Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ερχεται... τσουνάμι με Novartis, γιά Ράικου - Τουλουπάκη


Σε... τσουνάμι για τη Δικαιοσύνη αναμένεται να εξελιχτεί η αντιπαράθεση της επι σειρά ετών εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου με την διάδοχο της Ελένη Τουλουπάκη, για την υπόθεση Novartis.

Μετά την αγωγή κακοδικίας, που υπέβαλλε η κ. Ράικου κατά της διαδόχου της, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, κατηγορώντας τους ότι, βρίσκονται πίσω από στοχευμένη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της ανάκρισης, που αφορούν τον σύζυγό της, Λάζαρο Καρνέση, η έρευνα γιά την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας βγήκε τελείως απο τις ράγες, καθώς η πρώην Διαφθοράς έβγαλε ένα ακόμη όπλο στο τραπέζι.

Η κ. Ράικου υπέβαλλε αίτηση εξαίρεσης εναντίον της κ. Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να παγώσει η έρευνα για την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας, μέχρι να κριθεί το θέμα τις επόμενες ημέρες από το συμβούλιο Εφετών.

Αφορμή για την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη είναι η εμπλοκή του ονόματος του συζύγου της κυρίας Ράικου στην υπόθεση Novartis.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς εστράφη με αγωγή κακοδικίας κατά της διαδόχου της, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, κατηγορώντας τους ότι βρίσκονται πίσω από στοχευμένη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της ανάκρισης, που αφορούν τον σύζυγό της, Λάζαρο Καρνέση.

Με την αγωγή της, η κ. Ράικου και ο σύζυγος της αξιώνουν συνολική αποζημίωση 300.000 ευρώ από τους τρεις εισαγγελείς, καθώς μεταξύ άλλων, τους εγκαλούν για παραβίαση μυστικότητας της έρευνας για τη Novartis, με αφορμή τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί σε μερίδα του Τύπου. Σύμφωνα με αυτές, ο σύζυγος της κ. Ράικου ήταν στη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis και είναι αποδέκτης εμβάσματος από τη συγκεκριμένη εταιρεία, που βρέθηκαν σε κοινό τους λογαριασμό. Ο σύζυγος της εισαγγελέα αρνήθηκε σε δημόσια τοποθέτησή του, οποιαδήποτε παράνομη ή ύποπτη συναλλαγή με την εταιρεία, αποδίδοντας το θέμα σε απόπειρα στοχοποίησης της γυναίκας του, ενώ από το περιβάλλον της κ. Ράικου έγινε λόγος γιά “Ρασπούτιν” της Δικαιοσύνης που επιχειρούν να την εξοντώσουν.

Μάλιστα ο κ. Καρνέσης είχε αναφέρει ότι, έλαβε το 2009 ποσό 1.000 ευρώ μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της εταιρείας, ενω είχε είχε επισημάνει πως η αμοιβή αυτή ήταν καθόλα νόμιμη.

Την αγωγή κακοδικίας χειρίζεται η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Πάντως, η υποβολή αιτήσεως εξαίρεσης κατά των τριών εισαγγελέων ουσιαστικά «παγώνει» την έρευνα για τη Novartis,  δεδομένου ότι η περίπτωση του γιατρού συζύγου της κ. Ράικου είναι ενσωματωμένη στο σύνολο της δικογραφίας, που αφορά χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς. Η έρευνα παγώνει μέχρι η αίτηση εξαίρεσης να κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Παράλληλα, όμως εκκρεμεί και η πειθαρχική αναφορά του συζύγου της κ. Ράικου σε βάρος των τριών εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis.
Τέλος, ο σύζυγος της κ. Ράικου έχει καταθέσει και μήνυση, θεωρώντας τους τρεις εισαγγελείς υπεύθυνους για την εμπλοκή του ονόματός του, στην υπόθεση.