Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Προς αναβολή ή διακοπή οδεύει αύριο η δίκη των "Σπαρτιατών", για εξαπάτηση εκλογέων!


Στο Γ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας έχει προσδιοριστεί να γίνει αύριο η δίκη των 11 βουλευτών των "Σπαρτιατών", οι οποίοι μετά τις καταγγελίες του αρχηγού τους Βασίλη Στίγγα περί "Ντον Κορλεόνε" και "Grrek Mafia" είναι κατηγορούμενοι για εξαπάτηση ψηφοφόρων, καθώς σύμφωνα με την ποινική δίωξη, που άσκησε εναντίον τους η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη το κόμμα τους θεωρείτο "βιτρίνα" του έγκλειστου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι, η δίκη θα αναβληθεί, καθώς δύο τουλάχιστον εκ των κατηγορουμένων βουλευτών αναμένεται να επικαλεστούν κώλυμα των πρόβλημα συνηγόρων τους.

Αντίθετα, εκ των τεσσάρων βουλευτών των "Σπαρτιατών", που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, αναμένεται να αρνηθεί την αναβολή και να ζητήσει διακοπή ή επίσπευση της.

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, θεωρείται σημαντική και για το Εκλογοδικείο, το οποίο τον περασμένο μήνα ανέβαλε την έκδοση απόφαση σχετικά με την έκπτωση ή όχι από το βουλευτικό αξίωμα των βουλευτών των Σπαρτιατών, για μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Ουσιαστικά οι δικαστές του Εκλογοδικείου έκριναν πως πρέπει να προηγηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των Σπαρτιατών σε ποινικό επίπεδο.

Μάλιστα δεν αποκλείεται η υπόθεση να τραβήξει σε μάκρος καθώς θα πρέπει ενδεχομένως να καταστεί αμετάκλητη σε ποινικό επίπεδο. ΟΙ Σπαρτιάτες παραμένουν βουλευτές, παρά το ότι το κόμμα έχει εκπέσει των ευρωεκλογών, με βάση τη δίωξη που τους ασκήθηκε για εξαπάτηση εκλογέων.

Κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στην υπόθεση είναι και ο Ηλίας Κασιδιάρης, που φέρεται ως υποκρυπτόμενος αρχηγός του κόμματος, καθώς και ένας δικηγόρος, , που μετείχε στις επαφές των υποψήφιων τότε βουλευτών με τον έγκλειστο πρώην βουλευτή, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στην εξαπάτηση των εκλογέων.

Η δικογραφία ξεκίνησε να σχηματίζεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Βασίλης Στίγκας κατήγγειλε παρασκηνιακές ενέργειες εντός του κόμματός του. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκίνησε τότε έρευνα που διενέργησε η ίδια. Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην κ. Αδειλίνη η οποία κάλεσε σε εξηγήσεις τόσο τους βουλευτές του κόμματος, όσο και τον Ηλία Κασιδιάρη. Με το πέρας της έρευνας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης.