Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Εισαγγελέας: "Ενοχοι όσοι ξέπλεναν τις μίζες των υποβρυχίων"



Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της αγόρευσης της, για την υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κ. Παντελάκη, έκλεισε τον κύκλο των κατηγορουμένων δείχνοντας ενοχή για συνολικά 20 από τους 32 εμπλεκόμενους στο παιχνίδι της μίζας.
Στο τελικό στάδιο της πρότασης της η κ. Παντελάκη ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για ξέπλυμα μαυρου χρήματος βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης, όπως οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, αντίθετα ήταν απαλλακτική για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, καθώς επίσης και για στελέχη της SUNLIGHT, αναφορικά με την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.
Η τρίτη και τελευταία μέρα της αγόρευσης της εισαγγελέα ήταν και η πιό ουσιαστική, καθώς με όσα είπε “χτύπησε” κατηγορούμενους, που φέρονταν να πρωταγωνιστούν στο “μαύρο χρήμα”, που διακινήθηκε για τη σύμβαση των υποβρυχίων, ενω αντίθετα άφησε ανέγγιχτους άλλους.
Στα προηγούμενα στάδια της αγόρευσης της η εισαγγελέας είχε ήδη προτείνει ενοχή για 12 και απαλλαγή για 2 εκ των 32 κατηγορουμένων.


Τι πρότεινε η εισαγγελέας:



Αλέξανδρος Αβαταγγελος
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας.
Όπως επισήμανε η κ. Παντελάκη από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων και τόνισε:
Είναι και αυτος στην ομάδα αυτή, που έστησε σχέδιο με Χ και Μ γιατην προώθηση μιζών σε πολιτικά και μη πρόσωπα. Είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρίας συμβούλων DOMARTON, που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό. Μας ανέπτυξε ότι, είχε ιδιότητα προξένου. Δεν ξέρω πώς χρησιμοποίησε αυτήν την ιδιότητα για να καλύψει την παράνομη δραστηριότητά του. Θεωρώ πως έτσι επραξε. Ήθελε να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του αυτή και στο δικαστήριο. Επιστρατεύθηκε από Φιλιπππίδη, που τον προσέγγισε και τον έβαλε σε ομάδα. Τελεσε δωροδοκία από κοινού με τον κατγορούμενο Φιλιππίδη και νομιμοποίηση εσόδων ως κατηγορείται”.

Ιωάννης Μπέλτσιος
Γιά τον κατηγορούμενο Ιωάννη Μπέλτσιο, η εισαγγελέας τόνισε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας , ενω ζήτησε να απαλλαγεί ο ίδιος κατηγορούμενος για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με το σκεπτικό ότι δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες και τόνισε:
Λόγω κομματικής ιδιότητας είχε αρκετές διασυνδέσεις. Γνωριζεται με τον Τσοατζόπουλο από παλιά από την εποχη της Δικτατοριας. Διετέλεσε και νομάρχης. Είχε πολλές θέσεις κεντρικές, ακόμα και στο Αττικό μετρό. Αρνήθηκε τη στενή του σχέση με τον Τσοχατζόπουλο, όμως όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και τα πορίσματα του κοινοβουλίου καταδεικνύουν ότι ήταν πρόσωπο στενά συνδεδεμενο με πρώην υπουργό. Ο Χάουν είχε δώσει τον χαρακτηρισμό ομάδα Α στην ομάδα αυτη. Είχε υποσχεθεί στον Τσοχατζόπουλο και στον Εμμανουήλ μέσω λογαριασμού συγκεκριμένων εταιρειών ιδιοκτησίας Ματαντού και Αβατάγγελου χρήματα, που προωθήθηκαν και κατεληξαν στον Τσοχατζόπουλο.Έλαβε σε μετρητά από τον Ματαντό 1 εκ, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Ο Ματαντός βάσει της γερμανικής δικογραφίας ήταν παρών σε πολλές συναντήσεις στο εξωτερικό με Χ και Μ, οι οποίοι μαζί με Φιλιππίδη και Πίκλερ οργάνωσαν ένα σχέδιο σύμφωνα, με το οποίο θα προωθούνταν μίζες παράνμαχρήματα σε αξιωμάτουχους και άλλους. Το όνομά του φαίνεται σε μεγάλο ποσοστό της γερμανικής δικογραφίας. Σε λογαριασμους του δεν βρεθηκαν χρήματα. Γι’ αυτόν το λόγο για νομιμοποίηση εσόδων επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία προτείνεται απαλλαγή. Προτείνω την ενοχή του για δωροδοκία, ως προς το 1 εκ που είμαι πεπεισμένη ότι το έλαβε”
Μιχαλης Ματαντός.
Η εισαγγελέας στάθηκε ιδιαίτερα στον κατηγορούμενο Μιχάλη Ματαντό , για τον οποίον πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αλλά να απαλλαγεί, για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, επειδή, όπως είπε έχει ήδη δικαστεί γι΄αυτή την πράξη στη Γερμανία.
Επιστρατεύθηκε, τόνισε η εισαγγελέας, όταν άλλαξε το ποινικό κομμάτι στην γερμανική δικαιοσύνη, για να αποκρυβούν οι
μίζες. Επιστρατευθηκε ως δεύτερο κομμάτι βοηθητικό. Εξ ου και η περίφημη λίστα του, για να μπορέσουν τα χρήματα να αλλάξουν διαδρομές”.

