Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Μετά τις εκλογές οι απαντήσεις του ανακριτή, για τα Τέμπη


ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μετά τις εκλογές αναμένονται οι απαντήσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα, που θα καθορίσουν την ποινική εξέλιξη για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

- Θα ασκηθεί δίωξη και για λαθρεμπορία, στην υπόθεση των Τεμπών?

-Υπήρχε απαγορευμένο φορτίο με χημικούς καταλύτες στην εμπορική αμαξοστοιχία, σε ποιόν ανήκε το υλικό και ποιός ήταν ο παραλήπτης του?

- Ποιοί από τους εμπλεκόμενους θα καθίσουν στο εδώλιο για το μπάζωμα και την απόκρυψη στοιχείων?

- Ποιά ήταν τα λόγια του σταθμάρχη στα κρίσιμα 11 λεπτά πριν από τη σύγκρουση των τραίνων? Γνώριζε ότι, τα τραίνα πήγαιναν το ένα πάνω στο άλλο? Ισχύουν όσα είπε στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, που έχει στα χέρια του ο ανακριτής, ή έγινε αλλοίωση?

- Ηταν ανθρώπινο λάθος, ή οι εγκληματικές παραλείψεις της Κυβέρνησης και των στελεχών της, που οδήγησαν στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έγκλημα όλων των εποχών?

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έρευνα του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαίμη, για την υπόθεση των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, καθώς μετά τις εκλογές, αναμένονται οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα, που θα καθορίσουν πόσοι και ποιοί θα καθίσουν στο εδώλιο!

Φως θα ρίξουν τέσσερεις επιστημονικές πραγματογνωμοσύνες, τα αποτελέσματα των οποίων περιμένει ο ανακριτής, προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του.

Η πρώτη αφορά του πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε έξι ερωτήματα του ανακριτή, γιά το ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε μεγάλες ποσότητες ξυλόλιο, τουλόλιο κλπ.

Ο κ. Μπακαίμης είχε ορίσει τον ειδικό πραγματογνώμονα του Μετσοβίου τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις διαφορές, που είχαν ανακύψει μεταξύ των πραγματογνωμώνων, ως προς την ποσότητα ξυλόλιο, που ανιχνεύτηκε στον τόπο του δυστυχήματος, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων

Μάλιστα η έκθεση του πραγματογνώμονα των συγγενών των θυμάτων κ. Κοκοτσάκη, ήταν αυτή που πρώτη έδειξε τη χημική ουσία ως υπεύθυνη για την έκρηξη την ώρα, από την οποία - όπως προέκυψε εκ των υστέρων - κάηκαν ζωντανοί οι περισσότεροι επιβάτες του τραίνου.

Η δεύτερη απάντηση, που περιμένει ο ανακριτής αφορά την ανάκτηση του διαγραμμένου υλικού καταγραφής φόρτωσης και κίνησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε με την επιβατική, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Μπακαΐμης έχει στείλει αίτημα προς ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου, το οποίο εκτός από καταρτισμένο προσωπικό διαθέτει και την απαραίτητη εξουσιοδότηση από την κατασκευάστρια εταιρία, για τους 12 από τους 15 σκληρούς δίσκους, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και δείχνουν τι ακριβως φορτώθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχια.

Η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει, αφού το προξενείο της χώρας μας, στο οποίο αρχικά εστάλη το έγγραφο για να μεταφραστεί και να σταλεί στο εργαστήριο, φέρεται να απάντησε πως απαιτείται εξειδικευμένος μεταφραστής! Το έγγραφο επέστρεψε στον ανακριτή, ενώ τελικά φαίνεται πως με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε γνώστης της εξειδικευμένης ορολογίας που απαιτούσε το έγγραφο.

Ο εφέτης ανακριτής στο αίτημα του , που εστάλη στις 15 Μαρτίου ζήτησε την ανάκτηση του περιεχομένου των 15 συνολικά κατασχεμένων σκληρών δίσκων από τη φόρτωση στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στις 28-2-2023 της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, που ενεπλάκη στο δυστύχημα και την κίνηση, πορεία και διέλευση αυτής από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πλατέως, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Νέων Πόρων και Ραψάνης, διέλευση που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ των ωρών 21.40 – 23.18.

Η τρίτη πραγματογνωμοσύνη, που αναμένει ο ανακριτής κ. Μπακαίμης αφορά τα εργαστηριακά αποτελέσματα, για τα υπολείμματα οστών, που εντοπίστηκαν από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, κατά τη διάρκεια των ερευνών στο ιδιωτικό οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας.

Τις έρευνες διενεργούν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα και τα οστικά υπολλείματα εξετάζονται από ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟ, ώστε να εξακριβωθεί εάν ανήκουν σε ζώα, ή σε άνθρωπο.

Τα οστά είχαν βρεθεί με τη συνδρομή της ομάδας Anubis, στη θέση «Πηγάδια», όπου βρίσκεται το οικόπεδο, στο οποίο μεταφέρθηκαν τα μπάζα από τον τόπο της τραγωδίας και είναι τα τελευταία ευρήματα στην υπόθεση, τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον σημαντικά.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι, ανήκουν σε άνθρωπο και όχι σε ζώο, τότε θα γίνει έλεγχος DNA, ώστε να εξακριβωθεί σε ποιόν ανήκουν, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προκύψουν νέες κατηγορίες, με συμπληρωματικές ποινικές διώξεις, όχι μόνον για τους ήδη κατηγορούμενους, που εμπλέκονται στο μπάζωμα, αλλά ενδεχομένως και σε νέα πρόσωπα.

Γιά την υπόθεση του μπαζώματος ή του τσιμεντώματος στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, διενεργείται προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, γιά αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος (πλημμέλημα).

Μάλιστα, παρά την προσπάθεια, που κατέβαλλε ο κ. Αγοραστός, η δικογραφία με την ποινική εμπλοκή του, να παραμείνει ανεξάρτητη και χωριστή από την μεγάλη δικογραφία, για τους 57 νεκρούς, ο ανακριτής συσχέτισε τις δύο υποθέσεις. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο πρώην Περιφερειάρχης να είναι συγκατηγορούμενος , γιά παράβαση καθήκοντος, που αφορά την αλλοίωση των στοιχείων της έρευνας, στη μεγάλη δικογραφία για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

- Τελευταίο κομμάτι στην υπόθεση και εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται η πραγματογνωμοσύνη, για τις συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας, την οποία έχει παραγγείλει ο κ. Μπακαίμης.

Ο εφέτης ανακριτής έχει στα χέρια του τις απομομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του σταθμάρχη, από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες αυτές, δεν έχουν σχέση με το οπτικοακουστικό υλικό, που δόθηκε στον Τύπο αμέσως μετά το δυστύχημα, στο οποίο - όπως αποκαλύφτηκε στη συνέχεια - είχε γίνει μονταζ.

Ο κ. Μπακαίμης, για να είναι σίγουρος ότι, δεν υπάρχει αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη, παρήγγειλε νέα πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί, εάν έχει γίνει κοπτοραπτική στις συνομιλίες του.

Ο σταθμάρχης θα είναι το τελευταίο πρόσωπο, που θα καλέσει ο ανακριτής σε απολογία, αφού θα έχει πλέον ολοκληρωμένη εικόνα της υπόθεσης.

Και από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά...