Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

"Με τον Κυριάκο κολλήσαμε, γιατί μας αρέσει ο πόλεμος" (video)


Aπό τις... μάχες των Δικαστηρίων και τον πόλεμο του ποδοσφαίρου, στην... "Αρένα της Ζωής".
Η Μαίρη Μπενέα, σε ένα τετ α τετ με τον Κώστα Χαρδαβέλα, περιγράφει τη ζωή της και τη δημοσιογραφική της διαδρομή, από τη Νομική Σχολή και τις δικαστικές αίθουσες μέχρι τη "Δίκη στο Open" και τον αθέατο κόσμο του ποδοσφαίρου.
Δείτε την εκπομπή, που προβλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, στις 11.30 το βράδυ στο Blue Sky (στο 42:50): https://blueskytv.gr/2020/01/%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%AE-15-1-20/



ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: M΄αρέσουν οι γυναίκες, που ψάχνονται στη ζωή τους. Οι γυναίκες,που
τολμούν. Οι γυναίκες, που ανοίγουν νέους δρόμους κάθε φορά, αναζητώντας αυτό, που περισσότερο θέλουν να βρούν. Μ΄αρέσουν οι γυναίκες, που επικρατούν, υπάρχουν, ακόμη και σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο, ή σε μία ανδροκρατούμενη εκπομπή.
Κάθε Δευτέρα λοιπόν, βλέπω στο Open, τη “Δίκη στο Open”μία αθλητική εκπομπή, σκληρή, ανδρική θα έλεγα, αρσενική, διότι γίνονται και μεγάλες αποκαλύψεις. Την κάνει ο φίλος μου ο Κυριάκος ο Θωμαίδης.
Και εκεί, μέσα σε αυτή την ομάδα των ανδρών, που τσακώνονται μερικές φορές μεταξύ τους, ανταλάσσουν και σκληρές φράσεις, γιατί αποκαλύπτεται συνήθως η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρου, υπάρχει μία γυναίκα, μία κυρία, μία κοπέλα, η οποία είναι ψύχραιμη, ήρεμη, αλλά και αποφασιστική στις θέσεις της.
Εκφράζει θαρραλέα τις θέσεις της, σε θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κι αυτή είναι η καλή συνάδελφος, η δικαστική ρεπόρτερ, η Μαρία Μπενέα, που είναι δίπλα μου.
ΜΠΕΝΕΑ: Τι ωραία εισαγωγή μου κάνατε. Ευχαριστώ πολύ. Είναι τιμή μου κατ΄αρχήν, που είμαι μαζί σας. Να σας πω ότι, αν σκεπτόμουνα, όταν ήμουνα έτσι, πολύ μικρή και σας έβλεπα, ότι, θα βρισκόμουνα ποτέ σε αυτή τη θέση..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Δεν το είχες φανταστεί...
ΜΠΕΝΕΑ: Oχι. Ούτε στα πιό τρελά μου όνειρα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Η ζωή κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Φαίνεται λοιπόν ότι, η Μαρία ξεκίνησε.. με το όνειρο της να γίνει χορεύτρια σε πρώτη φάση. Εκανε μπαλέτο, μαθήματα, τελικά όμως πέρασε από τη Νομικη Σχολή, έγινε δικηγόρος και κατέληξε δημοσιογράφος.
ΜΠΕΝΕΑ: Να το πω εγώ πιό σωστά;
XΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Για πές μου..

"ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ"

ΜΠΕΝΕΑ: Ηθελα όντως να γίνω μπαλαρίνα, αλλά έδωσα Πανελλήνιες, μπήκα στη Νομική, γιατί πίστευα ότι,η γνώση είναι μεγάλο εφόδιο. Ο πατέρας μου ήταν διατεθειμένος, να με στείλει στην Αμερική βέβαια, όχι να μείνω Ελλάδα, γιατί μου είχε πει τότε: “Παιδί μου, να γίνεις μπαλαρίνα, αλλά να γίνεις πρώτη μπαλαρίνα. Οχι στα... μπουζούκια. Αλλά τελικά επικράτησε η αγάπη μου γιά τη δημοσιογραφία... Ηθελα να γίνω Δημοσιογράφος και Νομικός, γιατί ήθελα, να τα συνδιάσω αυτά τα δύο και τελικά, τα κατάφερα. (45.22). Πρώτο έτος Νομικής, δούλευα στην εφημερίδα “Εθνος”. Από ΄κει ξεκίνησα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Στο "Εθνος" του Μπόμπολα, ή στην Κολοκοτρώνη; Γιατί από΄κει ξεκίνησα εγώ.
ΜΠΕΝΕΑ: Στο "Εθνος" του Μπόμπολα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Τώρα δεν ξερω. Να της μιλάω στον ενικό, να της μιλάω στον πληθυντικό; Aπό τη μία είναι μιά κυρία, κανονικά πρέπει στον πληθυντικό. Από την άλλη είναι κάτι σαν δημοσιογραφικό μου παιδί. Και όλο αυτό, που λέει. Μεγάλωσε κι αυτή μαζί μου. Αυτό με κυνηγάει σε όλη μου τη ζωή. Να συναντάω ανθρώπους και να μου λένε, μεγάλωσα μαζί σας..
ΜΠΕΝΕΑ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι σας θαύμαζα και σας και τους άλλους της ομάδας. Εσείς είστε ο μοναδικός, που παρέμεινε στη δημοσιογραφία και αυτό μου αρέσει πολύ..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Από τους τρεις τρελούς..