Σπυρίδων Τραυλός
Ήταν γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών του ΓΕΕΘΑ. Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τις οδηγίες για τα ΑΩ, δύο κατηγορίες συναλλαγών ήταν αποδεκτές, τα άμεσα Αντισταθμιστικά Ωφελη και τα έμμεσα ΑΩ. Το συγκεκριμένο ΑΩ κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία. Είχε άμεσο όφελος για την επιχείρηση που είχε επιλεγεί από τον προμηθευτή και έμμεσο όφελος από τις εισφορές που εισέπραξε το δημόσιο.
Οπως τόνισε η εισαγγελέας “προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία ότι η ακύρωση του αρχικού ΑΩ των fast ferries είχε γίνει από τον πελάτη, που θα τα λάμβανε χωρίς τη γνώση της υπηρεσίας. Τα ΕΝΑΕ δεν αντέδρασαν. Ο προμηθευτής πρότεινε ένα άλλο ΑΩ όπως είχε δικαίωμα, . Συγκροτήθηκε επιτροπή για αξιολόγηση των νέων στοιχείων. Τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, δεν επελέγησαν από τον κατηγορούμενο, ο οποίος υπέγραψε μόνο την συγκρότηση σε σώμα. Εγινε η διαπίστωση ότι, η σύμβαση ήταν προς όφελος τηςυπηρεσίας και στις 14-2-2003 ο κατηγορούνενο προχώρησε στην υπογραφή της|.
Και συνέχισε η εισαγγελέας:
H σύμβαση υλοποιήθηκε χωρίς καθυστέρηση και παρελήφθη το 2007 από τον μάρτυρα Βασιλάκο, ο οποίος κατέθεσε και επιβεβαίωσε τις θέσεις του κατηγορούμενου. Μετά τον επανέλεγχο των πιστώσεων προέκυψε ότι, τα τιμολόγια της Γερμανός έγιναν όλα αποδεκτά και ο προμηθευτής είχε εκπληρώσει την υποχρέωση του προς το δημόσιο. Η Γερμανός υλοποιούσε και άλλα προγράμματα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η υπηρεσία δεν είχε δυνατότητα να επιλέγει αυτόν με τον οποίο ο προμηθευτής θα συμβληθεί στο πλαίσιο των ΑΩ. Η τροποποίηση είχε υπογραφεί και αναγνώσθηκε και η σχετική 495/2003 απόφαση του ΝΣΚ. Το πρόγραμμα παρελήφθη σε 4 χρόνια περίπου. Ο κατηγορούμενος θεωρησε ότι, ήταν προς όφελος της υπηρεσίας. Δεν τέλεσε απιστία σε βάρος του δημοσίου και σε κάθε περίπτωση δεν είχε δόλο. Αθώος για την απιστία.
Πάνος Γερμανός

