Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΥΓΙΑΣ ΣΕ ΚΑΚΟ: "Πυροσβέστης είστε... Λέτε ανοησίες πολλές φορές". (video)

Μπορούν να συλλάβουν διαιτητές, με την αυτόφωρη διαδικασία;
Hταν το θέμα, που απασχόλησε έντονα την τελευταία "Δίκη στο Open" της χρονιάς, στις 23. 12.2019, μετά τις μηνύσεις εναντίον πέντε διαιτητών, γιά το ματς Βόλος - Ολυμπιακός, όπου κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον τους και κινδύνευσαν με σύλληψη.
Στη διάρκεια της συζήτησης στο στούντιο, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του γνωστού ποινικολόγου  και .προέδρου της ΠΑΕ Λάρισας  Αλέξη Κούγια,  με το διαιτητή Τάσο Κάκο.

ΜΠΟΥΖΟΣ: Eίναι ότι, πιό τρελό έχει συμβεί. Ο κ. Κούγιας στη μακρά διαδρομή του, που είναι πετυχημένη, τόσο στο χώρο της δικηγορίας όσο και του ποδοσφαίρου, δεν θα έχει συναντήσει κάτι ανάλογο. Δικαστικοί λειτουργοί, τους οποίους επικοινώνησα, μου έλεγαν ότι, είναι τρελό, μιλάμε γιά παράβαση καθήκοντος και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, αυτό το σήμα, για τη σύλληψη των διαιτητών.ξεκινάει από μία απόφαση ενός αξιωματικού της αστυνομίας,  ή ξεκινάει από παρέμβαση εισαγγελέα; Yπάρχει αδίκημα ή δεν υπάρχει αδίκημα; Πως μπορείς, να πας να συλλάβεις κάποιον, εάν δεν υπάρχει αδίκημα; Δεν είναι κάτι χειροπιαστό, με αποτέλεσμα, να έχουμε γιά πρώτη φορά στα χρονικά, το ενδεχόμενο διαιτητές, να κινδυνεύουν, να συλληφθούν στα πλαίσια αυτοφώρου.. Γιατί εάν είναι έτσι, τότε οι διαιτητές θα πρέπει τα περισσότερα βράδια, να κινδυνεύουν να κοιμηθούν, όχι στα σπίτια τους, αλλά στα αστυνομικά τμήματα. Θα ήθελα να μάθω, ποιός έδωσε την εντολή να συλληφθούν οι διαιτητές..
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Καλά αυτό δεν μπορεί να μας το πει ο κ. Κούγιας.
ΚΟΥΓΙΑΣ: Φυσικά και μπορώ.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Το ξέρετε;
KOYΓΙΑΣ: Ε βέβαια.. Παρακολουθούσα μιά προηγούμενη εκπομπή σας, στην οποία άκουσα τον κ.Κάκο, να λέει ότι, δεν μπορεί να γίνει σύλληψη διαιτητού.
ΜΠΕΝΕΑ: Eίχε πει ότι, δεν μπορεί να γίνει μήνυση κατά  διαιτητού.
ΚΟΥΓΙΑΣ: Πρώτα - πρώτα πρέπει να γνωρίζουν και οι διαιτητές και οι δημοσιογράφοι ότι, κανείς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν είναι υπεράνω του Νόμου. Και σύμφωνα με αυτό, που λέει το Σύνταγμα, όλοι εφόσον διαπράττουν ποινικά αδικήματα και είναι στην κρίση του αστυνομικού, εάν θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία, το να μην  εφαρμόσει την αυτόφωρη διαδικασία είναι θέμα παρεμβάσεως εισαγγελέα. Πολλές φορές δηλαδή, ενώ υπάρχει ένα επ΄αυτοφώρω αδίκημα και αδίκημα επ΄αυτοφώρω είναι αυτό, που έγινε χτες και η επ΄αυτοφώρω διαδικασία διαρκεί μέχρι τις 12 απόψε, 11.59 εκπνέει η προθεσμία, είναι υποχρεωμένος ο αστυνομικός, από τη στιγμή, που κάποιος αναλαμβάνει το κόστος της υποβολής μιάς μηνύσεως, να εφαρμόσει την αυτόφωρη διαδικασία. Δεν νομίζω ότι, υπάρχει ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής στην Ελλάδα, ούτε δικηγόρος, που έχει έναν αυτοσεβασμό, που να σας δώσει την πληροφορία, που είπατε προηγουμένως.