"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ... ΑΡΕΝΑ"

ΜΠΕΝΕΑ: Μου αρέσει πολύ ο τίτλος της εκπομπής σας.H Αρένα είναι κάτι που με εκφράζει παρά πολύ. 
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Γιατί; Σημαίνει μάχη, σημαίνει προσπάθεια;
MΠΕΝΕΑ: Πιστεύω ότι, όλα είναι αρένα
XAΡΔΑΒΕΛΑΣ: Πως προέκυψε η συμμετοχή σου σε αυτή την εκπομπή, πού ειναι μιά αθλητική εκπομπή, ανδρική εκπομπή, γιατί ακούγονται φοβερά πράγματα, πως σου προέκυψε η συνεργασία με τον Κυριάκο;
ΜΠΕΝΕΑ: H συνεργασία με τον Κυριάκο προέκυψε από το Δικαστικό Ρεπορταζ. Ο Κυριάκος κάνει μεν ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ, αλλά η καρδιά της εκπομπής του ασχολείται με Δικαιοσύνη. Κάνει πολλές αποκαλύψεις, που αφορούν Δικαιοσύνη. Το ποδόσφαιρο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει ποινικοποιηθεί. Και η Δικαιοσύνη, από την άλλη πλευρά, έχει ποδοσφαιροποιηθει. Κάπου εκεί συμπέσαμε, σε κάποιο ρεπορταζ. Με κάλεσε στην εκπομπή του τότε, γιατί εγώ ασχολιόμουν τότε με μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που είχε ενδιαφέρον και η εκπομπή του Κυριάκου την είχε αναδείξει τότε, όπως έχει αναδείξει φοβερές υποθέσεις, ο άνθρωπος είναι πολύ μεγάλος δημοσιογράφος..
XAΡΔΑΒΕΛΑΣ: Συμφωνώ απόλυτα.


"ME ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟ NOOR ONE"



ΜΠΕΝΕΑ: Με κάλεσε στην εκπομπή του ως προσκεκλημένη, για να δώσω κάποιες πληροφορίες και την άποψη μου για μιά μεγάλη υπόθεση, για το Noor One, σας το λέω και ποιά υπόθεση ήταν. Και έκτοτε, μιά - δυό φορές πήγα, με είδε και ο κ. Αλαφούζος, για να πω την αλήθεια και κάποια στιγμή, μου έκανε πρόταση, να πάω να δουλέψω στο Skai, ως δικαστική ρεπόρτερ. Πήγα. Αλλά επειδή είχα πάντα ένα... καημό, να το πω έτσι κ. Χαρδαβέλα, ζω πολλά χρόνια στα δικαστήρια και έβλεπα και την αδικία και τον πόνο των ανθρώπων, που έρχονταν εκεί, γιατί οι άνθρωποι που έρχονται εκεί, εκεί κυρίως δυστυχισμένοι, άνθρωποι με προβλήματα. Αντίθετα, επειδή είπα πριν για Αρένα, το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος, όπου οι άνθρωποι κυρίως χαίρονται. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που μας προκαλεί χαρά.. Εκτός, όταν χάνει η ομάδα μας.


.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Με μελαγχολεί το γεγονός ότι, πλέον το ποδόσφαιρο χρειάζεται περισσότερο δικηγόρους, παρά ποδοσφαιριστές.
ΜΠΕΝΕΑ: Δυστυχώς.. Αυτό που είπατε είναι αλήθεια
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Αυτό με στενοχωρεί.
ΜΠΕΝΕΑ: Εσάς σας στενοχωρεί, εμένα δεν με στενοχωρεί. Μου αρέσει. Μου προκαλεί χαρά. Τη βρίσκω, να το πω έτσι. Μ΄αρέσει η δουλειά, που κάνω. Μου αρέσει, που είμαι στην εκπομπή αυτή. Μ' αρέσει που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Σας έλεγα λοιπόν, για να γυρίσω πίσω, πως βρέθηκα στον Skai και μπήκα τόσο μέσα στη δουλειά. Επειδή χρόνια ασχολούμαι με το Δικαστικό Ρεπορταζ, είχα έναν καημό, να μπορέσω να βγάλω όλες αυτές τις ιστορίες, που μπορώ να κάθομαι ώρες, να τις παρακολουθώ στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια είναι το καλύτερο θέατρο. Μπορείς να κάτσεις ώρες μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Ετσι λοιπόν, πρότεινα εγώ στον κ. Αλαφούζο τότε, την εκπομπή "Δικογραφίες", μία εκπομπή, που ασχολείτο κυρίως με εγκλήματα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Τη θυμάμαι.
ΜΠΕΝΕΑ: Η εκπομπή πήγε πάρα πολύ καλά, αλλά μετά σταμάτησε, επειδή ο Skai άλλαξε κάπως προσανατολισμό... Aυτό συμβαίνει, εσείς το ξέρετε καλύτερα από μένα... Ενα προιόν είμαστε, όταν υπάρχει ζήτηση, για κάτι άλλο, εμείς πάμε αλλού...
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Αναλώσιμοι πολύ είμαστε...