Την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων πρότεινε η εισαγγελέας κ. Παντελάκη, η οποία εξήγησε στην αγόρευση της ότι, “ενόψει του ότι η κατηγορία της νομιμοποιησης εσόδων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πράξη της απιστιας του κατηγορούμενου Σπυρίδωνα Τραυλού, γιά τον οποίον έχει προτείνει απαλλαγή, είναι αυτονόητο ότι, δεν μπορεί να σταθεί η κατηγορία της νομιμοποίησης”

Γεώργιος Νικολάου

Με το ίδιο σκεπτικό η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του διευθυντή πωλήσεων της εταιρίας SUNLIGHT Γεωργίου Νικολάου, καθως και γι' αυτόν η κατηγορία της νομιμοποίησης βρίσκεται σε συνάρτηση με την απιστία Τραυλού, για τον οποίον έχει προτεινει απαλλαγη.

Αντώνης Χάγιας

Την απαλλαγή και του καταγορούμενου Αντώνη Χάγια, που ήταν υπάλληλος στην εταιρία Ματαντού, πρότεινε η εισαγγελεας.
Οπως είπε δεν προέκυψαν στοιχεία δωροδοκίας του και καμμία συμμετοχή του στην πράξη της νομιμοποίησης εσόδων.

Αλέξανδρος Παπαντωνίου

Γιά τον έτερο υπάλληλο του κατηγορούμενου Μιχάλη Ματαντού, ο οποίος φερόταν ότι ήταν στην ομάδα Α, η εισαγγελέας πρότεινε επίσης απαλλαγή με το σκεπτικό ότι, “στο πλαίσιο της υπαλληλικής σχέσης έλαβε εντολή – παραγγελία, να μεταφέρει ενα μεγάλο ποσό μέσα σε σάκκους στην εταιρεία ή στην οικία του κατηγορούμενου Μπέλτσιου. Ενόψει αυτών, εφόσον υπάλληλος λαμβάνει εντολή από εργοδότη του και δεν υπάρχει άλλο παράνομο στοιχείο, θπάχουν αμφιβολίες ως προς γνώση του για το παράνομο της δράσης του και συνεπώς είναι αθώος και για τις δυο πράξεις που του αποδίδονται”.

Ιωάννης Μανωλέμης


Την απαλλαγή του κατηγορούνενου, διευθυντή πωλήσεων και σύμβουλο στα ΕΝΑΕ πρότεινε η εισαγγελέας, για το αδίκημα της νομιμοποίηση κατ’ επάγγελμα.
Οπως τόνισε η εισαγγελεας:

