Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Διπλή... "γιορτή", γιά το Φλωρίδη!

ΠΗΓΗ: "ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην κυριακάτικη δημοκρατία"

Μήνας διπλών γενεθλίων ο Ιούνιος για τον Υπουργό Δικαιοσύνης και πολλά τα δώρα, που έλαβε, κυρίως τα πολιτικά!

Ο κ. Φλωρίδης γιόρτασε τα ηλικιακά του γενέθλια στις 4 Ιουνίου.

Παράλληλα όμως γιορτάζει και τα υπουργικά του γενέθλια, καθώς στις 25 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές του 2023 και το 41% της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και μπορεί η ΝΔ,  με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών,  να υπέστη συντριπτική, καθώς απώλεσε το 13% της δύναμης της, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο παρέμεινε αλώβητος, αφού στον ανασχηματισμό, που ακολούθησε, διατήρησε τη υπουργική του καρέκλα, παρά τις, περί του αντιθέτου, φήμες.

Κατάφερε μάλιστα, να ολοκληρώσει τις τέσσερεις από τις επτά μεταρρυθμίσεις, που έχει σχεδιάσει για τη Δικαιοσύνη κι αυτό,  παρά τις αντιδράσεις, που προκάλεσαν οι δύο σημαντικότερες, - όπως οι νέοι ποινικοί κώδικες και η ενοποίηση των Πρωτοδικείων με τα Ειρηνοδικεία.

 

 

Πρεμιέρα στο νόμο Φλωρίδη για την ενδοοικογενειακή βία έκανε η υπόθεση Λύτρα.

Είναι η πρώτη φορά από την 1η Μαίου, που άρχισε να ισχύουν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες και κυρίως  ο νέος νόμος, για την ενδοοικογενειακή βία, που έγινε πράξη η ρύθμιση, βάσει την οποία  ο γιατρός, όπως αυτός ο οποίος βοήθησε τη σύζυγο του γνωστού ποινικολόγου Αποστόλη Λύτρα, κατήγγειλε ενδοοικογενειακή βία και κάλεσε την αστυνομία, επειδή αυτό τον υποχρεώνει να κάνει το νέο ποινικό σύστημα, χωρίς να φοβάται ότι, πιθανόν θα μπλέξει...

Μάλιστα, βάσει του νόμου Φλωρίδη,  ο γιατρός που εξέτασε την τραυματισμένη σύζυγο του δικηγόρου, επίσης δικηγόρο, έχει τη δυνατότητα, να μην εμφανιστεί ως μάρτυρας στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση του με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς του).