Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Γυναίκες και άντρες άλλαξαν φύλο με αποφάσεις Ειρηνοδικείων



Τουλάχιστον δέκα δικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων τα δύο τελευταία χρόνια, «άνοιξαν»  το δρόμο, για το νομοσχέδιο περί αλλαγής φύλλου, που συζητείται σήμερα στη Βουλή.
Οι πέντε από αυτές εξεδόθησαν από το Ειρηνοδικείο Αθήνας και μια από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, ενώ ακολούθησε αντίστοιχο δικαστήριο Θεσσαλονίκης, που  έκρινε θετικά τρεις περιπτώσεις αλλαγής φύλλου.
Οι γυναίκες... πλειοψήφησαν στην προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, καθώς οι επτά αποφάσεις Ειρηνοδικείων, που έκριναν αντίστοιχες αιτήσεις,  αφορούσαν τρανς άντρες, δηλαδή αλλαγή φύλλου από θήλυ σε άρρεν!


Χαρακτηριστικά Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, που έκρινε αλλαγή φύλλου για τρανς άντρα (από θηλυ σε άρρεν), χωρίς χειρουργική επέμβαση, δέχτηκε μεταξύ άλλων ότι:
“… από την ηλικία των 9 ετών, ο τρόπος με τον οποίον η αιτούσα βίωνε το φύλλο της δεν αντιστοιχούσε στην εμφάνιση της, ενώ από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες προκύπτει ότι, οι επιλογές της από μικρή ηλικία (ένδυση, υπόδηση, εμφάνιση κλπ) προσιδίαζε σε άρρεν άτομο...».
Και σε άλλο σημείο αναφέρει ο δικαστής:
H προσφυγή της στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, Υγιεινομικές Επιτροπές) αποτελεί πλέον μια μόνιμη εστία ψυχολογικής έντασης και άγχους, διότι είναι δυσχερής και πολλές φορές ψυχοφθόρα η διαδικασία απόδειξης της αντιστοιχίας των πραγματικών στοιχείων, με εκείνα που εμφανίζουν τα έγγραφα της. Τέλος, η αδυναμία έκδοσης δηλωτικών της ταυτότητας της εγγράφων, (αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου), αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη μετάβαση και μετεγκατάσταση της στο εξωτερικό. Η δε καταχώριση της στα βιβλία του Ληξιαρχείου ως θήλυ, προκαλεί σοβαρή βλάβη των εννόμων συμφερόντων της, έχει σοβαρές επιπτώσεις στις συναλλαγές της και θίγει την προσωπικότητα της».