O κατηγορούμενος παρέλαβε 100.000 σε λογαριασμό Λουξεμβούργου απότην εταιρεία του Ματαντού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της σύμβασης με τα ΕΝΑΕ ο κατ/νος ορίστηκε να μετεχει, από τον συγκατηγορούμενο του Εμμανουήλ, σε επιτροπή αξιολογησης στοιχείων και ζητημάτων. Με απόφαση του Εμμανουήλ συστήθηκε η ομάδα αυτή. Ο καττηγορούνενος ήταν μηχανικός. Η
εργασία του ήταν μεγάλη και επιβαρυμενη. Επεξεργαζόταν συστήματα και υποσυστήματα των ΥΒ, ως προς τον εκσυγχρονισμό παλαιών ΥΒ. Μέσα από τη διαδικασια αυτή και στο τέλος των συζητήσεων, τα σχετικά πορίσματα παραδίδονταν στους εκπροσώπους των ΥΠΕΘΑ και επέστρεφαν με σχόλια και παρατηρήσεις για την τελική διαμόρφωση του τελικού κειμένου. Ο κατ/νος διενεργούσε αυτή τη διαδικασία. Οι τελικές
αποφάσεις επικυρώνονταν και από αποφασεις του ανωτατου συμβουλίου. Ο κατ/νος δεν είχε ουσιαστική αρμοδιότητα από μόνος του ούτε αποφάσιζε για θέματα αυτά. Τοέργο διήρκεσε 5-6 μήνες. Ο κατ/νος συμμετείχε σε καθημερινή βάση στις εργασία και πολλές ώρες, όπως είπε. Επειδή όμως ήταν τρία άτομα, οδήγησε σε χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου αυτού. Η ποιότητα του έργου αυτού αναγνωρίσθηκε. Ζητήθηκε και πρόσθετη αμοιβή, όπως ακούσαμε για την εργασία αυτή. Η εταιρεία αναγνώρισε την προσπάθεια και
επιφυλαχθηκε για αμοιβή χωρίς να προσδιορίσει το ύψος. Από Βλάχο και Χελιώτου ακούσαμε για επιβεβαίωση ποσού που πιστώθηκε στο λογαριασμό του κατ/νου. Δόθηκε όλο το ποσό χωρίς να υπάρχει το όνομα του Μανωλέμη στη λίστα του Ματαντού. Δεν λάμβανε αποφάσεις και δεν
επηρέαζε. Η συνεργασία ήταν σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου. Ήξερε τεχνικά ζητήματα. Τα καθήκοντά του δεν ήταν οικονοιμικά θέματα και κοστολόγηση. Οι συμβάσειςυπογράφονταν από διοίκηση ΕΝΑΕ. Ήταν πολλά χρόνια πιο πριν τεχνικός σύμβουλος
της. Υπογράφηκε η σύμβση 31-5-2002 για εκσυγχρονισμό ΥΒ 209. Ο Ματαντόςεπικοινώνησε με Μανωλέμη και ενημερώνει ο Χ ζήτησε να του καταβάλει 100.000 ευρώ για το έργο του. Ο Μανωλέμης είχε ζητήσει ήδη μπόνους καιγια τον ίδιο και γιαόλη την ομάδα, χωρίς όμως απάντηση. Ζητηθηκε λογαριασμός εξωτερικού για να
καταβληθεί το ποσό. Ηταν μπόνους αφού ολοκληρώηκε το έργο του και αφού άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δεν είχε επαφές με γερμανούς εκπροσώπους.Μετέβαινε στο Κίελο χωρίς να λαβει για αυτό πρόσθετη αμοιβή. Ο Μανωλέμης ανέφερε ότι μετέβη στη ΓΙΟΥΡΟΜΑΠ στο Π. Φάληρο.
Ανοιξε λογαριασμο και πιστώθηκαν τα χρήματα. Ήταν ο μοναδικός λογαριασμός τουστο εξωτερικό. Αν ήθελε να πάρει τα χρήματα και να μην φαίνονταν θα τα έπαιρνε σε μετρηατά στο εξωτερικό και δεν θα φαινόταν τίποτα. Δηλώθηκαν όμως στην
εφορία και πλήρωσε. Εχω αμφιβολίες για τον κατηγορούμενο Μανωλέμη, εαν γνώριζε το παράνομο της
διαδιασίας. Είχε ασχοληθεί πολύ με αυτό το έργο και δεν είχε άλλη επαφή με Γερμανούς. Να κυρηχθει αθώος”.


Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ

Καταπέλτης για τα στελέχη της τράπεζας Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ η εισαγγελέας, πρότεινε να κυρηχθούν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Οπως είπε: “Υπήρχε ένα τμήμα με 15 τραπεζίτες, που διατηρούσαν πολλούς πελάτες ο καθένας.Ίσως υπήρχε δυσκολία να ελέγχει ο Κάντας τον Λυγινό. Όμως προέκυψε από τη διαδικασία ότι τα ποσά ήταν μεγάλα και οι κατηγορούνενοι δεν μας έλυσαν την απορία, πώς τόσο μεγάλα ποσά δεν δημιούργησαν προβληματισμό για την προέλευση τους και πώς δεν γνώριζαν την ιδιότητα του Κάντα στη γενική διεύθυνση εξοπλισμών. Πώς θα μπορούσε να έχει αποκομίσει τόσο μεγάλα ποσά. Πώς δεν το ηλεγξαν. Ο Οσβαλντ είπε ότι τότε αυτό δεν απαιτείτο. Προέκυψε ότι ο Λυγινός ταξίδευε συνέχεια στην Ελλάδα. Θα έπρεπε ο Όσβαλντ να
έχει άμεση επαφή με το Λυγινό και να το γνωρίζει, καθώς και τον σκοπό των ταξιδίων. Ο Όσβαλντ ήτα παρών σε ένα ταξίδι και πήρε χρήματα από Κάντα και αυτό δεν είναι νόμιμη συναλλαγή με μία τράπεζα. Η διακίνηση των ποσών γινόταν με την ανοχή του κ. Όσβαλντ. Δεν θα μπορούσε να μην το γνωρίζει. Ο τρόπος δράσης αυτός συγκροτεί αυτό το αδίκημα και από πλευράς αμφότερων των κατ/νων. Ο ρόλος του στην τράπεζα ήταν συγκεκριμένος και διευθυντικός. Τα ποσα ήταν υπέρογκα και
αποκλείεται ο όσβαλντ να μην είχε λάβει γνώση και να γνώριζε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά έστω εκ των υστέρων. Συνέδραμε τον Λυγινό και χωρίς τη συνδρομή αυτή οΛυγινός δεν θα μπορούσε να πράξει παράνομα”

