Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Όταν η Δικαιοσύνη ακροβατεί..

Με ικανότητες... ακροβάτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ένοχο τον πρώην εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, επιβάλλοντας του κάθειρξη 10 ετών, με  αναστολή.
Κανένας φυσικά  δεν υποχρεώνει τους δικαστές να υιοθετήσουν την άποψη της εισαγγελέα της έδρας, που είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή του.
Όμως πως αλλιώς, εκτός από... νομικό άλμα, μπορεί να χαρακτηριστεί μιά δικαστική απόφαση, που κρίνει ένοχο έναν πρώην κρατικό λειτουργό για ένα κακούργημα τόσο ταπεινωτικό, οπως η απιστία, όταν η εισαγγελέας  της έδρας, που ειναι ο υπερασπιστης των συμφερόντων του κράτους, ειπε ότι, ουσιαστικά ο Ιωαννης Διώτης ήταν εκείνος, που διέσωσε τα 2.059 αρχεία της λίστας Λαγκαρντ;



Βαρύ το καθήκον της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Δημοσθένους, οπως και των εφετών κ.κ. Λίμουρα και Παναγιώτου, που θα πρέπει να εξηγήσουν στο διατακτικό της απόφασης τους (που περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, όταν καθαρογραφεί και δημοσιευτεί), σε ποιά στοιχεία βασίζουν την καταδίκη του πρωην ειςαγγελεα, η οποία μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση της εισαγγελέα, που ζήτησε την απαλλαγή του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το γεγονός ότι ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ παρέδωσε το αρχείο με τα στοιχεία της λίστας στον πρώην υπουργό Ευάαγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο".
Θα πρέπει να καταλάβουμε επίσης, πως γίνεται ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ να τρώει 10 χρόνια με αναστολή, όταν ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου «χαϊδεύτηκε» στην πλάτη από το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο ενώ απεδέχθη ότι,  ο πρωην υπουργός διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ, εν τούτοις η πράξη του χαρακτηρίστηκε πλημμέλημα και τη γλύτωσε με ποινή φυλάκισης 12 μηνών, που είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Τουλάχιστον το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Διώτη το ελαφρυντικό του προτέρου  έντιμου βίου, γιατι σε διαφορετική περίπτωση η ποινή του μπορεί να ηταν ακόμη και ισόβια, αφού ο συγκεκριμένος νόμος εχει "ταβάνι" την βαρύτερη των ποινών.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης δήλωσε έτοιμος, να πάει και φυλακή γι αυτο και ζητησε απο το δικαστήριο να εξαντλήσει  την αυςτηρότητα του και να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
"Αυτο ειναι στην κρίση  του δικαστηρίου, απάντησε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.