Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Σε δίκη για σκάνδαλο τοκογλυφίας με καπνεμπόρους πρώην υφυπουργός


Mεγάλο σκάνδαλο τοκογλυφίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με θύματα καπνεμπόρους, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Κατηγορούμενος είναι ο  πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος, που δικάζεται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Αλέξανδρος Μαρτίνης και Κωνσταντίνος Υφαντής, υπεύθυνοι της εταιρείας Namaco (μετέπειτα Gennet), που αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της  τοκογλυφίας από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση



Η δίκη ξεκίνησε με «φωτιά» για τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, από καπνέμπορο της Καβάλας, η οποία  εξεταζόμενη στο δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι απευθύνθηκε στον Γιάννη Ανθόπουλο, επειδή ήταν οικογενειακοί φίλοι, προκειμένου – όπως είπε -  να μεσολαβήσει ως πολιτικός στην Αγροτική Τράπεζα, που είχε πάψει να την δανείζει καθώς είχε μπει στον Τειρεσία.
Η μάρτυρας Οδέττη Πετρίδη είπε ότι,  ο πρώην υφυπουργός αρχικά της ζήτησε 500 εκ. δραχμές (περίπου 1,5 εκ ευρώ ), για να τα δώσει στην Τράπεζα ως εγγύηση. Στη συνέχεια της κατάθεσης της υποστήριξε ότι, μετέφερε τα χρήματα μέσα σε σάκο αεροπορικώς στην Αθήνα και τότε ο κατηγορούμενος Γιάννης Ανθόπουλος της είπε να περάσει από την αίθουσα VIP, για να μην χτυπήσουν τα μηχανάκια του αεροδρομίου.
Μάρτυρας: «Πίστευα ότι πραγματικά ήθελε να μας βοηθήσει. Πέρασαν 10 με 15 ημέρες και άρχισε η δικηγόρος μου να ανησυχεί, που δεν είχαμε απάντηση... Πήγαμε στην Αθήνα να ζητήσουμε τα χρήματα. Τότε τον είδαμε να τα κατεβάζει από το πατάρι κι εγώ και η δικηγόρος. Του είπα ότι τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου».
Η παθούσα ανέφερε, ακόμη, ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος την έφερε σε επαφή με την εταιρία Namaco, προκειμένου να την δανείζει με εικονικές συμβάσεις αγοραπωλησίας καπνού. 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως είπε, ίδρυσε δύο εταιρίες ώστε να φαίνεται ότι, η Namaco αγοράζει καπνό από τη μία και πουλάει στην άλλη.
«Δανειοδοτούσαν ανθρώπους, που έφταναν στα γόνατα, αυτό ήταν το επάγγελμα τους», τόνισε σε άλλο σημείο της κατάθεσης της και υποστήριξε, πως κάθε φορά που εκταμιευόταν ένα ποσό, έδινε στον Γιάννη Ανθόπουλο ποσοστό 10%.
Μάρτυρας: «Μου έλεγε ότι αυτό ήταν η “γλύκα” τους, για να μας ξαναβοηθήσουν. Θεωρώ ότι τα μοιράζονταν».
Συνολικά, όπως είπε έδωσε  1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να πουληθεί «ούτε κιλό καπνού».
Το ξέπλυμα
Η κ. Πετρίδη υποστήριξε ακόμη ότι, ο  Γιάννης Ανθόπουλος δεν περιορίστηκε στον τοκογλυφικό δανεισμό, αλλά της πρότεινε να εμπλακεί και σε ξέπλυμα χρήματος.
Μάρτυρας: «Όταν γονατίσαμε μας πρότειναν εμπορία κεφαλαίου.
Πρόεδρος: Δηλαδή τι σας ζήτησαν;
Mάρτυρας: Έφερε (σ.σ. ο Γιάννης Ανθόπουλος) μια σακούλα με χρήματα. Μη φοβάσαι μου είπε είναι από κοσμήματα, από πολύτιμους λίθους. Μας προόριζαν για βαποράκια ξεπλύματος! Εκεί τινάξαμε τα δεσμά».
Η δίκη διακόπηκε για τις 19 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί με την κατάθεσή της η κ. Πετρίδη.