Το αντίθετο συμβαίνει. Μπορεί ο εισαγγελέας να παρέμβει και να πει,  να μην συλληφθεί η κυρία, γιατί έχει τρία παιδιά στο σπίτι, να μην συλληφθεί ο συγκεκριμένος διαιτητής, γιατί πρέπει να φύγει και να πάρει το αεροπλανο, να μην το χάσει και θα σας πω και κάτι άλλο. Εγώ προσωπικά, στο παιχνίδι Παναργιακός - Παναχαική,το 2010 ή 2011, εάν θυμάμαι, έκανα μήνυση, συνελήφθη ο διαιτητής Βίκτορας Χρήστου και θυμάμαι έψαχνε ο Κουρίδης, ο τότε νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, για ποιόν λόγο να συλληφθεί, γιατί είχαν κάνει, μιά φωτογραφική διάταξη..
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Κρατήθηκε;
KOYΓΙΑΣ: Κρατήθηκε φυσικά και με εντολή του εισαγγελέα έμεινε ελεύθερος. Εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία, κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, στο Αργος και μάλιστα έδωσε εντολή ο εισαγγελέας, αργά τη νύχτα, με παρέμβαση τότε της ΕΠΟ, να αφεθεί ελεύθερος ο διαιτητής.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Aρα θα μπορούσε να παρέμβει ο εισαγγελέας και να δώσει εντολή, να μην αφεθεί;
KOYΓΙΑΣ: Βεβαίως, αλλά συνέβη το αντίθετο. Η παρέμβαση του εισαγγελέα σε μία αυτόφωρη διαδικασία, πιθανώς να συνιστούσε παράβαση καθήκοντος.. Γιατί, όπως σας είπα προηγουμένως, όλοι υπόκεινται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Εμένα μου κάνει εντύπωση το πως είναι δυνατόν, πόσοι είναι αυτοί, που καταζητούνται;
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Είναι οι πέντε διαιτητές, του αγώνα Βόλος - Ολυμπιακός
ΚΟΥΓΙΑΣ: Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι πέντε, κανείς να μην είναι σπίτι του;
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Εχετε πληροφόρηση ότι, δεν είναι στα σπίτια τους;
KOYΓΙΑΣ: Οχι, δεν καταλάβατε. Πως δεν συνελήφθησαν;
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Πού ξέρετε, πως δεν συνελήφθησαν;
ΚΟΥΓΙΑΣ: Ε, κάποιος τους ειδοποίησε.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω, εάν συνελήφθησαν. Θα είχε γίνει πρώτο θέμα..
ΚΑΚΟΣ: Eάν ήταν ξένοι διαιτητές και γίνονταν μηνύσεις, θα πήγαιναν στις χώρες τους; 
KΟΥΓΙΑΣ: Εαν ήταν στην Ελλάδα θα τους συνελάμβαναν. Εαν ήταν στο εξωτερικό δεν θα μπορούσε, να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία..
ΚΑΚΟΣ: Θα τους συνελάμβαναν;
KOΥΓΙΑΣ: Ναι. Επιτρέπετε να το λέτε εσείς; Πυροσβέστης είστε..
ΚΑΚΟΣ: Γιά τις διαιτητικές αποφάσεις, δεν μπορούν να γίνουν μηνύσεις
ΚΟΥΓΙΑΣ: Ποιός το λέει αυτό;
KAKOΣ: Για διαιτητικές αποφάσεις
ΚΟΥΓΙΑΣ: Λέτε ανοησίες πολλές φορές
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ..
ΚΟΥΓΙΑΣ: Είμαι δικηγόρος και ξέρω πολύ καλά τι λέω.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Κύριε Κούγια όχι τέτοιους χαρακτηρισμούς
ΚΑΚΟΣ: Δεν με σέβεστε καθόλου
ΚΟΥΓΙΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει! Εάν δεν με σεβαστείτε, δεν θα σας σεβαστώ
ΘΩΜΑΙΔΗΣ Στην εκπομπή όχι τέτοια.
ΚΑΚΟΣ: Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει.
ΚΟΥΓΙΑΣ: Σε θέματα που δεν γνωρίζετε.. για θέματα, εάν είναι οδ σαιντ ή δεν είναι εγω ακούω την άποψη σας, την κριτικάρω, δεν είναι και καμμιά επιστήμη. Σε θέματα όμως, που απαιτείται επιστήμη και γνώση, θα σέβεστε αυτά που λέω εγω..
ΚΑΚΟΣ: Κι εγω μπορώ  πω το ίδιο, για τη Νομική, αλλά δεν το λέω, γιατί σέβομαι!
ΚΟΥΓΙΑΣ: Tι πράγμα;
KAΚΟΣ: Είπα, ότι, κι εγω μπορώ  πω το ίδιο, για τη Νομική, αλλά δεν το λέω, γιατί σέβομαι!
ΚΟΥΓΙΑΣ: Tώρα άμα κρίνει πυροσβέστης νομικό, καλά να πάθουμε..
ΚΑΚΟΣ: Και αν ένας νομικός μπορεί να κρίνει ένα διαιτητή, τότε εκεί να δείτε πόση διαφορά υπάρχει
ΚΟΥΓΙΑΣ: Αμα γίνεται το άσπρο - μαύρο, θα σας κρίνω.
