Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Η μεγάλη... έξοδος δικαστών και εισαγγελέων, που αποχωρούν από ΑΠ και ΣτΕ


ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

Συρτάρια, που ανοιγοκλείνουν με θόρυβο, ντουλάπια γεμάτα δικογραφίες, που αδειάζουν βιαστικά, καροτσάκια του σούπερ μάρκετ γεμάτα κουτιά με βουνά από έγγραφα, κάποιους πίνακες ζωγραφικής, λίγες εικόνες και κάποια βιβλία...

Εικόνες μετακόμισης στον Αρειο Πάγο, καθώς η Παρασκευή 28 Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα ενεργού υπηρεσίας, για επτά Αντιπροέδρους, οκτώ Αντεισαγγελείς και δεκατρείς Αρεοπαγίτες, οι οποίοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, καθώς συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Παρόμοιο σκηνικό και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκεί οι αποχωρήσεις των ανώτατων δικαστών χτύπησαν... ταβάνι, καθώς, μεταξύ άλλων, συνταξιοδοτήθηκε και η Πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, η οποία επίσης συμπλήρωσε το όριο ηλικίας.

Κι επειδή κάποια ονόματα έχουν γράψει ιστορία - καλή ή κακή - οι αποχωρούντες από τον Αρειο Πάγο είναι οι παρακάτω:

Εκ των Αντιπροέδρων ο Νικόλαος Πιπιλίγκας ήταν ο αρχαιότερος, ενώ ξεχώρισε για τη νομική του κατάρτιση. Το όνομα του είχε παίξει για την Προεδρία του Αρείου Πάγου.

Οι Αντιπρόεδροι ΑΠ Θεόδωρος Κανελλόπουλος και Γεώργιος Χριστοδούλου υπήρξαν ηχηρά ονόματα στη Δικαιοσύνη.

Αποχωρεί επίσης η Αντιπρόεδρος ΑΠ Ελένη Φραγκάκη, η οποία ξεχώρισε ιδιαίτερα με τη γενναία στάση, που κράτησε ως μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, στη δίκη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Συνταξιοδοτήθηκαν επίσης οι Αντιπρόεδροι Μαρία Μουλιανιτάκη, Μυρσίνη Παπαχίου και Αικατερίνη Κρυσταλλίδου.

Οι δεκατρείς Αρεοπαγίτες, που... κούνησαν μαντήλι στη Δικαιοσύνη είναι οι Γεώργιος Κλαμαρίδης, Κυριάκος Μπαμπαλίδης, Μαρία Βάρκα, Σοφία Οικονόμου, Δημήτρης Τράγκας, Ελένη Μπερτσιά, Διονύσιος Παλλαδινός, Ασπασία Μεσσηνιάτη -Γρυπάρη, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκος, Χρήστος Νάστας, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου και Μαλαματένια Κουράκου.

Από τους οκτώ Αντεισαγγελείς, που αποχωρούν η Ολγα Σμυρλή υπήρξε εισαγγελέας έδρας και των δύο Ειδικών Δικαστηρίων, ενώ είχε ζητήσει τη απαλλαγή του πρώην Υπουργού Νίκου Παπά, καθως επίσης του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Οριστικό ΑΝΤΙΟ στη Δικαιοσύνη είπαν και οι Αντεισαγγελείς οι Αριστέα Θεοδόση, Ιωάννης Αγγελής, Ιωάννης Προβατάρης, Ιωάννης Μωραΐτάκης, Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Στο ΣτΕ επίσης αποχώρησαν, εκτός από την Πρόεδρο Ευσαγγελία Νίκα, η Αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτριος Γρατσίας και Ελένη Παπαδημητρίου.