Σπυρος Μεταξάς

Γιά το δικηγόρο στην Ελβετία Σπύρο Μεταξά, ο οποίος ειδικευόταν σε οφ σορ εταιρείες, η εισαγγελέας ζήτησε να κυρηχθεί ενοχος για νονιμοποίση απο κοινου με τον κατηγορούμενο Αντώνη Κάντα και τόνισε:
O Kάντας απευθύνθηκε σε αυτόν για να αποκρύψει την δραστηριότητά του. Από τουςλογαριασμούς αυτούς που διαχειριζόταν ο Μεταξάς μεταφέρθηκαν τα 14 εκ του Κάντα. Αν και στην αρχή ενδεχομένως υπήρχε σκέψη ότι, είχε δίκιο ο Μεταξάς, όμωςστην συνέχεια αποδείχτηκε ότι ο Κάντας δεν θα μπορούσε να γνωρίζει όλα αυτά σχετικά με εταιρείες και φαντς. Ο Μεταξάς του σύστησε τις ενέργειές του”




Μιχάλης Φιλιππίδης

Την ενοχή του Λιβανέζου επιχειρηματία Μιχάλη Φιλιππίδη για δωροδοκια ζήτησε η κ. Παντελάκη, επισημαίνοντας ότι, ο κατηγορούνενος “επιστρατεύθηκε από τους Γερμανούς λόγω των γνωριμιών του, για να προωθηθούν τα σχεδιά τους. Ήταν σε πολλές συναντήσεις μαζί
τους. Έφερε σε επαφή τον Αβαταγγελο με τους Γερμανούς. Θεωρείται ενεργό μέλοςτης ομάδας Α, οπως την αποκάλεσε ο Χάουν. Είχε δυνατότητα πρόσβασης σε αξιωματούχους αυτη η ομάδα για να προτιμήσουν τα Υποβρύχια των γερμανων. Ο κατ/νος τα
αρενειται, αλλά υπάρχουν στοιχεία. Αυτά που αναφέρει είναι αβάσιμα. Ηταν μαζί με τον Αβαταγγελο, σε αρκετές συζητήσεις με τους Γερμανούς. Αναφέρει ότι δεν γνωρίζει για παράνομες πληρωμες όμως γι’ αυτό εφάρμοσε το σχέδιο του”.

Σωτήρης Εμμανουήλ

Γιά τον πρώην πρόεδρο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, η εισαγγελέας ήταν κατηγορηματική πως “ήταν στην ουσία ο ίδιος ιδιοκτήτης και όχι υπάλληλος των ΕΝΑΕ” και τόνισε ότι “προέκυψε πως χρησιμοποίησε αυτόν τον τροπο, ώστε να συγκαλυφθούν οι ροές των 17 εκ. Ευρω”.
Η κ. Παντελάκη πρότεινε να κυρηχθεί ένοχος για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων για ποσόν 17 εκ. Ευρω”.
Η εισαγγελέας πρότεινε να κυρηχθεί ένοχος και ο αδελφός του για άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση” γιατί χωρίς τη συνδρομή του δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά από τον αδελφό του”.
Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων.