Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ο Μάρκος, ο «Ιταλός»: Από στέλεχος πολυεθνικής στο Μιλάνο άνοιξε τρατορία στη Ζαρούχλα!






Λένε ότι, η τύχη και ο έρωτας βοηθάνε τους τολμηρούς!

Στην περίπτωση του Μάρκου, ισχύουν και τα δύο...

Και πως αλλιώς, εκτός από τολμηρό, μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος έναν άνθρωπο σαν το Μάρκο, ο οποίος εγκατέλειψε το Μιλάνο, την καρδιά της μόδας και των επιχειρήσεων, όπου εργαζόταν ως στέλεχος φαρμακευτικών εταιριών, γιά να εγκατασταθεί στη Ζαρούχλα, ένα μικρό πανέμορφο χωριό, στις πλαγιές του όρου Κράθη, που θεωρείται ένας από τους πιό ορεινούς οικισμούς της Αχαίας.

Πως μπορεί να "χωρέσει" ένας άνθρωπος, με λαμπρές σπουδές και την καριέρα του Μάρκου, από την πιό κοσμοπολίτικη και πολύβουη πόλη της Ιταλίας, σε ένα χωριό, που σήμερα αριθμεί... οκτώ κατοίκους?

Ερωτας ήταν η αιτία, που τον χτύπησε κατακούτελα προ 12ετίας, σε διακοπές  στη Μήλο, όπου γνώρισε κι ερωτεύτηκε τη σημερινή σύζυγο του Μαριθέα, η οποία κατάγεται από τη Ζαρούχλα.

Με κινητήριο δύναμη τον έρωτα του, για τη Μαριθέα και τη λατρεία του, γιά την Ελλάδα, ο Μάρκος κατάφερε, να δώσει άλλο νόημα στη ζωή του και παράλληλα να προσφέρει ζωή και χαρά στο σχεδόν εγκαταλειμένο χωριό της Ζαρούχλας. 

Κι όλα αυτά, ποντάροντας σε έναν μαγικό αριθμό: Το "1022"!



Αυτό είναι το όνομα της τραττορίας,  που έστησε ο Μάρκος, δίπλα από μία πηγή με τρεχούμενο νερό στο χωριό της "Ζαρούχλας".

Το όνομα εστιατορίου είναι "1022 Μ - Ορεινή Κουζίνα" και αντιπροσωπεύει το υψόμετρο, στο σημείο του ορεινού χωριού, που βρίσκεται το μαγαζί, καθώς και το πάντρεμα της ιταλικής με την ορεινή κουζίνα της Ζαρούχλας.



Ο Μάρκος ή ο "Ιταλός", όπως είναι γνωστός στην περιοχή, κατάφερε να ξαναδώσει πνοή στο χωριό, που μετά την οικονονική κρίση και τα μνημόνια, είχε βυθιστεί στην ερημιά και τη σιωπή.

Εκεί, όπου προηγουμένως λειτουργούσε μιά παλιά ψησταριά, σήμερα μοσχοβολάνε οι ιταλικές σπεσιαλιτέ του "1022 Μ", όλες διά... χειρός Αντρέα!



Αυτό είναι το όνομα του συμπατριώτη Μάρκου Ιταλού σεφ, που επίσης εγκατέλειψε προσωρινά το Μιλάνο και εγκαταστάθηκε στη Ζαρούχλα, για να ξεσηκώνει τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες στην ορεινή Αχαία, οι οποίοι γοητεύονται από την κουζίνα του. 

Ο Αντρέα, ο σεφ του "1022 Μ", απογειώνει τα πιάτα, που σερβίρονται στο ιταλικό εστιατόριο, αφού όποιος τον γνωρίσει, καταλαβαίνει ότι, δεν μαγειρεύει με τα χέρια, αλλά με την καρδιά του!

Η ιστορία του Μάρκου, μέχρι να καταλήξει στο Ζαρούχλα και στην "τραττορία" είναι μυθιστορηματική!



"Είμαι ερωτικός μετανάστης", συνηθίζει να λέει ο ίδιος, με τα άψογα ελληνικά του, για να περιγράψει την αιτία, που τον έφερε στη χώρα μας και τον έδεσε μαζί της.

Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα, ζούσε και εργαζόταν στη ΜΗΚΥΟ του Πέτρου Κόκκαλη "Οργάνωση Γη".

Οταν έληξε η σύμβαση του με τη ΜΗΚΥΟ, ξεκίνησε να βοηθάει τον πεθερό του και πατέρα της Μαριθέας, στις αγροτικές εργασίες στα χωράφια της Ζαρούχλας.

Αυτό ήταν! O Mάρκος ερωτεύτηκε το χωριό και αποφάσισε να δεθεί ακόμη περισσότερο μαζί του, δημιουργώντας το εστιατόριο του.


Βοήθησε σε αυτό ίσως και το γεγονός ότι, η πεθερά του η κ. Αριάδνη, είναι η Πρόεδρος του χωριού με τους 8 κατοίκους!

Η οικογένεια του στο Μιλάνο αντέδρασε έντονα στην απόφαση του, να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ζήσει στην Ελλάδα, ενώ όπως ο ίδιος λέει, ο πατέρας είχε κόψει κάθε επικοινωνία μαζί του, επί ένα χρόνο.

Οπως λέει χαμογελώντας ο Μάρκος, "πρόσφατα ανακάλυψα ότι, ο πατέρας μου είχε πάρει μιά παρόμοια απόφαση στη ζωή του, όταν χώρισε την Ιταλίδα πρώτη του σύζυγο, ακολουθώντας το μεγάλο του έρωτα, την Ολλανδή δεύτερη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε στο Μάρκο.

Οι σχέσεις του Μάκρου με τους δικούς του αποκαταστάθηκαν, όταν ο πατέρας του ταξίδεψε στην Ελλάδα και ήρθε στη Ζαρούχλα.

Ο Μάρκος μένει στο χωριό και λειτουργεί το εστιατόριο του από το Μάρτιο, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, τότε που το χιόνι φτάνει κοντά στα 2 μέτρα.

Στη συνέχεια μαζί με τη Μαριθέα, μεταφέρονται στην παραθαλάσσια Ακράτα, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους.