Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Κατάθεση "φωτιά": Ποιοί έπαιρναν τα "δώρα" της Siemens

Συχνό φαινόμενο" χαρακτήρισε τις δωρεές στα πολιτικά κόμματα η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσάκαλου, η οποία κατέθεσε στη δικη για τα "μαύρα ταμεία" της siemens.

Η μάρτυρας ανέφερε πως το 2% του τζίρου της Siemens χορηγούνταν σε πολιτικά κόμματα και σε διάφορες εξυπηρετήσεις σε πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών κατονόμασε και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στην κατάθεση της η κ. Τσάκαλου αναφέρθηκε στο ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, που όπως είπε έλαβε ο Θεόδωρος Τσουκάτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ενω μίλησε και για  χορηγία στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.


  "Μου είχε πει, τόνισε  οτι, ειχε δώσει χορηγία στη Πολιτική Άνοιξη, αλλά κατά πόσο είναι αλήθεια δεν ξέρω…. Ούτε μου είπε το ποσό”.
Ενώ πρόσθεσε οτι, ειχε δοθεί απο τη siemens και ποσό 15.000 στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ.
«Τα χρήματα, μου είχε πει ότι πρέπει να δίνονται για χορηγίες για να ανοίγονται δουλειές ή να διατηρεί σχέσεις καλές για την καλή λειτουργία της εταιρείας”εξήγησε και επεσήμανε πως “το πρόγραμμα αυτό το χειριζόταν ο Χριστοφοράκος αποκλειστικά. Επισήμως δεν γνωρίζω αν ήξερε η μητρική εταιρεία, αλλά υποθέτω ότι από μόνος του δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα. Δεν ήταν δικά του τα χρήματα για να τα διαχειρίζεται όπως θέλει».
Συμφωνα με οσα κατεθεσε η κ. Τσακάλου “δώρα” έλαβαν και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατονόμασε.
Η μάρτυρας χαρακτήρισε τις παροχές προς την οικογένεια Μητσοτάκη  "μικρά ποσά” που δεν μπορούσαν να καταλογιστούν ως “ύποπτη δωρεά”
Πρόσθεσε όμως οτι, «υπήρξαν τιμολόγια γα τον εξοπλισμό του πολιτικού του γραφείου, που ξεπερνούσαν το κόστος και ο Χριστοφοράκος μου είπε να βρω τρόπο να καλυφθούν αυτά από την εταιρία. Δεν μπορούσα να βρω μαγικό τρόπο και χρειάστηκε χρόνος. Εγινε καποια φασαρία στον Τύπο και τελικά άκουσα ότι καλύφθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Η Κατερίνα Τσάκαλου σημείωσε επίσης ότι, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε «ιδιαίτερες σχέσεις είχε με την οικογένεια Μητσοτάκη, το Λιάπη και απο το χώρο ΠΑΣΟΚ τον Τσοχατζόπουλο, το Γείτονα, το Μαντέλη”.
Και κατέληξε : “Μπορω να το πω πιο εύκολα το αντίθετο, με ποιούς δεν είχε σχέσεις…»
Στην κατάθεση της επίσηςπεριέγραψε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο   ως έναν αδίστακτο manager και συμπλήρωσε:
“ Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό  manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ηταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Εκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση”
Η δίκη συνεχίζεται