ΚΑΚΟΣ: Δεν μπορείτε να κρίνεται έναν διαιτητή
ΚΟΥΓΙΑΣ: Καλά - καλά...
ΜΠΟΥΖΟΣ: Ακουσα με προσοχή τον κ.Κούγια. Κάθε μέρα υποβάλλονται χιλιάδες μηνύσεις.Σε πόσες από αυτές δίδεται η εντολή, για σύλληψη;
KOYΓΙΑΣ: Σε όλες.
ΜΠΟΥΖΟΣ: Οχι σε όλες.
ΚΟΥΓΙΑΣ: Σε όλες. Απλώς δεν έχουν δυνατότητα οι αστυνομικοί, να εφαρμόσουν το νόμο.
ΜΠΟΥΖΟΣ: Aποψή σας, άποψη μου. Δεν λέω ότι, ξέρω καλύτερα τα νομικά, αλλά κάθε μέρα υποβάλλονται χιλιάδες μηνύσεις. Δεν βλέπω τα αντίστοιχα σήματα, να φεύγουν γιά τη σύλληψη..
ΚΟΥΓΙΑΣ: Δεν υπάρχουν χιλιάδες αστυνομικοί, να εφαρμόσουν το νόμο.
ΜΠΟΥΖΟΣ: Ποιός βγάζει το σήμα, γιά τη σύλληψη πέντε διαιτητών;
KOYΓΙΑΣ: Ο αστυνομικός
ΜΠΟΥΖΟΣ: Δύο είναι. Η ο αστυνομικός, ή έχει δοθεί εντολή εισαγγελέα
ΚΟΥΓΙΑΣ: Αυτά είναι δικά σας. Εγώ ξέρω ότι,ο αστυνομικός το κάνει..
ΜΠΟΥΖΟΣ: Τον εισαγγελέα των αφήνουμε απέξω
ΚΟΥΓΙΑΣ: Eίναι υποχρεωμένος ο αστυνομικός να το κάνει. Διαφορετικά διαπράττει παράβαση καθήκοντος. Ακούστε κ.  Μπούζο, εάν μου λέγατε με ονοματεπώνυμο έναν δικαστικό, έναν εισαγγελικό λειτουργό, θα μπορούσε να πω την άποψη μου.Αλλά αυτό αόριστο"ανώτατες εισαγγελικές πηγές", αυτό δεν το ακούω..
ΜΠΟΥΖΟΣ: Για παράδειγμα, εάν εγώ σας μηνύσω ότι, δεν κάνατε καλά τη δουλειά σας στο δικαστήριο, δεν ήταν καλή η αγόρευση σας..
ΚΟΥΓΙΑΣ: Δεν είναι αδίκημα αυτό
ΜΠΟΥΖΟΣ: Θα έρθουν να σας συλλάβουν;
KOYΓΙΑΣ: Oχι. Δεν είναι αδικημα αυτό. Εάν μου κάνετε μήνυση, για απιστία ότι, δηλαδή σκοπίμως δεν έκανα αυτο, που πρέπει να κάνει ο μέσος δικηγόρος. θέλω να πω ότι, πρέπει να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Στη χτεσινή υπόθεση Βόλου - Ολυμπιακού, αυτό που έκανε ο βοηθός θα μπορούσα να το θεωρήσω λάθος, γιατί ο βοηθός δεν βλέπει κανένα μόνιτορ. Αυτο που έκανε όμως ο Ευαγγέλου με τον άλλον και που το έκανε, νομίζω ότι, και ο Φωτιάς..
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Πού τεκμαίρεται τώρα η δωροδοκία, δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, γι΄αυτούς τους πέντε ανθρώπους;
ΚΟΥΓΙΑΣ: Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι απλοί πολίτες είναι ότι,με απλές ενδείξεις μπορεί να συλληφθεί ενας ανθρωπος και να οδηγηθεί κατηγορούμενος, γιά πλημμελήματα στο Αυτόφωρο.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Σας λέει απλως ο συνάδελφος κ.Κούγια ότι, ανοίγουμε μία φάμπρικα μηνύσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο
ΚΟΥΓΙΑΣ: Γιατί να μην την ανοίξουμε;
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: ... η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία στρέβλωση.. Δεν λεω να μην εφαρμόζεται ο νόμος
ΚΟΥΓΙΑΣ: Εάν είχε εφαρμοστεί από το 1996, δεν θα φτάναμε 20 χρόνια μετά, να έχουμε το κατάντημα αυτό που έχουμε.Εαν εφαρμοζόταν ο νόμος από την εποχή του Παπουτσέλη, θα θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση.. Δεν θα ήμασταν υποχείρια διαιτητών και όλων αυτών, που από το παρασκήνιο, καταστρέφουν τα πάντα.

Δείτε την εκπομπή: https://www.tvopen.gr/watch/16289/hdikhstoopen232f122f2019