Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Δούρου – Ψινάκης νίπτουν τα χείρας τους!


Δούρου – Ψινάκης νίπτουν τα χείρας τους για τους 99 νεκρούς και την τεράστια καταστροφή από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.
Κοινή πορεία ακολουθούν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, στις έγγραφες εξηγήσεις, που έδωσαν ως ύποπτοι, για τις φονικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, καθώς στα υπομνήματα τους προχώρησαν σε αποποίηση των ευθυνών, που τις καταλογίζουν με μηνύσεις τους συγγενείς δεκάδων θυμάτων.

Η Ρένα Δούρου στο υπόμνημά της, ισχυρίστηκε, ότι η Περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς σημειώνοντας πως «η αυτοδιοίκηση δεν σβήνει φωτιές ούτε απομακρύνει προληπτικά χωρίς εισήγηση της Πυροσβεστικής».
Υποστηρίζοντας ότι, “η ίδια έπραξε το καθήκον της”, η περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν υπήρξε εντολή για εκκένωση της πληγείσας περιοχής.
Η κ. Δούρου στο υπόμνημά της υποστήριξε ότι, οι ΟΤΑ δεν έχουν αρμοδιότητες κατάσβεσης πυρκαγιών, γιατί σύμφωνα με το νόμο η μόνη τους αρμοδιότητα τους είναι η παροχή μηχανημάτων και υδροφόρων, αν και εφόσον ζητηθούν από την Πυροσβεστική, ενώ εξήγησε, ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών καθώς δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική.
Η περιφερειάρχης επίσης επιρρίπτει ευθύνες στην Πυροσβεστική λέγοντας ότι, θα έπρεπε, όπως ρητά ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εγκαίρως και επακριβώς να καθορίζει ασφαλή δρόμο και ασφαλή τόπο της δράσης και να δοθεί στον δήμαρχο, αν αφορούσε έναν δήμο, ή την Περιφέρεια, αν αφορούσε πάνω από δύο Δήμους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και προσθέτει ότι η ίδια αν και δεν της το επέβαλε ο νόμος συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
«Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει στο υπόμνημά της η κυρία Δούρου, η σχετική εισήγηση θα έπρεπε να γίνει σε χρόνο που θα επέτρεπε την υλοποίηση της δράσης ως προληπτικού μέτρου. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οργανωμένα προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν εν είδει αντιδράσεων σε καταστάσεις ανάγκης (παρών και άλλως αναπότρεπτος κίνδυνος). Τέτοια αντίδραση είναι δυνατή μόνον ως απεγκλωβισμός ή διάσωση και συνιστά τον κεντρικό πυρήνα του έργου της Πυροσβεστικής».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης υποστήριξε στο υπομνημα του προς τον εισαγγελέα ότι, η δήμος του ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, ενω εκφράζει την βαθιά θλίψη και συμπαράσταση του προς τα θύματα και τους συγγενείς τους υπογραμμίζοντας: «ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας». 
Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη ο Δήμος ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει, δίνοντας έμφαση στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων: «Καθημερινά το προσωπικό του Δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ», τόνισε στο υπόμνημα του και συμπλήρωσε: «Ο Δήμος δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι»
Για την 23η Ιουλίου ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρει πως είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές κάθε καλοκαίρι: «Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Ο κ. Ψινάκης υποστήριξε επίσης ότι, το προσωπικό του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενω επέρριψε και αυτός ευθύνες στην Πυροσβεστική: «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος. Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του Δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στον Δήμο αρμόδια να το εισηγηθεί στον Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την Περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά»
Eνώ κατέληξε:
«Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου».