Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ομάδα που κερδίζει, την αλλάζεις;



Ατμόσφαιρα... πολέμου  σε Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και ΣΔΟΕ προκαλούν οι περισσότερες από 3.000 δικογραφίες, που εκκρεμούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ), εκ των οποίων, μια από τις σημαντικότερες, είναι το σκάνδαλο φοροδιαφυγής διαδικτυακών στοιχηματικών εταιριών.
Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει "παγωμένη" η δικογραφία, στην οποία εντοπίζεται φοροδιαφυγή ενός εκατομμυρίου ευρω, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ετοιμάζεται να ζητήσει από την ΑΔΑΕ ενημέρωση και στη συνέχεια την κατά προτεραιότητα διερεύνηση της.



Ενα ακόμη σημείο τριβής, που δημιούργησε η παντοδυναμία του προέδρου της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, έναντι υπηρεσιών, όπως η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ, που μέχρι σήμερα μετράνε πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους,  είναι ο φόβος ότι, υποθέσεις φοροδιαφυγής, που λιμνάζουν στην ΑΑΔΕ  διατρέχουν κίνδυνο παραγραφής.
Γιατί μπορεί μεν η ΑΑΔΕ να είναι... γέννημα των Θεσμών, που ήθελαν μια ανεξάρτητη Αρχή για τα δημόσια έσοδα, με θητεία πενταετή, η οποία  δεν θα εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ωστόσο κανένας δεν είπε στον πρόεδρο της, τον κ. Πιτσιλή, να κρατάει στο συρτάρι δικογραφίες, όπως η συγκεκριμένη για τις διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρίες.
Με δεδομένη μάλιστα την οικονομική κατάσταση της χώρας, θα ήταν ίσως αποδοτικότερη για το Ελληνικό δημόσιο η κατά προτεραιότητα διερεύνηση υποθέσεων μεγάλου οικονομικού αντικειμένου, όπως αυτή των διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών, αντί για το «σαφάρι», εν είδει... σωου σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με την επιβολή προστίμων σε   επιχειρήσεις και καταστήματα. 

Κι αυτό γιατί η ενασχόληση με πραγματικά μεγάλες υποθέσεις, όπως ο στοιχηματισμός μέσω Διαδικτύου, θα μπορούσε να αποφέρει απείρως σημαντικότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία,  αν ληφθεί υπόψη το δεδομένο ότι ο τζίρος του νόμιμου διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου, στο 1,3 δις ευρώ κατ’ έτος.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι, οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος επέμεναν να επιστραφεί το συντομότερο η δικογραφία, με το πόρισμα ελέγχου, για  να ασκήσουν διώξεις και να προχωρήσει η υπόθεση δικαστικά, η ΑΑΔΕ την τοποθέτησε στην αναμονή με άλλες 3.000 δικογραφίες, μέχρι να την αναλάβει η νεόδμητη υπηρεσια, η επονομαζόμενη ΔΟΜΗ.
Απο την άλλη πλευρά το ΣΔΟΕ, ένα Σώμα με πολύ μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του τα τελευταία χρόνια, αναλογιζόμενο τις αρμοδιότητες, που του αφαίρεσαν, ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα σε υποθέσεις όπως η φοροδιαφυγή των διαδικτυακών στοιχηματικών εταιριών διερωτάται, πως ειναι δυνατόν: "Ομάδα που κερδίζει, να την αλλάζεις;".