"ME TON KYΡΙΑΚΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΧΗΤΕΣ"


MΠΕΝΕΑ: Oι δημοσιογράφοι είμαστε σαν τους... σκηνίτες. Πως να το πω, μετακινούμενοι... Ετσι, όταν σταμάτησαν οι "Δικογραφίες" συνέχισα στην εκπομπή του Κυριάκου. Κολλήσαμε,γιατί έχουμε πολλά κοινά. Μας αρέσει και στους δύο ο πόλεμος! Ο πόλεμος στη δημοσιογραφία. Ο πόλεμος γενικά. Είμαστε μαχητές. Και η "Δίκη" είναι μία εκπομπή... πολέμου. Μια ανδροκρατούμενη εκπομπή. Μου αρέσει πολύ αυτό. Μου αρέσει εκεί που είμαι τώρα. Μου αρέσει και η συνεργασία μου και οι συνθήκες δουλειάς στο κανάλι αυτό. Μου αρέσει επίσης πολύ ότι, ασχολούμαι με ποδόσφαιρο. Μου αρέσει επίσης πολύ, να συνεργάζομαι με άνδρες. Εχω πολλά κοινά σημεία..

"ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ"

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Προτιμάτε τους άνδρες από τις γυναίκες.
ΜΠΕΝΕΑ: Nαι. Προτιμώ τους άνδρες από τις γυναίκες και το λέω συνειδητά.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Γιατί;
ΜΠΕΝΕΑ: Είναι αυθεντικοί. Και είμαι το ίδιο. Εαν πω κάτι, είναι έτσι!
Κατάγομαι δε από μία περιοχή, όπου είμαστε φυλή! Κατάγομαι από τη Μάνη. Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή μου είναι από τη Μάνη. Είμαι Μανιάτισα. Οι Μανιάτισες - μπορεί να θεωρηθεί αστείο, ή ότι λέω κάτι πολύ εγωιστικό. Αλλά όχι. Οι Μανιάτισες έχουμε ένα DNA κάπως ανδρικό. Μεγαλώνουμε λίγο έως πολύ, σαν αγόρια! Οπότε νομίζω ότι, μπορώ να συννεννοηθώ πολύ καλύτερα με άνδρες. Εχω επικρατήσει με αξιοπρέπεια σε αυτό το χώρο κι αυτό μ΄ενδιαφέρει ότι, επικράτησα με αξιοπρέπεια. Και ξέρετε κάτι, αυτό ακριβώς σέβονται οι άνδρες. Οι άνδρες σέβονται μία γυναίκα, που αξίζει να τη σεβαστούν. Για τις γυναίκες, δεν είναι τα πράγματα τόσο εύκολα. Και λυπάμαι που το λέω, γιατί είμαι γυναίκα. Αλλά είμαι πολύ ειλικρινής, πολύ ευθύς και δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το στοιχείο στο χαρακτήρα μου, να το "πουλήσω".

"ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ"

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Να ρωτήσω κάτι. Το Open ανήκει στον κ. Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης είναι πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Και μάλιστα έτσι πολύ...
ΜΠΕΝΕΑ: Είναι έντονος άνθρωπος
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Πόσο μπορείτε να κρατήσετε τις ισορροπίες και την αντικειμενικότητα σας σε μία αθλητική εκπομπή, όταν ο εργοδότης είναι πρόεδρος μιάς συγκεκριμένης ομάδας; Διότι πολλοί λένε ότι, το Open  είναι τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ. Και αναρωτιέμαι, οι δημοσιογράφοι, σαν και σας και σαν τον Κυριάκο, που πρέπει να κρατήσετε μία αντικειμενικότητα...
ΜΠΕΝΕΑ: Θα πω αυτό που λέει και ο Κυριάκος. "Eδώ είναι Δίκη". Και το ίδιο λέει κι αυτός, όταν του λένε κάτι αντίστοιχο στην εκπομπή. Λέει: "Α, εδώ είναι Δίκη". Σας είπα έχουμε κοινά, με τον Κυριάκο, αλλά και η εκπομπή του είναι κάτι σαν... "Αγιο Ορος" στη δημοσιογραφία. Εχει δικό της καθεστώς. Εχει δική της υπόσταση. Ο Κυριάκος ότι,είναι να το πει, θα το πει και ότι συμβαίνει, θα το αποκαλύψει. Το ίδιο θα μπορούσατε να μου πείτε και για τον Skai. To ίδιο ήταν και εκεί. Και απ΄ότι ξέρω..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Που ήταν του Παναθηναικού ο Πρόεδρος ..
ΜΠΕΝΕΑ: Και από ότι, ξέρω ο Κυριάκος είχε προυπάρξει και σε αυτό εδω το Κανάλι, το Blue Sky και έκανε φοβερές αποκαλύψεις. Ξέρω ότι, όλοι βλέπαμε Blue Sky  τότε.. και γι΄αυτό το λόγο. Επειδή αποκάλυπτε σημεία και τέρατα για το ποδόσφαιρο

"ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ, ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ...  ΚΟΙΜΑΤΑΙ"

XAΡΔΑΒΕΛΑΣ: Προφανώς, ο Θωμαίδης δεν χρειάζεται τα καλά λόγια, ούτε τα δικά σας, ούτε τα δικά μου. Πρόκειται πραγματικά, γιά έναν πολύ καλό δημοσιογράφο. Πολύ τολμηρό. Μερικές φορές συναντιόμαστε στο αεροπλάνο, όταν πηγαίνω Θεσσαλονίκη, που πάει κι αυτός. Είναι εκεί η οικογένεια του και πάει και τους βλέπει. Και του είπα: "Ρε φίλε, κινδυνεύεις μερικές φορές". Ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει και τρελούς μέσα.
ΜΠΕΝΕΑ: Αλήθεια είναι..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Eχει υπόκοσμο. Δεν λέω ότι, έχει μόνον υπόκοσμο..
ΜΠΕΝΕΑ: Οχι. Αλλά έχει και υπόκοσμο..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Εχει και υπόκοσμο, αλλά είναι και μερικοί τρελοί, που μπορεί να σε περιμένουν έξω από το σπίτι σου και γιατί είπες υπέρ του ΠΑΟΚ αυτά, σε δέρνω, ή γιά τον Ολυμπιακό. Τολμάει. Δεν κολώνει.
ΜΠΕΝΕΑ: Οχι, δεν κολώνει. Αυτό μου αρέσει πολύ στον Κυριάκο. Ταιριάξαμε και ταiριάζουμε σε αυτό. Με τον ίδιο τρόπο έχω κάνει κι εγω τη δουλειά μου στο Δικαστικό Ρεπορταζ. Αν κάποιος έχει κινδυνεύσει κ. Χαρδαβέλα δεν είστε εσείς, με τόσες αποκαλύψεις και τόσα θέματα, που βγάλατε; Η δουλειά μας το έχει αυτό. θα δανειστώ πάλι μιά φράση του Κυριάκου, που λέει: "Oποιος φοβάται, πέφτει και κοιμάται". Είναι στάση ζωής. Η δημοσιογραφία είναι τρόπος ζωής. Ζούμε διαφορετικά από τους άλλους και πρέπει να αρέσει σε κάποιον αυτό, κυρίως όταν είσαι γυναίκα.

"ΕΧΩ... ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΤΙΔΑ"

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Ενα θέμα, που θέλω να το κουβεντιάσουμε είναι, το πόσο  έχει επηρεάσει η Δημοσιογραφία την προσωπική σας ζωή και τις επιλογές σας. Εχετε μία κόρη, απ΄όσο ξέρω...
ΜΠΕΝΕΑ: Ναι έχω μιά κόρη.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Ετών;
MΠΕΝΕΑ: Είκοσι. Είναι φοιτήτρια στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Μπράβο. Να τη χαίρεστε. Λοιπόν, πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή σας η Δημοσιογραφία;
MΠΕΝΕΑ: Την έχει επηρεάσει πολύ θετικά. Θέλετε να πείτε εάν έκανε κακό στην προσωπική μου ζωή;
XAΡΔΑΒΕΛΑΣ: Εαν σας άλλαξε χαρακτήρα, εάν βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά. Εαν σας σκλήρυνε, εάν σας έκανε πιό σκληρό άνθρωπο; Γιατί δεν είναι εύκολο επάγγελμα η Δημοσιογραφία. Είναι σκληρό επάγγελμα, με εικόνες μερικές φορές, που πονάνε..
ΜΠΕΝΕΑ: Δεν ξέρω, εάν με έκανε πιό σκληρή, γιατί για να το πω αυτό, θα έπρεπε να ξέρω πως θα ήμουνα, εάν έκανα μία άλλη δουλειά. Μπορώ να πω ότι, είμαι πάρα πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και οι ευαισθησίες μου έχουν αυξηθεί και όχι, δεν τις έχω χάσει. Εχουν αυξηθεί οι ευαισθησίες μου, μέσα από αυτή τη δουλειά. Γιατί βλέπω τα προβλήματα μέσα στη Δικαιοσύνη, όπου είναι ένας χώρος, με συνωστισμό δυστυχισμένων, ταλαιπωρημένων ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν ότι, εκεί θα έρθουν να βρουν το δίκιο τους, όταν το χάνουν από οπουδήποτε αλλού. Δεν συμβαίνει πάντως έτσι, πάντα. Ετσι λοιπόν, νομίζω ότι, έχουν αυξηθεί οι ευαισθησίες μου, ακριβώς γιατί ακούω και αφουγκράζομαι και έρχομαι πολύ πιό κοντά στον κόσμο. Μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει να αναλύω. Μου αρέσει να εμβαθύνω, όχι μόνον σε μία υπόθεση, αλλά και στην ψυχή του άλλου. Νομίζω ότι, εάν ήμουν δικαστής, ή εισαγγελέας, μου ταιριάζει περισσότερο, άλλωστε με κατηγορούν ότι, έχω... εισαγγελίτιδα, δεν με πειράζει...
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Εισαγγελίτιδα;


MΠΕΝΕΑ: Nαι και δεν το αρνούμαι.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Δικάζετε εύκολα δηλαδή...
ΜΠΕΝΕΑ: Οχι. Ο  εισαγγελέας δεν δικάζει. Δεν αποφασίζει.. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που διερευνά και προτείνει..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Kαι προτείνει ποινή και συνήθως είναι αυστηρός..
ΜΠΕΝΕΑ: Δεν είναι πάντα αυστηρός. Ο σωστός εισαγγελέας δεν είναι έτσι. Εχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου ο εισαγγελέας με την αυστηρότητα.. Ομως έχω δει εισαγγελείς, οι οποίοι είναι πολλοί σωστοί και είναι αυτοί, που έχουν προτείνει να απαλλαγεί κάποιος κατηγορούμενος, εφόσον έχει τέτοια στοιχεία.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Σωστά.
ΜΠΕΝΕΑ: Πάντως είναι ελάχιστοι.

"ΕΙΜΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ"

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Εσείς ασχολείστε με το ποδόσφαιρο;
 MΠΕΝΕΑ: Mου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Τι ομάδα είσαστε;
MΠΕΝΕΑ: Ολυμπιακός!
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Ολοι έχουνε και τα κουσούρια τους και τα καλά τους...
ΜΠΕΝΕΑ: Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και ξέρετε κάτι; Η πρώτη - πρώτη δημοσιογραφική μου δουλειά, ήταν αθλητικό ρεπορταζ. Στη Σχολή Δημοσιογραφίας, που φοιτούσα, έτσι ξεκίνησα από μιά αθλητική εφημερίδα και μετά πήγα στο Δικαστικό Ρεπορταζ. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Εχει πολλά στοιχεία, που με εκφράζουν, αλλά κυρίως μου αρέσει το ρεπορταζ, που κάνω στο ποδόσφαιρο, δηλαδή η πίσω όψη του ποδοσφαίρου. Ο αθέατος κόσμος του ποδοσφαίρου, με εξιτάρει τρομερά. Στον αθέατο κόσμο μαθαίνεις πάρα πολλά. Και ξέρετε όλη η ιστορία είναι η εξουσία. Και το ποδόσφαιρο είναι εξουσία.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Πείτε μου κάτι.. Τώρα το γυρίζω στον πληθυντικό, κάτι σημαίνει αυτό.. Βέβαια κάτι σημαίνει. Γιατί ξεκίνησα με διάθεση ενικού, τελικά γύρισε στον πληθυντικό. Δεν ξέρω γιατί.. Μου προκαλέσατε..
ΜΠΕΝΕΑ: Aπόσταση;

"ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ; ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΕΒΓΑΖΑ..."




XΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Aπόσταση όχι. Μιά χαρά είμαστε.. Θα το βρούμε. Πως λοιπόν ένας Ολυμπιακός, όπως εσείς, δουλεύει σε ένα κανάλι, που ουσιαστικά ξέρουμε ότι, ανήκει στον ΠΑΟΚ και που ουσιαστικά ξέρουμε ότι, υπάρχει μεγάλη έχθρα αυτή την εποχή, μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Αφήνετε έξω τα οπαδικά σας αισθήματα;
MΠΕΝΕA: Φυσικά αφήνω έξω τα οπαδικά μου αισθήματα, γιατί είμαι επαγγελματίας. Κάνω τη δουλειά μου. Και ξέρετε κάτι κ. Χαρδαβέλα
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Η κ. Κώστα..
ΜΠΕΝΕΑ: Kύριε Κώστα, όπως θέλετε. Είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος, που και ο πατέρας μου, όχι η ομάδα μου, προσέξτε τι σας λέω και ο πατέρας μου, να είχε κάνει κάτι και να έπρεπε να το αποκαλύψω, θα το αποκάλυπτα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Μου αρέσει αυτό.
ΜΠΕΝΕΑ: Πιστεύω πολύ στο Δίκαιο.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοσιογραφίας.
ΜΠΕΝΕΑ: Πιστεύω στο Δίκαιο. Δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτό να κάνω πίσω. Μου έχει στοιχίσει. Το έχω πληρώσει. Δεν μετανιώνω.

"ΑΝΤΡΑΚΙ..."

