Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Με φυλακή και πάλι κινδυνεύουν ο Ακης, Βίκυ,Αρετή και άλλοι


Στη φυλακή κινδυνεύουν να οδηγηθούν ακόμη και σήμερα ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή, εαν διατηρηθούν οι πρωτόδικες ποινές τους, καθώς το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, τους έκρινε ενόχους σήμερα, μετά την ολοκλήρωση δίκης τους για μίζες σε εξοπλιστικά, η οποία έγινε σε δεύτερο βαθμό.


Την ίδια τύχη θα έχουν και οι άλλοι 13 συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού, που επίσης κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση ίσως τον εξάδελφο του Νίκο Ζήγρα, που ήταν το «βαθύ λαρύγγι» της υπόθεσης και παρα την ενοχή του, του είχε επιβληθεί εξαετής ποινή, λόγω ειλικρινούς μεταμέλειας.
Το δικαστήριο στάθηκε σκληρότερο στην ετυμηγορία του από ότι, η εισαγγελέας της έδρας, η οποία είχε προτείνει να απαλλαγούν οι τέσσερεις απο τους 16 κατηγορούμενους.
Μετά από τρία χρόνια θυελώδους ακροαματικής διαδικασίας, η πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθή Γκάμαρη ανακοίνωσε την απόφαση νωρις το πρωί, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, όπως και πρωτόδικα οι δεκαέξι κατηγορούμενοι,  για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Μετά από την απόφαση περι ενοχής των κατηγορουμένων, το δικαστήριο ενδέχεται να συνεχίσει μέχρι... εξαντλήσεως τη διαδικασία σήμερα, προκειμένου να κλείσει η δίκη με την ανακοίνωση των ποινών στους κατηγορούμενους.
 Αυτό, παρά το γεγονός ότι, έχει δοθεί και η αυριανή δικάσιμος στο δικαστήριο, για τον κίνδυνο απόδρασης των κατηγορουμένων, οι οποίοι από την στιγμή, που ανακοινώθηκε η απόφαση περι ενοχής τους, τυπικά είναι κρατούμενοι.
Επομένως η απουσία οποιουδήποτε από τη δικαστική αίθουσα, ισοδυναμεί με αποδραση.
Η μάχη των συνηγόρων υπεράσπισης δίνεται πιά γιά την αναγνώριση ελαφρυντικού, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η επιμέτρηση της ποινής για κάθε κατηγορούμενο και η μετέπειτα διαδρομή του, προς την ελευθερία η προς τον Κορυδαλλό.
Απούσα από το εδώλιο ήταν κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας η σύζυγος του πρώην Υπουργού Βίκυ Σταμάτη, καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί της, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Αξίζει να  σημειωθεί ότι το δικαστήριο, τόσο για τον πρώην Υπουργό, όσο και για τον άλλοτε γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο μείωσε το ποσό του ξεπλύματος (μιζα) από τα σαράντα,  στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ένοχοι κρίθηκαν όπως και πρωτοδίκως οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα,Νίκος Γεωργουλάκης,Παναγιώτης Στταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.
Ολοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Ιω. Σμπώκου είνια ελεύθεροι με αναστολή εκτέλεσης ποινής  και γι' αυτό το λόγο αναμένουν με αγωνία την τελική κρίση του δικαστηρίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.