έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού
Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την ε.τ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν στην ad hoc Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.

Στην Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των
κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης
(ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος
Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Νικόλαος Βρεττός (ΝΙΚΗ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών
Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι, το δικηγορικό σώμα, δια των Δικηγορικών Συλλόγων, συμμετέχει στη δίκη για το έγκλημα των Τεμπών, παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας και στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, θα υποστηρίξει ενεργά το αίτημα τόσο των συγγενών των θυμάτων όσο και των 1,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών, αλλά και για την ψήφιση του αναγκαίου εκτελεστικού νόμου, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (73 παρ. 6 Σ).

Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, το
οποίο υιοθέτησε και διατηρεί μέχρι σήμερα ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο προστασίας πολιτικών προσώπων, ακόμη για αδικήματα, που δεν συνδέονται με την πολιτική δραστηριότητα αλλά και των
κομμάτων για την μη τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του
Συντάγματος.

Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει κυρίως στο μέλλον , ώστε να
αποφευχθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας, που παρατηρήθηκαν στις
περιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ηλεία, στο Μάτι, στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε μια σειρά άλλες εθνικές τραγωδίες.

Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού,
είναι η απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους υπαίτιους, όσο «ψηλά» και αν βρίσκονται. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των «ισχυρών», συνιστά «δεύτερο έγκλημα», συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη.-