Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Εχασαν την... μπάλα στο koriopolis



Ομιχλώδης η διαδικασία στη δίκη του Koriopolis, που ξανάρχισε σήμερα, μετά από τις θερινές διακοπές, στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας.
Κορυφαία στιγμή, η κατάθεση του πρώην πρόεδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου, που ισχυρίστηκε ότι «τα ματς στήνονται με σκοπό τη στοιχηματική απάτη είτε από παράγοντες είτε από ποδοσφαιριστές. Όχι από διαιτητές"
Σε ερώτηση της εισαγγελέα: «Εαν δεν πιαστεί ο διαιτητής, πως θα στηθεί ο αγώνας;»
Ο κ. Πιλάβιος απάντησε:
Δεν πιάνονται οι διαιτητές».
Εισαγγελέας: Εαν δεν υπάρχουν παίχτες συνεννοημένοι και δεν θέλει ο διαιτητής, πως γίνεται;
Πιλάβιος: Οταν στήνεται ένα ματς στο στοίχημα, οι διαιτητές δεν στήνονται. Το στήνουν οι προέδροι με τους παίχτες.
Λίγο νωρίτερα, όταν κατέθεσε ο ο παλιός παράγοντας της ΑΕΚ και της Νίκης Βόλου, Στράτος Γιδόπουλος,  η εισαγγελέας της έδρας ξέσπασε με όσα άκουγε, λέγοντας:
«Σας ακούω να λέτε όλοι ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν είναι αγγελικά πλασμένος και ότι οι πρόεδροι, οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές δεν είναι αμόλυντοι. Αλλά συγκεκριμένα περιστατικά κανείς σας δεν λέει»!
Ο μάρτυρας Γιδόπουλος είχε καταθέσει:
 «Πολλοί μάρτυρες έχουν καταθέσει περισσότερα απ’ όσα πραγματικά ξέρουν. Το 80% όσων έχουν ειπωθεί είναι υπερβολές. Πράγματι υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι στήνονται τα ματς, αλλά και αυτή διαμορφώνονταν υπερβολικά από τους δημοσιογράφους.
Τρομερή εντύπωση μου είχε κάνει το ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-4. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι μπορεί να έρθει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όμως είδα το ματς και η ΑΕΚ παραπατούσε.
Είχα μεγάλη αντιπαλότητα με τον Μπέο, τον είχα μηνύσει και έχει καταδικαστεί για δυσφήμιση. Ήθελε συγχώνευση Ολυμπιακού και Νίκης Βόλου. Αν το έκανα, θα με κρεμούσαν στην πλατεία του Βόλου».
Στην κατάθεση του ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος είπε:
“Αυτό, που γνωρίζω είναι ότι, πριν να αναλάβω πρόεδρος υπήρχε μιά περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι, υπήρχαν χειραγωγημένοι αγώνες. Και ότι, στην Ελλάδα ύπηρχαν ύποπτα ματς. Από τότε άρχισε μια διαδικασία. Η ΟΥΕΦΑ έκανε ενα σύστημα και μάζευε στοιχεία απο στοιχηματικές εταιρείες και τις έβαζε σε έναν κουβά και από εκεί αντλούσε πληροφορίες. Κατά την κρίση της χαρακτήριζε ένα παιχνίδι ύποπτο ή μη. 
Πολύ μεγάλη σημασία είχε το ζωντανό γι αυτούς. 
Πρόεδρος: Ηταν ενδεικτικό δηλαδη ότι ήταν στημένο;
Πιλάβιος: Να σας πω τι ήταν πιο ενδεικτικό. Εαν υπάρχει στοιχηματισμός ότι, στο 85ο λεπτό θα υπάρχει ισοπαλία και έρθει ισοπαλία αυτό ήταν ενδεικτικό ότι, το ματς ήταν στημένο.
Πρόεδρος: Η ΟΥΕΦΑ τα έστελνε υπο τύπο αναφοράς;
Πιλάβιος: Είχα σκεφτεί να φτιάξω μια ανεξάρτητη αρχή. Αλλά  η τοτε κυβέρνηση έλεγε οτι, δεν ηταν υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών.
Πρόεδρος: Εσείς σαν ΕΠΟ δεν μπορούσα τα να κάνετε κάποια απευθυνθείτε στις ομάδες;Πιλάβιος: Εμείς στην ΕΠΟ δεν μπορούσαμε να κάνουμε ενέργειες για τους φακέλους με τα ύποπτα ματς. Δεν είχαμε τα μέσα. Τα στέλναμε στην ΓΓΑ και στην δικαιοσύνη. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε έρευνα. Η σουπερ λινγκ είναι μία κοινοπραξία. Εχει την αθλητική Δικαιοσύνη  στους κόλπους της, εχει το ερασιτεχνικό ποδοσφαιρο και το κύπελλο Ελλάδας σε ολη τη Ελλάδα.Προεδρος: Γενικότερα για τα θεματα που ανέκυψαν με τις καταγγελίες; Υπήρχε συγκεκριμένα στοιχεία οτι εχουν χειραγωγηθεί αγώνες;Πιλάβιος: Mια φορα με πήραν Σάββατο από Ουεφα και μου είπαν ότι, ένα ένα παιχνίδι θα έρθει τοσο..
Προεδρος: Kαι ήρθε τόσο;
Πιλάβιος: Οχι, αλλά εμεις εφιστήσαμε την προσοχή σε όλο τον κόσμο. Οταν ειχε πάει στην ΕΠΟ,  μου είπαν ότι, οι υποπτοι αγώνες ήταν εκατοντάδες.

Πρόεδρος: Ποιοί ηταν αυτοί.
Πιλάβιος: Tελικα δεν ηταν.
Πρόεδρος: Δηλαδη θέλετε να πείτε οτι και αυτοί οι κατάλογοι που συντάσσονται από την ΟΥΕΦΑ δεν ειναι αξιόπιστοι.
Πιλάβιος :Δεν μπορω να πω κατι τέτοιο. H ΟΥΕΦΑ που έστελνε έγγραφα για στημένους αγώνες στην Ελλάδα.
Πρόεδρος: Tι σχεση έχει αυτό με την σπορ ρανταρ;
Πιλάβιος: Δεν ξέρω εαν εχει σχεση.
Εισαγγελέας: Eκανε και χορηγίες η Σπορ Ραντάρ σε ομάδες
Πιλάβιος: Λογικά θα απαγορευόταν. Το αποκλείω.
Στη σημερινή διαδικασία  κατέθεσε ο πρώην διαιτητής, Γιώργος Κύζας, λέγοντας πως… «ό,τι ξέρω για την υπόθεση, το ξέρω από τα ΜΜΕ»!
Ενω κατέθεσε και ο παρατηρητής αγώνων Super League, Νίκος Πατμανίδης και αναφέρθηκε στις συνομιλίες που αφορούσαν τον αγώνα ΑΕΛ-Ολυμπιακός Βόλου το 2011, όπου είχε οριστεί παρατηρητής.