Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Εισαγγελέας για τις εταιρίες βλαστοκυτάρων


Στο... στόχαστρο του εισαγγελέα όλες οι ιδιωτικές εταιρείες βλαστοκυττάρων, γιά τις οποίες διενεργείται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί, εαν διαθέτουν την υποχρεωτική από το νόμο άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας.
Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, εναντίον 19 προσώπων, υπευθύνων  της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «StemHealth Hellas» καθώς επίσης σε βάρος των νομίμων  εκπροσώπων του ομίλου Υγεία, στον οποίο άνηκε μέχρι το 2013 η εταιρεία.

Οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν να διερευνούν την υπόθεση μετά από την πτώχευση της  εταιρείας,  η οποία είχε λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από περίπου 30.000 γονείς, προκειμένου να συντηρηθούν γιά 20 χρόνια τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων μωρών τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν, ενδεχομένως,  στο μέλλον.
Η ποινική δίωξη αφορά τα κακουργήματα:
*απάτη κατ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, σε βάρος των  εκπροσώπων  της STAM HEALTH για την χρονική περίοδο από το 2013 και μετά , οπότε η εταιρεία μεταβιβάστηκε από τον Όμιλο Υγεία στον επόμενο ιδιοκτήτη, ,Νικ. Νικολαϊδη, αντί ενός ευρώ!  Επίσης, το αδίκημα αφορά και όλους τους νόμιμους εκπροσώπους του Υγεία για την περίοδο 2013-2017 οπότε μεταβιβάστηκε η εταιρεία.
*άμεση συνέργεια στην απάτη, που στρέφεται επίσης σε βάρος των εκπροσώπων του Υγεία για το χρονικό διάστημα μετά το 2013
Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνεται και έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ), σύμφωνα με την οποία  το κακούργημα της απάτης συνίσταται:
*Στην παραπλάνηση των γονέων ότι μπορούν να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, ώστε να είναι αξιοποιήσιμα, ενώ αυτό δεν αποδεικνύεται από καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη..
*Στο ότι η συγκεκριμένη "τράπεζα", αν και πιστοποιημένη από οργανισμούς του εξωτερικού ,δεν ήταν αδειοδοτημένη από το αρμόδιο Υπουργείο υγείας .
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα κλήθηκαν ως ύποπτοι διάπραξης αδικήματος οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ο νόμιμος εκπρόσωπος της  STEM HEALTH, ο  οποίος φέρεται να υποστήριξε, πως ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη.
Μάλιστα επικαλέστηκε ότι, η εταιρεία μεταβιβάστηκε εικονικά σε αυτόν με τίμημα 1 ευρώ,ενώ ουσιαστικά άνηκε εξ αρχής και μέχρι τέλους στον Όμιλο Υγεία.
ληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας,  με αφορμή αναφορά του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη, διενεργεί έρευνα για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες βλαστοκυττάρων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν την υποχρεωτική από το νόμο άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας 
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας  θα αναζητηθούν και τυχόν  ποινικές ευθύνες