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Οι σχέσεις σας πως επηρεάζονται από αυτό το χαρακτήρα και από αυτό το αντράκι, που έχετε μέσα σας;
MΠΕΝΕΑ: Δεν ξέρω εάν έχω αντράκι..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Oλα αυτά, που μου λέτε δείχνουν κι ένα αντράκι..
ΜΠΕΝΕΑ: Δεν ξέρω, εάν έχω αντράκι, αλλά σας είπα ότι, πιστεύω πολύ στο Δίκαιο.. Δεν μπορώ να νιώθω ότι, αδικώ..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Πιστεύετε στο Δίκαιο, είστε σκληρή στην κριτική σας, έχετε μία εισαγγελίτιδα, έχετε κάποια στοιχεία, που είναι αρσενικά.
ΜΠΕΝΕΑ: Ναι είμαι αυστηρή. Εχω κάποια στοιχεία, που είναι αρσενικά. Μπορείτε να το πείτε κι έτσι..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Oι προσωπικές σας σχέσεις, πως λειτουργούν και πως υπάρχουν;
MΠΕΝΕΑ: Στις προσωπικές μου σχέσεις βλέπω ότι, προκαλώ εκτίμηση. Και το θέλω αυτό. Πιστεύω στην εκτίμηση.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Eίναι ωραίο αυτό. Σεβασμός. Είναι πολύ σημαντικό.
ΜΠΕΝΕΑ: Απο΄κει και πέρα, αν με ρωτάτε πως πάει η προσωπική μου ζωή, έχω δύο διαζύγια...
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Kι εγω δύο έχω. Δεν είναι κακό αυτό.
ΜΠΕΝΕΑ: Δεν το είπα ως κακό. Ρεπορταζ... κάνω. Και σας λέω ότι, το ρεπορταζ λέει ότι, έχω δύο διαζύγια..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Το είπα εξάλλου στην αρχή της εκπομπής, όταν σας περιέγραψα ως μια γυναίκα, που ψάχνετε, που ανοίγει δρόμους στη ζωή της καινούριους, που δεν μένει κάπου στατικά επειδή βολεύτηκε, δεν πάει παρακάτω.
ΜΠΕΝΕΑ: Δεν μου αρέσουν οι συμβιβασμοί..


"ΜΕ ΤΟ... ΜΩΡΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ"!

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Και μεγαλώσατε ένα κορίτσι..
ΜΠΕΝΕA: Nαι. Ξέρετε ότι, το μεγάλωσα στα δικαστήρια; Kαι μου αρέσει αυτό.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Το παίρνατε μαζί σας δηλαδή..
ΜΠΕΝΕΑ: Mαζί μου κ. Χαρδαβέλα. Νύχτες και ξημερώματα. Γιατί στο Δικαστικό ρεπορταζ δεν υπάρχει ωράριο. Εχω περάσει Χριστούγεννα, Πάσχα, Παραμονές Πρωτοχρονιάς έξω από τα δικαστήρια.. Θυμάμαι ένα περιστατικό και θα το θυμάται και το παιδί μου... Της είχα υποσχεθεί, να την πάω να πει τα κάλαντα, γιατί την πήγαινα, να πει τα κάλαντα. Είχε σκάσει τότε η ιστορία Ζαχόπουλου..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, τότε, που είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.
ΜΠΕΝΕΑ: Ναι.Το 2008.. Επειδή δεν μου αρέσει η μιζέρια, ούτε και θέλω να χαλάσω ποτέ μιά σχέση και κυρίως τη σχέση με το παιδί μου, δεν της είπα δεν θα πάμε για τα κάλαντα. Τίποτα. Της είπα "θα πάμε να πεις τα κάλαντα". Χωρίς να της πω πού. Την πήρα και την πήγα στα  Ανακριτικά Γραφεία. Εκεί απέξω. Και είπε τα κάλαντα στους εισαγγελείς, στους δικαστές, στους κατηγορούμενους. Τότε μάλιστα ήταν σε εξέλιξη μία άλλη μεγάλη υπόθεση και ήταν ο Τσουκάτος εκεί, Γνώρισε και τον Τσουκάτο. Και μάζεψε και πάρα πολλά χρήματα μπορώ να σας πω..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: H κόρη σας σπουδάζει;
MΠΕΝΕΑ: Σπουδάζει. Στη Νομική Αθήνας. Μάλιστα θυμώνει, εάν πω Νομική. Λέει "σπουδάζω Πολιτικές Επιστήμες". Θέλει να ασχοληθεί με πολιτική ανάλυση και δημοσκοπήσεις.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Πως τη λένε;
ΜΠΕΝΕΑ: Kωνσταντίνα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Συνονόματη μου.Τέλεια. Τι όνειρα έχετε, για την Κωνσταντίνα; Θέλετε να την δείτε μια πολιτική επιστήμονα ή μια καλή μαμά;
ΜΠΕΝΕΑ: Θέλω να τη δω χαρούμενη πάνω απ΄όλα. Οτι και να κάνει, να της αρέσει, να τη γεμίζει. Να μην αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς, να μην τη φέρει η ζωή σε τέτοιο σημείο και να είναι πάνω απ΄ολα χαρούμενη. Οτι κάνει, να τη γεμιζει. Με βρίσκει αντίθετη το να γίνει νοικοκυρά. Πιστεύω ότι, όλοι και κυρίως οι γυναίκες, μπορούν να κάνουν και να προσφέρουν πολλά. Οχι ότι,ο ρόλος της μητέρας δεν είναι σπουδαίος. Αλλά εμένα δεν μου αρκούσε ποτέ αυτό.




"ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Επειδή κάθε βδομάδα ασχολείστε με το ποδόσφαιρο, ποιά είναι η εικόνα, που έχετε, για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Εαν σας έλεγαν να το περιγράψετε με τρεις κουβέντες, τι θα λέγατε; Βλέπετε τι γίνεται σε ότι αφορά τη διαιτησία, τις αναβολές αγώνων, τη διαιτησία, τους χουλιγκάνους, σκοτώθηκε ένα παιδί προχτές στη Θεσσαλονίκη. Φοβερά πράγματα αυτά. Αναβάλλονται αγώνες. Προχτές ήταν να παίξει  η ΑΕΚ, γιατί εγώ είμαι ΑΕΚτζής, όπως ξέρετε, ήταν να παίξει με τον Αστέρα Τρίπολης και αναβλήθηκε ο αγώνας, διότι θα συναντιόντουσαν πιθανά  οι οπαδοί  του Ολυμπιακού, που ερχόντουσαν από την  Καλαμάτα, με τους οπαδούς της ΑΕΚ και θα σκοτωνόντουσαν μεταξύ τους..
ΜΠΕΝΕΑ: Πράγματι, τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο έχει πολύ κακή εικόνα και δεν το λέω μόνον εγώ, νομίζω το λένε οι περισσότεροι. Εχει αλλοιωθεί πάρα πολύ, γιατί έχει μπει το χρήμα στο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς κυριαρχεί αυτό και το ποδόσφαιρο δεν είναι, όπως το είχε περιγράψει ο Θάνος Μικρούτσικος, που το παρομοίασε με τη  "Μελωδία της Ανοιξης". Ενώ θα έπρεπε να είναι μία γιορτή. Σταματάνε πόλεμοι, γιά το ποδόσφαιρο. Ενώ αντίθετα το ποδόσφαιρο είναι ένας πόλεμος στην Ελλάδα και μάλιστα βρώμικος πόλεμος. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, για να αλλάξει η κατάσταση, πάντως όσοι υπουργοί Δικαιοσύνης πέρασαν τα τελευταία χρόνια - συγγνώμη υπουργοί Αθλητισμού εννοώ - οι οποίοι έχουν δυνατότητες, κανείς δεν έκανε τίποτα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Τίποτα.
ΜΠΕΝΕΑ: Μάλιστα, ο πολύ αγαπημένος συνάδελφός σας, που τον είχαμε προσκεκλημένο στη "Δίκη", ο κ. Γιώργος Λιάνης..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Αυτός είναι με τον ΗΡΑΚΛΗ. Εχει άλλη τρέλα. Επαιζε και ποδόσφαιρο στον Ηρακλή, αριστερό εξτρεμ..
ΜΠΕΝΕΑ: Ναι αλλά ηταν και υπουργός Αθλητισμού. Μας τα είπε, τα περί Ηρακλή. Κι εγω στην εκπομπή του είπα: "Nα σας ρωτήσω κάτι; Εγώ γιατί να μην μπορώ να πάω, να δω την ομάδα μου, όταν παίζει με την αντίπαλη ομάδα; Τι μου κάνατε, μου λέει. Μαχαιριά... μου ρίξατε. Αυτό το μέτρο το έφερα εγώ ως υπουργός Αθλητισμού και με πονάει η καρδιά μου, που το έκανα. Αλλά από τότε, κανείς δεν το πήρε πίσω. Τι ήθελε να πει; Oτι είναι τέτοια η κατάσταση, που προκειμένου, να θρηνήσουμε νεκρούς, φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ωστόσο αυτό πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί. Οι μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό και η αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου σε χώρες της Ευρώπης δείχνουν το δρόμο. Υπάρχει τρόπος.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Στην Αγγλία γινότανε χαμός με τους χουλιγκάνους κάθε Κυριακή. Και πήγε το κράτος  και το καθάρισε. Τώρα πας στο γήπεδο μιά χαρά.


ΜΠΕΝΕΑ: Aρα λοιπόν υπάρχουν τρόποι, αρκεί να υπάρχει θέληση! Οταν όμως φτιάχνουν στρατούς οι πρόεδροι.. Και να μην αφήσω απέξω και τη Δικαιοσύνη, γιατί είναι ο τομέας μου, που τον ξέρω πολύ καλά. Οταν το ποδόσφαιρο είναι αυτό, που είναι, η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να παρέμβει αυτεπάγγελτα. Οπως έκαναν παλιά οι αθλητικοί εισαγγελείς, όταν εγώ ξεκινούσα στη Δημοσιογραφία. Τότε είχα εντυπωσιαστεί από τους αθλητικούς εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν τέτοια ισχύ, που φώναζαν μεγάλους προέδρους, όπως τον Κόκκαλη, το Βαρδινογιάννη και τους τραβούσαν το αυτί! Τι είπες; Μία δήλωση έκανε ένας πρόεδρος και εάν θεωρείτο ότι, αυτό διέγειρε την οπαδική βία, τους καλούσε την άλλη μέρα στο γραφείο του.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Τώρα δεν γίνεται;
MΠΕΝΕΑ: Oχι. Δεν γίνεται. Πρέπει να γίνει.

"ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ ΜΕ ΠΙΣΤΟΛΙΑ..." 

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Ποιά ήταν η πιό δύσκολη στιγμή γιά σας στην εκπομπή αυτή, που κάνετε; Είπατε κάτι, που πιθανόν δεν άρεσε σε κάποιους ανθρώπους;
MΠΕΝΕΑ: Μέχρι τώρα δεν έχω νιώσει δύσκολη στιγμή με την έννοια του φόβου, εαν αυτό εννοείτε. Είμαι πολύ αυθόρμητη και πάντα τοποθετούμαι με συνέπεια και αυστηρότητα σε αυτά, που πιστεύω. Αντίθετα, από τα email, που δέχομαι στην εκπομπή, δεν έχω δεχτεί αρνητική κριτική. Στην εκπομπή δεν έχω φοβηθεί. Στο Δικαστικό Ρεπορτάζ έχω υποστεί επιθέσεις και μάλιστα υπήρχε κάποιος, που με κυνηγούσε πάρα πολύ, για μεγάλο διάστημα, με πιστόλια, χειροβομβίδες, ήταν ένας μπράβος, που ερχόταν κάθε βράδυ έξω από το σπίτι μου, τον οποίον τον σκότωσαν μετά σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών..
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Ο πόλεμος τω νονών!
ΜΠΕΝΕΑ: Είχα πέσει σε μία τέτοια περίπτωση. Αλλά λύθηκε το θέμα. Με κουβέντα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Toυ μιλήσατε;
MΠΕΝΕΑ: Του μίλησα.


"ΠΑΝΤΑ ΣΟΛΙΣΤ"...


ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Mήπως μετανιώσατε, που δεν γίνατε χορεύτρια; Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όταν την είδα, το πρώτο πράγμα που της είπα: "Γυμνάζεστε;". Mου λέει χορεύω. Κάνω μπαλέτο. Γιατί φαίνεται από την κορμοστασιά της ότι, ασχολείται με κάτι, που έχει σχέση με το σώμα της.
ΜΠΕΝΕΑ: Δεν θα άλλαζα τη ζωή, που κάνω. Ομως, επειδή μου αρέσει να βλέπω παραστάστασεις χορού και πρόσφατα είχα πάει στο Μέγαρο Μουσικής και είδα μία παράσταση με τα μπαλέτα Μορίς Μπεζάρ, πραγματικά είπα στον εαυτό μου, πόσο θα ήθελα να είμαι στη θέση της σολίστ.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Της σολίστ..
ΜΠΕΝΕΑ: Πάντα σολιστ!
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Oχι στο μπαλέτο.. Της σολίστ.
ΜΠΕΝΕΑ: Πάντα σολιστ.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Να ξεχωρίζουμε.
ΜΠΕΝΕΑ: Mα γι΄αυτό χτυπάει η καρδια ενός χορευτή. Να είναι σολιστ.

"ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΩ ΠΟΤΕ ΗΡΕΜΙΑ..."

ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Τι ονειρεύεστε για το 2020;  Τι θέλετε να σας φέρει ο νέος χρόνος;
MΠΕΝΕΑ: Θέλω να μου φέρει περισσότερη χαρά, ηρεμία... Μπα, ηρεμία δεν θα βρω ποτέ! Γιατί είναι ο χαρακτήρας μου. Θέλω να μου φέρει περισσότερη χαρά.Να σας πω τι θελω; Πονάω και υποφέρω για όλο αυτό, που βλέπω γύρω μας. Αυτό με ταράζει και θέλω να σταματήσει.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Δηλαδή η Ελλάδα του σήμερα.
ΜΠΕΝΕΑ: Oχι μόνον η Ελλάδα. Εγινε στην Αυστραλία μία τεράστια καταστροφή. Αυτό με έχει συνταράξει. Επίσης υποφέρω με όλα αυτά, που κάνουν στα ζωα. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Kαθόλου δεν μου φαίνεται αστείο.. Ισα - ίσα το εκτιμώ πάρα πολύ.
ΜΠΕΝΕΑ: Με ενοχλεί η αδικία, που βιώνουν τα ζώα.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Eίσαστε ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Και πρέπει κάποια στιγμή, να το αντιμετωπίσετε αυτό. Διότι δεν είναι εποχή, για ευαίσθητους ανθρώπους.
MΠΕΝΕΑ: Πάντα είναι εποχή, για ευαίσθητους ανθρώπους και εύχομαι να επικρατήσουν οι ευαίσθητοι άνθρωποι.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Eυχαριστώ που τα είπαμε απόψε το βράδυ.
ΜΠΕΝΕΑ: Μεγάλη μου τιμή και πολλή χαρά.


.