Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Τι είπε στις "Δικογραφίες" ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος, για το τρομοδέμα

Από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής, που χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του, στο Βύρωνα,  στις 4.30 το πρωί πληροφορήθηκε ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος  ότι,  είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός εναντίον του, σε μπαγκαζιέρα μηχανής.
Οπως τον ενημέρωσαν οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στη συνέχεια, άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στον ιστότοπο "Zougla" και στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ότι, έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του γνωστού εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.
Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, που εξέτασαν το τρομοδέμα  ενημέρωσαν τον αντιεισαγγελέα ΑΠ ότι, ήταν τυχερός, καθώς από λάθος στη συνδεσμολογία δεν εξερράγη.
Ο αντιεισαγγελέας δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποια ερμηνεία στην εναντίον του επίθεση, καθώς τώρα δεν χειριζόταν κάποια σημαντική δικογραφία, ωστόσο το απέδωσε στο γεγονός ότι, " τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε μια επιχείρηση στοχοποίησης του λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομα του».
Στο παρελθόν ο κ. Ντογιάκος είχε χειριστεί πολύ σημαντικές υποθέσεις, όπως την έρευνα, για τη "Χρυσή Αυγή", την δικογραφία για το νέο παραδικαστικό και τη μαφία ακινήτων, , τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις άγονες γραμμές του Αιγαίου και τα ομόλογα των Ταμείων, ενώ είχε .συγκρουστεί με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της υποψηφιότητάς του, για τη θέση του προισταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, όπου επελέγη από τους συναδέλφους του δύο φορές.
Από το περιβάλλον του κ. Ντογιάκου, ωστόσο, επισημαίνεται πως τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε μια επιχείρηση στοχοποίησης σε βάρος του «λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομα του».

Η κόντρα με την πρώην πρόεδρο ΑΠ Βασιλική Θάνου


Ο κ. Ντογιάκος είχε άγρια κόντρα με την πρώην πρόεδρο του ΑΠ Βασιλική Θάνου, όταν 
δρομολόγησε  την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».
Η απόφαση αυτή του κ. Ντογιάκου είχε λάβει χώρα μόλις δύο ημέρες μετά την κλήση του από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη εκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Η πρόεδρος του ΑΠ θεωρώντας ότι, η έκφραση του «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου» την έθιγε προσωπικά, εξαπέλυσε αμείλικτη καταδίωξη και πέτυχε την τιμωρία του.
Η αρχική ποινή δεν την ικανοποίησε και στη συνέχεια παρά το γεγονός ότι, ο κ. Ντογιάκος εξελέγη για δεύτερη θητεία ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, και το γεγονός ότι, 45 περίπου εισαγγελείς τον ψήφισαν και τον επέλεξαν, έκανε την κ. Θάνου να υποστηρίξει δημόσια ότι, οι εισαγγελείς που τον ψήφισαν, παρασύρθηκαν!
Αφορμή το ερώτημα, που απηύθυνε η τότε πρόεδρος του ΑΠ Βασιλική Θάνου, μετέπειτα υπηρεσιακή πρωθυπουργός και σήμερα επικεφαλής του νομικου γραφείο του πρωθυπουργού, η οποία απευθυνόταν στον προιστάμενο της επιθεώρησης και αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Λεοντή, ζητώντας του να διερευνήσει, “εαν ορθά επελεγη στη θεση του προισταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ο ισίδωρος Ντογιακος ή υπήρξαν μεθοδεύσεις για την εκλογή του στη θέση του διοικητή της Εισαγγελίας Εφετών”.
Ακολούθησε ο τεως υπουργος Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ζήτησε στοιχεία, τοσο από την τοτε εισαγγελεα ΑΠ Ευτέρη Κουτζαμάνη, όσο και από την τότε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιλεγείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Θανου.
Η εισαγγελέας κ. Κουτζαμανη απάντησε ότι, η διαδικασία της εκλογής του Ισίδωρου Ντογιακου ήταν καθόλα νόμιμη, σε αντιθεση με την κ. Θάνου, η οποια κατεληξε σε αντίθετο συμπέρασμα.
Οταν ο τεως προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Π. Καραγιάννης παραιτήθηκε, υποβάλλοντας αίτηση, για να προαχθει σε αντιεισαγγελεα ΑΠ, προκηρύχθηκαν εκλογες για νέο προισταμενο Εισαγγελιας Εφετών.
Η Ολομέλεια έκρινε οτι, ο κ. Ντογιάκος μπορεί να συμμετάσχει, όπως είχε γινε στο παρελθόν με άλλους υποψηφιους, που ηταν ενδέκατοι στη σειρά.
Οι εκλογες έγιναν με κύρια αντίπαλο του τη Γεωργία Τσατάνη.
Το σκόρ ήρθε 45 – 36, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να καταλαμβάνει τη θέση του προισταμένου, ενω μέχρι τότε κανένας δεν έκανε ενσταση ή δεν έθεσε θέμα παρατυπίας των εκλογών.
Για την τότε πρόεδρο του ΑΠ Βασιλική Θανου όμως, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν ήταν ενδέκατος, αλλά δωδέκατος στη σειρά, καθώς κατά την άποψη της ο παραιτηθείς Π. Καραγιάννης ανήκε ακόμη στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών και συνεπως ο Ντογιακος δεν είχε δικαιωμα να κατεβει στις εκλογες.
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε για τις συνθήκες εκλογής του, κατέθεσε υπόμνημα στον τότε προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Νίκο Λεοντή, για όσα του απέδιδε η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στην παραγγελία της την 20.8.2015.
Ακολουθησαν πειθαρχικες διωξει σε βάρος Ντογιάκου, όταν η τότε προεδρος του Άρειου Πάγου Βασιλική Θάνου έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης, με το οποίο τον κατηγορούσε για” συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών”..
Oι καταγγελίες της κ. Θάνου μπήκαν στο αρχείο, καθώς κριθηκε ότι ο όρος “εξωθεσμική παρέμβαση τηςΔικαιοσύνης” δεν ήταν απαξιωτικός.
Ομως ο τότε υπουργος Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος διαφώνησε με την αρχειοθετηση και παρηγγειλε νεα πειθαρχική δίωξη κατά Ντογιάκου.
Το πειθαρχικό συμβούλιο τιμώρησε τον εισαγγελεα με την ποινή της γραπτης επίπληξης, αλλά ούτε και αυτό ικανοποίησε τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος άσκησε έφεση και ζήτησε να επιβληθει βαρύτερη ποινή σε βάρος του.
Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο δέχτηκε την έφεση του υπουργού Δικαιοσύνης και του επέβαλλε πειθαρχική ποινή προστίμου στερησης μισθο 40 ημέρων, με αποτελεσμα να εκπέσει τότε από τη θεση του προισταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία είχε μόλις επανεκλεγεί για δεύτερη φορα.
Ακολούθησε η απόφαση του 15μελους συμβουλίου του ΑΠ, που με συντριπτική πλειοψηφια 13 υπερ, έναντι 2 κατά, προήγαγαν σε αντιεισαγγελέα ΑΠ τον πρώην προιστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισιδωρο Ντογιακο, αφηνοντας κυριολεκτικα μόνους στο “Οχι” την εισαγγελέα του ΑΠ Ξενη Δημητριου και τον πρόεδρος του ΑΠ Βασίλη Πέππα.